Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.05.19. 10:52 emmausz

A táplálékláncról

Napok óta látom, hogy egy mezei poloska a zárt ablak és a zárt szúnyogháló között feszeng. Nyilván bejött a hideg elől a redőnydobon keresztül, a fény felé indult és csapdába esett. Ott döglött volna előbb szomjan, majd éhen. Ma megkönyörültem a betolakodón. Felengedtem résnyire a hálót, s kitessékeltem őkelmét. Repülni tud, így nagyobb baja nem eshetett. Immár kedvére ehet, ihat, besorolhat a táplálékláncba, és megadhatja magát valaminek, ami szívesen elfogyasztja őkelmét.
Fekete Istvánt olvasom, gyűjtőkötetét, amely az apróvadakra vadászás élményeit dolgozza fel. Steinbeck után szabadon azt mondhatom, hogy bár szépek és líraiak a természetleírásai, lépten-nyomon való megszemélyesítései, valahogyan túl sok bennük a zöngicse. Érdekesek viszont a történetei, amelyek vagy vele estek meg, vagy másoktól hallotta őket. Végül azt kell gondolnom, hogy az állatetológiát jól ismerte, megfigyelései pontosak, és az „állatlélektan”-ról sokféle részlettel szolgál. Még akkor is, ha a héját legazemberezi, az ölyvet mennybe viszi, ha a varjút fikázza, a baglyot pátyolgatja. Ezek persze színessé teszik a vadászelbeszéléseket, de pusztán emberi beleérzések. Merthogy tápláléklánc van, amelyben mindenki eszik. Egyik dögöt, másik élőt, miután elpusztítja, megint mások korhadékokat vagy növényeket.  
A vadásznak viszont szíves miheztartás céljából rangsorolnia kell, ez kártevő (az ember szempontjából) ez hasznos, ez pedig ilyen is, olyan is.
Nincs ebben semmi különös: Saját nagyanyám is megideologizálta, hogy mikor melyik csirkét kapja el, nyakazza le, kopassza meg („kopóvízbe” mártogatva), főzze meg, mondván: Ez folyton elszedte az eleséget a többitől, ez mindig vágta a többit, ez teljesen összeférhetetlen volt...
De így van ez a népmesében is: Medvekoma, jaj de szép, farkas barkas az is szép, rókakoma az is szép, nyulam-bulam jaj, be rút. És a nyúlnak annyi volt.  Legközelebb aztán módosult a szöveg.        Ízelítő az ApCsel 2. f.-ből:
A  Szentlélek eljövetele
pünkösd napján, ... zúgás támadt az égből, betöltötte a házat. Majd lángnyelvek ereszkedtek mindegyikükre. eltöltötte őket a Szentlélek, és különböző nyelveken kezdtek beszélni.  Jeruzsálemben tömeg verődött össze... mindenki a saját nyelvén hallotta, amit beszéltek. kérdezgették: Hogyan hallja hát őket mindegyikünk a saját anyanyelvén? Mi pártusok, médek, ...(stb. 16 nyelv): halljuk, hogy a mi nyelvünkön hirdetik Isten nagy tetteit.” Csodálkoztak.”... Mások gúnyosan megjegyezték: „Teleitták magukat édes borral.”

Péter beszéde
Péter: ...hallgassátok meg szavamat! Joel próféta szólt: A végső ...Fiaitok és lányaitok prófétálni fognak, ... jeleket adok lenn a földön: vért, tüzet és gomolygó füstöt... Aki segítségül hívja az Úr nevét, üdvözül... Jézust az Isten elhatározott terve szerint kiszolgáltattátok, és gonosz kezek által keresztre feszítve elveszejtettétek. Az Isten azonban feloldotta a halál bilincseit és feltámasztotta. ... Dávid ... előrelátva beszélt Krisztus feltámadásáról, ... Isten ezt a Jézust támasztotta fel... Tudja meg hát Izrael egész háza teljes bizonyossággal, hogy az Isten azt a Jézust, akit ti keresztre feszítettetek, Úrrá és Krisztussá tette!”

A beszéd hatása
nép: „Mit tegyünk hát?” Péter: keresztelkedjék meg mindegyiktek Jézus Krisztus nevében bűnei bocsánatára. És megkapjátok a Szentlélek ajándékát...: Meneküljetek ki ebből a romlott nemzedékből!... Aznap mintegy háromezer lélek megtért.

A jeruzsálemi egyház élete
Állhatatosan kitartottak az apostolok tanításában és közösségében, a kenyértörésben és az imádságban. ...az apostolok révén sok csoda történt Jeruzsálemben. A híveknek közös volt mindenük. javaikat eladták, szétosztották azok közt, akik szükséget szenvedtek. Egy szívvel-lélekkel mindennap összegyűltek a templomban. A kenyeret házaknál törték meg, s örömmel és egyszerű szívvel vették magukhoz az ételt. Dicsőítették az Istent, és az egész nép szerette őket. Az Úr pedig naponként növelte az üdvözültek számát ugyanott. Közöm. Gyönyörű az indulás. Kegyelemmel teljes. Egy map 3000 megtérő és keresztelkedő már valami. Nemde? Hatalmas az isteni rásegítés. Olyan racionalitáson túli, mint a csodálatos halfogás. Péter megtáltosodik: Joelről beszél. Vajon ismerte-e, vagy meg nem szolgált karizma, amelyet továbbít? Kialakul sebtében az őskommunizmus, azt gondolták, hogy hamar itt a világvége. A kenyértörés a misék őse. Naponta jelen voltak a szertartáson. Tetszett(ek) a népnek.  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr2512525281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása