Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2024.03.01. 11:27 emmausz

Jerzy Popieluszko

Rendes szokásaim szerint naponta készítek egy-egy posztot és kiegészítem saját készítésű fotókkal.
Ám nem is olyan egyszerű megfelelni ezeknek a magam által kialakított normának. Hol a fotók készítése hiányzik, hol a szövegé nem akar megindulni.
Zorba, a görög szavai segítenek az átmeneti zavaron. Táncolni kell, uram, táncolni. A zene majd csak megjön hozzá valahonnan.
Hát igen. Azt hiszem, most megjött.
Kezembe került Boldog Jerzy Popieluszko életét és vértanúhalálát bemutató kiadvány. Róla évtizedekkel korábban hallottam Buxus atyától (Bajcsy Lajos). A lengyel papról szóló filmet is láttam a tévében. Nem bírták a kommunisták elviselni, hogy szelíden és következetesen hirdeti igazságot, Jézus örömhírét. Élete szlogenje, amit minden lengyelnek a figyelmébe ajánlott: Jóval győzd le a rosszat! Nemcsak hirdette, hanem életével meg is valósította. 
1984-ben szenvedett vértanúhalált. Az államvédelmisek megkínozták, agyonverték. Közönséges az utóbbi ige, de hát ez történt.   
A Popieluszkóról megemlékező kiadvány 139. lapján olvasom, hogy egyik hívét Ignacy Kickit 1986-ban a milícia kihallgatta. Tudták, hogy semmit se fognak belőlem kihúzni – írja visszaemlékezve az esetre. Hogy rám ijesszen, az állambiztonsági tiszt azt mondta. „Úgyis mindent tudunk magáról.” Hogy viccet csináljak belőle, azt válaszoltam: „Ha már mindent tudnak rólam, lenne egy kérésem. Két évvel ezelőtt kölcsön adtam valakinek egy falfestő [korong] ecsetet, amire most szükségem lenne. Mondják meg, hogy kinek adtam kölcsön, mert nem emlékszem rá.” Az államvédelmis nagyon ideges lett. A beszélgetés véget is ért.
Egy másik kihallgatása során Kicki kivett zsebéből egy rózsafüzért, és elkezdett imádkozni. Mint mondta: „Vasárnap van, az ima ideje, úgyhogy imádkozni fogok. Öt árán át tartottak benn. Búcsúzóul elmondtam a kihallgatónak, hogy érte is imádkoztam, hogy kevésbé akadályozzon. Annyira ideges volt, hogy egymás után tépte szét a lapokat, és újabbakat vett. Panaszkodott a kollégájának, hogy amikor a rózsafüzért imádkozom, nem tud dolgozni. Nem bírta elviselni az imát és a rózsafüzér látványát.”
Számos hasonló történetet tudnának az egykor letartóztatott hazai papok is mesélni.
Még megjegyzem, hogy Bús Balázs polgármester kérésére az illetékesek Jerzy Popieluszko-ereklyét küldtek az óbudai Kövi Szűz Mária-templomban való elhelyezésre, és a templom mellett emlékkertet hoztak létre a Boldog tiszteletére.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr1818343263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása