Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.02.02. 10:02 emmausz

Puty/út

Az orosz puty szó út jelentésű.
Ma iderepül az oroszok államelnöke, Putyin. Timeo danaos et dona ferentes (félek a görögöktől, mégha ajándékot hoznak is /vö. trójai faló/). Tartanék attól is, ha Trump látogatna hozzánk. És sorolhatnám azokat, akiktől tartanunk lehet. Pedig nincs igazam. Vagy nincs egészen igazam. A találkozások nagyban is olyasfélék, mint kicsiben. Olyanok, amilyenek, mégis szükség van rájuk. Az élet nem habos torta, a kihívásokkal szembenézni előnyösebb a struccpolitikánál, a kapcsolatok ápolása, az egyenlő vagy egyenlőtlen párbeszédnek van értelme, haszna a levonható konzekvenciák miatt. Átkozott teher lehet nagyhatalomnak lenni, átkozott lehet fegyverkezési hajszában élni, fojtogató lehet a korrumpáló kapitalisták közegében evickélni. Kínosan nehéz lehet egyensúlyozni a pénzmágnások nyomása alatt.
Ezért értelmes a szóértés az idegenekkel, legyen az Putyin, Trump, Merkel, vagy az uruguai elnök.  
Ízelítő a Máté 13. f.-ből. 2. rész.
A konkoly
„A mennyek országa hasonlít ahhoz az emberhez, aki jó magot vetett a földjébe. ...ellensége konkolyt szórt a búza közé ... A szolgák kérdezték: Akarod, hogy kigyomláljuk? ... Aratáskor majd ...előbb a konkolyt szedjétek össze, kössétek kévébe és égessétek el, a búzát pedig gyűjtsétek csűrömbe!”

A mustármag
„A mennyek országa hasonlít a mustármaghoz. A kis mag, amikor azonban felnő, nagyobb minden veteménynél, fává terebélyesedik, úgyhogy jönnek az ég madarai, s fészket raknak ágai között.”

A kovász
„A mennyek országa hasonlít a kovászhoz, amelyet fogott az asszony, belekeverte három mérő lisztbe, s az egész megkelt tőle.”

Miért beszél Jézus példabeszédekben?
...hogy beteljesedjen a próféta szava: Példabeszédre nyitom ajkam, hirdetem, ami a világ teremtésétől fogva el volt rejtve.

A konkolyról szóló példabeszéd magyarázata
...a jó magot veti az Emberfia. A szántóföld a világ, a jó mag az ország fia, a konkoly pedig a gonoszság fia. Aki veti, az ördög. Az aratás a világ vége, az aratók az angyalok. Ahogy a konkolyt összeszedik és tűzre vetve elégetik, úgy lesz a világ végén is ... az igazak ragyogni fognak, mint a nap...

Az elrejtett kincs
A mennyek országa hasonlít a szántóföldben elrejtett kincshez. Amikor egy ember megtalálta, újra elrejtette, aztán örömében elment, eladta mindenét, amije csak volt, és megvette a szántóföldet.

A gyöngy
A mennyek országa hasonlít a kereskedőhöz is, aki igazgyöngyöt keresett. Amikor egy nagyon értékeset talált, fogta magát, eladta mindenét, amije csak volt és megvette.

A háló
hasonlít a mennyek országa a tengerbe vetett hálóhoz, ... partra húzva nekiülnek, és a javát edényekbe válogatják, a hitványát pedig kiszórják...

A példabeszédek sorozatának lezárása
Megértettétek mindezeket?” „Igen” – felelték. Erre így folytatta: „Minden írástudó, aki jártas a mennyek országának tanításában, hasonlít a házigazdához, aki kincseiből újat és régit hoz elő.”

Jézus Názáretben
Amikor ezeket a példabeszédeket elmondta, ...csodálkozva kérdezgették: „Honnan van ennek a bölcsessége és a csodatevő ereje? Nem az ácsnak a fia... És megbotránkoztak rajta. Jézus erre megjegyezte: „A prófétának csak a saját hazájában és házában nincs becsülete.” Közöm. Jézus bemutatja a világ végét, és szereplőit, s a jó és rossz végső elválásának az ideje; a mennyországot, amelyben sok hely van, amelybe az igazak mennek be, amely átjárja a világot, amely kincs és igazgyöngy. Korában sokan kételkedtek tanítása igazában, és mintha mindmáig így volna. Nagy kár.   

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr3812176220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása