Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.12.26. 11:13 emmausz

Frontok között élünk

Tegnap este felszökött a vérnyomásom 210-re. Sikerült lenyomni néhány tenziominnel. Ma beszélgetünk egy korunkbelivel, aki elmondja, hogy a családban valaki ugyanígy járt, csak még sokkal rosszabbul. A vérnyomásmérője egyszerűen kiakadt. Akkora értéket nem tudott regisztrálni (error). Gondolom, azért, mert a szükséges nyomást egy határon túl képtelen kicsi pumpája előállítani. Persze egy erős melegfront állt mindezek hátterében.
Tegnap nagyon nyugdíjas tevékenységek között telt a nap.
Hányszor eszembe jut Déry Tibor Napok hordaléka c. kvázi-naplója. Azok a még teljesíthető feladatok, amelyeket az egyre kehesebb ember még képes elvégezni a lakásban és szükség szerint a lakáson kívül is akár.
Hogy valami pozitív oldalát is mutassam a melegfrontnak: Ma nincs Glatteis, nem akarunk hanyatt esni a tükörjégen. Egészen tavaszias az idő. Reggel plusz hét fokot mutatott a külső hőmérő, és előbukkant a nap is, ezzel emberarcúbbá és optimizmust sugallóvá téve a meteorológiai környülállásokat. *
Olyannyira szép az idő, hogy szokásommal ellentétben gyalog mentem el szeletelt kenyérért az albánhoz.
Azért az albánhoz, mert rá nem vonatkozik az állami munkaszüneti nap, sem az ünnepnapok. Ilyenkor arat, mint anyák napján a virágos.
Ma nálunk lesz sokadalom, holnap pedig F.-éknál.
Aztán csend.
*Délutánra +13 C fokra emelkedett a hőmérséklet, ez a korábbi napokénál legalább tizenöt fokkal melegebb. Persze, hogy a fene evett.  

Szofoniás könyve
Ízelítő az első fejezetből:
Az Úr szózata, amelyet Szofoniáshoz, Kusi fiához intézett, Júda királyának, Jozijának idejében.

I. AZ ÚR NAPJA JÚDÁBAN
Kozmikus előjáték
Bizony, elpusztítok mindent a föld színéről... embert, állatot, az ég madarait, a tenger halait;

Az idegen istenek tisztelete ellen
Kinyújtom kezemet Júda ellen, és Jeruzsálem minden lakója ellen. Eltörlöm erről a helyről Baált maradéktalanul, szolgáinak nevével és papjaival együtt. ... akik nem keresik az Urat, és nem törődnek vele. ... közel van az Úr napja. Igen, az Úr készített áldozatot, ő szentelte meg a meghívottakat.

Az udvari tisztviselők ellen
Az Úr áldozatának napján meglátogatom a vezetőket, akik idegen ruhába öltöznek. ..., akik uruk házát erőszakkal és csalással töltik tele.

A jeruzsálemi kereskedők ellen
Azon a napon – mondja az Úr – harsány kiáltás hallatszik ..., mert elpusztult minden kereskedő nép, eltűnt mind, aki az ezüstöt mérte.

A hitetlenek ellen
Abban az időben ... megbüntetem az embereket, akik poshadnak, mint a bor sepreje. ... Házat építettek? Nem fogják lakni! Szőlőt ültettek? Nem fogják inni a borát!

Az Úr napja
... szörnyű kiáltozás az Úr napján! ... [mert vétkeztek az Úr ellen] vérük kiloccsan, mintha por volna, holttestük, mintha szemét. Ezüstjük, aranyuk nem mentheti meg őket. Az Úr haragjának napján, féltékenysége tüzében elpusztul az egész föld, mert megsemmisíti, kiirtja a föld minden lakóját. Közöm. A teológusok véleménye megoszlik abban, hogy a próféciák mennyire tiszták. Egyes vélemények szerint fele beválik, más részük nem. Rájuk is igaz kicsit, amit Pál úgy fogalmaz: most mintegy tükör által homályosan látunk. A prófétákra is igaz többé-kevésbé. Az Úr nem irtotta ki mindmáig a föld minden lakóját. Reméljük, ránk is vonatkozik irgalma és hosszan tűrése.
 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr212073973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása