Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.02.03. 10:18 emmausz

18

Párbeszéd a parancsnoki állás és a gépház között.
Mennyi?
Harminc.
Mi harminc?
Mi mennyi?
Párbeszéd magammal
Mennyi?
Tizennyolc.
Ki tizennyolc?
Ki mennyi?
Merthogy tizennyolc. Éppen ma. Második unokánk, Timothée. Neve istentisztelő jelentésű. Én azt hittem, istenfélő, merthogy timo. De hát ez görög, a timeo meg latin. Mindenesetre Tim a maga csendes módján egyszer csak 18 lett. Nem is vettük észre.
Azért kapott ő ilyen keresztnevet szülei közlése szerint, mert elsőszülöttjük neve (Mátyás) a franciáknál nagyon ritka, s immár olyan nevet kerestek, amelyik mindkettejüknek tetszik, s nem olyan ritka. Aztán utóbb rájöttek, hogy a franciáknál a Timothée, ha lehet még ritkább név. Nemkülönben a második neve: Aurélien.
Tim a maga módján humoros. Történt, hogy együtt nyaraltunk. Kánikula idején délután sziesztáztunk. Tim feltűnő módon terült el egy hintaágyon. Anyja próbálta kizökkenteni ebből az egyhangúságból:
- Hát te mit unatkozol itt? – kérdezte.

- Miért? Tilos?
- Nem.
- Akkor folytatom.
Mostanában változott a helyzet. Nincs unatkozás. Készülés van az érettségire. Meg ugye ünneplés is, hisz mindenki csak egyszer tizennyolc éves életében.
Tim, Isten éltessen!      
PS.: Hogy mit kap  ajándékba egy mai 18 éves, nem tudom. Sógorom – mondják – amikor nagykorú lett, születésnapján egy 10 dekás mogyorós csokoládét egyedül megehetett. Ez volt az ajándéka.  
Ízelítő a Máté 14. f.-ből:
Keresztelő János halála
...Heródes ... Jánost bilincsbe verette, és börtönbe vetette fivére... felesége, Heródiás miatt. János ugyanis figyelmeztette: „Nem lehet a tiéd!” ... történt, hogy Heródiás lánya tánca... megtetszett Heródesnek, ... ígérte, bármit kér is, ...Az... így szólt: „Add nekem egy tálon Keresztelő János fejét!” ...Lefejeztette hát Jánost a börtönben. ... tanítványai, elvitték és eltemették a holttestet, ...

Az első kenyérszaporítás
... Jézus egyedül akart lenni. . De ... megesett a tömegen a szíve, s meggyógyította betegeiket. Amikor beesteledett...Jézus szólt övéinek: „... ti adjatok nekik enni!” „Csak öt kenyerünk van és két halunk” – felelték. ... megáldotta ... megtörte a kenyereket, odaadta tanítványainak, ők meg a népnek. ... A maradékból tizenkét kosarat teleszedtek. Az asszonyokat és a gyerekeket nem számítva mintegy ötezer férfi evett.

Jézus a vízen jár
...szólt a tanítványoknak, ... evezzenek át a túlsó partra... Közben besötétedett, s ő ott volt egymagában. ...Éjszaka, ... a víz tükrén elindult feléjük. Amikor a tanítványok észrevették, hogy a vízen jár, megrémültek. ...Jézus: „Bátorság! Én vagyok, ne féljetek!” Erre Péter: „Uram, ha te vagy, parancsold meg, hogy odamenjek hozzád a vízen!” „Gyere!” .... Péter kilépett elindult Jézus felé. Azonban megijedt, és felkiáltott: „Uram, ments meg!” Jézus kinyújtotta a kezét és megfogta. „Te kishitű – vonta kérdőre –, miért kételkedtél?” Amikor beszállt a bárkába, a szél nyomban elült. ... Gyógyítások Genezáret földjén
... Genezáretnél értek partot. .... Odahordták mind a betegeket,...  akik a ruhája szegélyét érintették, meggyógyultak. Közöm: Ker. Szt. János lefejezésének egyetlen emberi vonatkozása, hogy tanítványai megadták neki a végső tisztességet. János erkölcsi tartásáért életével fizetett. „Ha a mag nem hal el, nem hoz termést.” Az összes apostol – tán Jánost kivéve – mártírhalált hal. A kenyérszaporítás egyben halszaporítás is. 5000 ffi és családja eszik, majd több marad, mint amennyi kezdetben volt. Kenyér is, hal is. A Fiúnak semmi sem lehetetlen. Jár a vízen. Péter is elindul. Majd megtorpan. Elindulnék? Megtorpannék? Milyen a hitem?  

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr8212179544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

flora/ro 2017.02.03. 12:41:26

Az "unatkozàs" lehet nagyon termékeny is!

emmausz 2017.02.03. 14:10:00

Bizonyos fokig egészséges is tán.
süti beállítások módosítása