Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.11.05. 05:55 emmausz

Jobb félteke

Néhány napja Popper Péter előadását hallgattam (Pax tévé). Arról beszélt, hogy mind a pedagógia, mind a köznapi élet Európában a bal féltekére alapozott. A tudásunkért felelős félteke hatalmasan eluralkodott a fantáziánkért felelős jobb féltekével szemben. Legalább a kettő harmonikus, egyenlő mértékben való fejlesztése volna célszerű. A természeten túl eső valóságot bal féltekénk nem képes se regisztrálni, sem megérteni, befogadni. Így válik érthetővé, hogy Aquinói Szent Tamás, amikor élete korai alkonyán Isten-élményben részesült, kijelentette, hogy ehhez képest az általa végiggondolt és megírt Summa theologiae csak olyan, mint egy üres csigaház. Ezért nem tud mit kezdeni a mai Európa a hittel, a vallásokkal, az igazsággal, az Istentől kapott parancsolatokkal.
Ezért nehéz a hívőnek, aki kitart amellett, hogy a nyolc boldogság a jézusi magatartás összegezője, aki kitart amellett, hogy az Eucharisztia ostyájában jelen van Krisztus, aki kitart amellett, hogy Szűz Mária a Szentlélektől foganta magzatát. A sort folytathatnánk. Ez azért is érdekel, mert a Jelenések könyvét veszem fejezetenként. Már a címével sem tud mit kezdeni a bal félteke. Mi a jelenés, mi a látomás, mi az, hogy természetfeletti élmény. Mi az, hogy Jézus felment a mennybe. A német még cifrább. A mennybemenetelre alkalmazott szavuk Himmelfahrt (égbe utazás). Innen már csak egy lépés, hogy a lift náluk Fahrstuhl. A német szeret eszközöket használni. Elképzelem, Christ beszáll a Fahrstuhlba, megnyomja a vízszintes nyolcas gombot és felemelkedik a végtelenbe. Nem képzetesebb volna a magyarban is a mennybemenetel helyett azt mondani, hogy a jelenés eltűnt a szemük elől.
És Mária mennybevétele? Nem egyszerűbb, ha azt mondjuk, hogy elragadtatott, mint egykor Illés próféta?
Istenhitre csak a jobb féltekével vagyunk képesek. Jól példázza ezt Dienes Valéria megtérése. Ő aztán abszolút bal féltekés volt. Nagy gondolkodó. Egyszer aztán a pesti ferenceseknél olyan Isten-élménye támadt, amely néhány napig áthatotta egész emberségét, és élete végéig meghatározó élményévé vált.
Így van ez valahogy. Amikor a Biblia megfogalmazza, hogy „látásukban akadályozva voltak”, a mai fordítás fogalmazhatná úgy is, hogy bal féltekéjük volt a fejlett, domináns. Azzal pedig nem ragadható meg a transzcendens valóság.         
***
Ha már elkezdtem a Két kicsi hód olvasását, és kezdett izgalmassá lenni, be is fejeztem. Romantikus a mese, kb. Erich Kästner és Tersánszky J. J. stílusa közé illeszkedik. Vannak benne rossz emberek, mégis inkább és zömmel jó emberek. Történik, ami történik. Két hódot nevelget két indiángyerek, mígnem kalandok végén visszaviszik őket a hódvárba. Sokat nem akarok vele foglalkozni. megható és roppant romantikus. A jók elveszik jutalmukat. És mintha örökké élnének. Utóbbit nem tudom bizonyítani, mégis, ha valaki elolvassa a kötetet, talán ez cseng ki belőle. Sehá’ se halunk meg!
Amiért posztom tárgya lett, az egyetlen bekezdésének négy mondata Idézem: „Csak magam miatt szomorkodom – mondja az indián lányka. – Azegész csak önzés. Azt kell tennünk, ami nekik a legjobb. Így bizonyíthatom be leginkább, mennyire szeretem őket.” Hát igen: tényleg csak így bizonyíthatjuk be mennyire szeretjük őket…  
Olyan mondatok ezek is, amelyekre fel lehet fűzni egy egész emberéletet.
Úgy látszik az indiánregények már csak ilyen tanulságosak. Jut eszembe egy másik hős egy másik könyvből, amelyben Hosszú Puska azt emelte ki, hogy „az a fő, hogy ne féljen az ember”.
Hát tényleg az a fő.        
Ízelítő a Jel 10. f.-ből:
Angyal a könyvvel
… angyal … feje fölött szivárvány, arca ragyog, lába tűzoszlop. Kezében könyvtekercs… Nagy szóval kiáltott rá hét mennydörgés válaszolt… szózat: „Jegyezd meg, amit a hét mennydörgés hirdetett, de ne írd le!” az angyal megesküdött: „Nincs többé haladék! Amikor a hetedik angyal megfújja a trombitát, …beteljesedik az Isten titka, amint ezt tudtul adta szolgáinak, a prófétáknak.”

János lenyeli a könyvet
…égi hang: vedd a nyitott könyvet az angyal kezéből, ő így szólt hozzám: Nyeld le! Keserű lesz tőle a gyomrod, de a szád olyan édes, mint a méz... ezt mondták: Ismét jövendölnöd kell sok népről, nemzetről, nyelvről és királyról. Közöm. Az angyal Jézus maga. Amit János megismert az másoknak titok. Titkok ma is adódnak. A fatimai látnokok három titkot őriztek, ameddig őrizniük kellett. Medjugorjéban 10 titkot kaptak a látnokok. Nem árulják el senkinek. Misztikus eseményeknek tanúja János, de csak ő. Mi máig se tudjuk, miben részesült.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr2013178402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása