Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.03.16. 13:39 emmausz

Idegi alapon

Amikor a Baross utcában laktunk egy tízemeletes házban, kiderült, hogy a hatodikon lakó nő ütögette meg a fűtéscsövet úgy, hogy a frász jött ránk. Mikor beszéltünk vele, hitetlenkedett. Nosza, megkongattuk a másodikon a fűtéscsövet és ő ugyanúgy érzékelte, mint mi, amikor tőle jött az áldás. Ám új helyre költöztünk immár szűk harminc éve. Felettünk is laknak, és alattunk is laknak. Mindig mások. Hol a techno tuc-tuc-basszusát élveztük órák hosszat, hol a táncolók duhajkodását. Alulról hol verték a fűtéscsövet, hol arról panaszkodtak, hogy unokáink úgy ugrabugrálnak, hogy leszakad a csillárjuk. Mentségünkre legyen mondva, mi nem ugrálunk az asszonnyal, és sót se törünk. A gyerekek napi kilométeradagjának viszont meg kell lennie. Próbáljuk fékezni őket egy határon felül. Nem mindig sikerrel.  
Mi viszont felülről kapjuk a szőnyegekből szálló port, hosszú női hajszálakat, amelyek nem igazán mutatnak jól tavasztól őszig a kiültetett muskátlikon, vagy árvácskán, petúnián. Több megoldással próbálkoztunk eddig, hiába. Hiába szóltunk, hiába foglaltuk írásba, hogy csak a franciaerkélyen, az északi oldalon, vagy a saját kádba, ahonnan könnyen összetakarítható a leeső szösz-mösz. Semmi pozitív eredmény. Még a legígéretesebbnek az tűnt, hogy megfigyeltük: csütörtök a rongyrázás napja. Ha utána takarítunk, akkor egy hétig csend van. Ám ma megelőztük a csütörtöki rázást, így kezdhetjük elölről a balkontakarítást. Mérgemben bevágtam az ajtót, ablakot, hátha a rázogató ingerküszöbét eléri a csattanás.
A dolog egyébként nem új. A csúcs kb. 20 éve történt. Kiültünk a jó időben bécsi vendégünkkel az erkélyre. Mígnem egyszer csak hajszál és por landolt a bécsi bácsi tányérjában. Azóta nem merünk kint étkezni.
***
Doktor úr! Én kérem, idegi alapon vagyok idegbajos! – szoktam mondogatni.   
Ízelítő a Lukács
1. f.-ből 2. rész.
Mária meglátogatja Erzsébetet
Mária Erzsébethez sietett, Júda városába. ...Erzsébet méhében örömében megmozdult a gyermek, maga pedig eltelt Szentlélekkel: „Áldott vagy az asszonyok között, és áldott a te méhed gyümölcse! Hogy lehet az, hogy Uramnak anyja jön hozzám? Lásd, mihelyt meghallottam köszöntésed szavát, az örömtől megmozdult méhemben a gyermek. Boldog, aki hitt annak a beteljesedésében, amit az Úr mondott neki!”

Magnificat
Mária éneke: „Lelkem magasztalja az Urat, és szívem ujjong megváltó Istenemben, mert rátekintett szolgálója alázatosságára. Íme, mostantól fogva boldognak hirdet minden nemzedék, mert nagyot tett velem a Hatalmas, és Szent az ő neve. Irgalma nemzedékről nemzedékre az istenfélőkkel marad. Karja bizonyságot tett hatalmáról: szétszórta a szívük szándékában gőgösöket, letaszította trónjukról a hatalmasokat, az alázatosakat pedig fölemelte. Az éhezőket javakkal töltötte el, de a gazdagokat üres kézzel küldte el. Gondjába vette szolgáját, Izraelt, megemlékezve irgalmáról, amelyet atyáinknak, Ábrahámnak és utódainak örökre megígért.” Mária még ott maradt három hónapig, aztán hazatért. Közöm. Mária hegyeken át tartó gyaloglása, látogatása alighanem önfeledt boldogságban történik. Amit Dienes Valéria Mária ajkára ad, nagyon igaz: / Ami velem történt, nem volt soha még, / boldognak mond engem minden nemzedék, / nagyot művelt rajtam hatalmas keze, / jóságában százszor szent az Ő neve. /Aztán találkoznak Erzsébettel: Lukács megfogalmazása belekerült az Üdvözlégy imába. „Áldott vagy [te] az asszonyok között és áldott a te méhednek gyümölcse [Jézus]...” A nők érzékelik a Lélek jelenlétét, s ebben a szellemben nyilatkoznak. (Ezt a találkozást festi meg MS. mester a Vizitáció c. képében.) Aki zsolozsmázik, betéve tudja a magnificatot. Minden este ennek a szavaival búcsúzik a naptól. Ez a fordítás tetszik: Az éhezőket javakkal töltötte el. Nem tetszett a korábbi fordítás: „Az éhezőket betölti”. A hurkát szokták betölteni, meg az üzemanyagot tankoláskor. Ami a himnuszt illeti, megoszlanak a vélemények keletkezését illetően. Egyesek szerint Mária egy, az ő korában keletkezett, közszájon forgó imát idéz fel, mások szerint a pillanat ihlette, s valamiképpen megőrződött. Mindenképpen a lényeget mondja, és a Máriával esett történésekre igaz. 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr8512342599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása