Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.05.07. 08:08 emmausz

Anyák napja van ma... Donászy Magda verse

De most nem őt akarom megidézni. Bárki megtalálja az óvodások soraiban egykor oly közkedvelt verset.
Éljenek az anyák!
Némileg meglepett, hogy a világszerte a legkülönfélébb időpontok szerint szóródik az anyák napja. Ha nem is mindennap, de elég sűrűn ünneplik, hol itt, hol ott.. Ezt találtam a neten:
február második vasárnapja: Norvégia
március 3.: Grúzia
március 8.AfganisztánBulgária
március 21., a tavasz első napja: az arab világ legtöbb országa (például Egyesült Arab EmírségekEgyiptomIrakKuvaitLibanonSzaúd-Arábia), illetve a magyar paraszti hagyományban is a március 20. utáni első vasárnap ünnepelték Gyümölcsoltó Boldogasszony napját, amely összevontan anyák napja, nőnap és „Valentin-nap” is volt; a leányok virágot ajándékoztak kedvesüknek, a gyermekek pedig verssel vagy dallal köszöntötték fel édesanyjukat és nagyanyáikat
március 25.: Szlovénia
május első vasárnapja: LitvániaMagyarországPortugáliaRomániaSpanyolországSzerbia
május második vasárnapja: Amerikai Egyesült Államok, Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, ChileCiprusCsehországDániaDél-afrikai  Köztársaság, Észtország, Finnország, Görögország, Hollandia,Japán, Kanada, Malajzia, Németország, Olaszország, Peru, Szlovákia, Svájc, Tajvan, Törökország, Ukrajna
május 10.Latin-Amerika legtöbb országa például Guatemala és Mexikó), Hongkong, India, Pakisztán, Szingapúr
május 26.Lengyelország
május utolsó vasárnapja: FranciaországMarokkóSvédország
június második vasárnapja: Luxemburg
augusztus 15.Costa RicaBelgium, Antwerpen
október második hétfője: Malawi
október harmadik vasárnapja: Argentína
november utolsó vasárnapja: Oroszország
december 8.Panama
Más ünnephez kapcsolódik: Egyesült Királyság (Anglia) és Írország: az itteni anyák napja (Mother's Day) nagyböjt negyedik vasárnapjára esik. A Mothering Sunday nevű vallási ünnepből alakult ki, amely eredetileg nem kapcsolódik a mai anyák napja ünnephez.
India: a nyugati hatásra átvett május 10-i anyák napja mellett megtartják a Durga Puja nevű, októberi tíznapos ősi hindu anyák ünnepét is.
Thaiföldaugusztus 12.Szirikit királynő születésnapja
Ízelítő a János 8. f.-ből:
A házasságtörő asszony
... farizeusok: „Mester, ezt az asszonyt házasságtörésen érték... az ilyet meg kell kövezni... te mit mondasz?  Jézus: Az vesse rá az első követ, aki bűntelen közületek! ...ennek hallatára eloldalogtak... Jézus: Asszony, senki sem ítélt el?” „Senki, Uram” Jézus: „Én se..., de többé ne vétkezzél!”

Jézus a világ világossága
...Jézus: „Én vagyok a világ világossága. Aki követ, nem jár többé sötétségben, hanem övé lesz az élet világossága.” Ti test szerint ítéltek, én nem ítélkezem, vagy ha mégis, igazságos az ítéletem, mert ketten vagyunk, én és az Atya. Márpedig törvényetek is azt mondja, hogy két embernek a tanúsága érvényes... de ti sem engem nem ismertek, sem Atyámat. Ha engem ismernétek, Atyámat is ismernétek.”

A hitetlenek figyelmeztetése
...Ti innen alulról valók vagytok, én meg felülről való vagyok, ti e világból vagytok, én nem e világból vagyok. Azért mondtam nektek, hogy bűnötökben haltok meg, mert ha nem hiszitek, hogy én vagyok, meghaltok bűnötökben.” ...„De hát ki vagy te?”... „Amikor majd fölmagasztaltatik az Emberfia, megtudjátok, hogy én vagyok, s hogy semmit nem teszek magamtól, hanem azt hirdetem, amire Atyám tanított... mindig azt teszem, ami tetszésére van.” E szavaira sokan hittek benne.

Jézus és Ábrahám
Jézus: „Ha kitartotok... az igazság szabaddá tesz benneteket.” Mert ...mindenki szolga, aki bűnt követ el. ...Ábrahám utódai vagytok, mégis az életemre törtök, mert nem fog rajtatok a szavam. Én azt hirdetem nektek, amit Atyámnál láttam, ti azt teszitek, amit atyátoktól tanultatok.” ...az életemre törtök, bár az Istentől hallott igazságot hirdetem nektek. Ábrahám ezt nem tette. zsidók: egy atyánk van, az Isten.” Jézus: „Ha Isten volna az atyátok, akkor szeretnétek engem. Mert az Istentől való vagyok, tőle jöttem... Az ördög az atyátok,... a hazugság atyja. Mégis, bár az igazságot hirdetem, nekem nem hisztek. Ki vádolhat bűnnel? Ha meg az igazságot hirdetem, miért nem hisztek nekem... Nem vagyok ördögtől megszállott, hanem tisztelem Atyámat, ... aki megtartja tanításomat, az nem ízleli meg a halált örökre.” A zsidók: „... Csak nem vagy nagyobb Ábrahám atyánknál? Mivé teszed magad?”Jézus: „Atyám dicsőít meg, akiről azt mondjátok ugyan, hogy Istenetek, de nem ismeritek. Én azonban ismerem, ... Ábrahám örült, hogy megláthatja napomat... zsidók: Ötvenesztendős sem vagy, s láttad Ábrahámot?” Jézus: mielőtt Ábrahám lett, én vagyok. Erre követ ragadtak, s meg akarták kövezni, de Jézus eltűnt előlük, és elhagyta a templomot. Közöm. – Én sem ítéllek el... Senkit nem ítélek el? Soha? Nnna. – A világ világossága. Szépen jelképezi a Nap, amelynek a ragyogásába nem tanácsos belenézni.   – Felülről a világ színe látszik, alulról csak a fonákja. – Mielőtt Ábrahám lett, én vagyok. Ha hiszek Jézusban, elfogadom azt is hogy egylényegű az Atyától, aki van.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr7912486727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása