Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2007.01.03. 20:16 emmausz

Bé variáns

Bé variáns

Kérdik: milyen a politikai helyzet? Mondom: van helyzet, mégpedig a bé variáns.
Mert két variáns van, az a meg a bé.
A társadalom teljesítménye olyan mint a lóé. A lóé, amelynek így is, úgy is húznia kell. Két módszer akad arra, hogy húzzon a ló. A variáns: ha cukrot adnak neki a teljesítményéért, bé variáns: ha ostorral verik. Előző esetben a becézéstől, a jó bánásmódtól, a pozitív érzelmektől jó teljesítményt nyújt és hosszasan él. Ha verik, akkor is húz – egy darabig, míg az utolsó bőrt is le nem nyúzzák róla. Élete valószínűleg megrövidül, teljesítménye kényszeres, életnélküli, halál leheletét hordozza.
Ha örülnek nekünk, ha örülnek teljesítményünknek, ha elismerik azonnal, húzunk boldogan. Ha utálnak bennünket, ha igavonó baromnak tekintenek, ha nem kívánatosak vagyunk, húzunk – minden cél és értelem nélkül. Ez nem annyira jó, és van benne valami gyilkoló. Nem embernek való.
Mert az ember szeretetre van teremtve. Nyitásra, el és befogadásra, önmaga szétosztására. Ebben a paradoxonban kellene fürödnünk életfogytig. Minden nyugtalankodás nélkül. Tudni lehet, hogy a Szeretet gondviselésében leledzünk. Kár kishitűség miatt kisszerűen, mindent kapni akarva élni. Inkább másokat meghallgatva, a rosszat nem terjesztve, a fény felé fordulva kellene élni.
Érdekes a fény az élet, az Isten, a szeretet egymásba nyíló attribútumok, egymást erősítő megfogalmazások. A fény a végtelenségig terjed, egészen addig, amíg valamiben vagy valakiben el nem akad. Az a valami vagy valaki visszaveri a fényt, ha tükröző a felülete, és elnyeli, ha matt fekete. Ám akkor melegségben sugárzik belőle. Ha viszont elfordul a fénytől, akkor a saját árnyékát fogja folyamatosan érzékelni. A viszonylagos sötétet. Nagyon érdemes hát a fény felé fordulni. Érdemes mások arcán is a fényt figyelni, s nem a sötétségben elmerülni. Kicsit tágabban fogalmazva, a jót terjeszteni, arról beszélni stb. Az újév üzenete elég egyértelmű: Nő a nappalok hossza, több a fény, a világosság, az élet, s talán ez esély a nagyobb szeretetre, nyitásra, törődésre, szépre, életre.
Most egyik fontos közlendőmet szeretném formába önteni. Figyelmemet az etológiára, a viselkedéstanra, a politikusi magatartásra szeretném összpontosítani. Tézisem szerint ma eljutott a politika ahhoz a ponthoz, hogy politikai csőcselékről beszéljek. Miért? Az etológia pontosan leírja a hímek és nőstények ivari tevékenységét. Ezek egyike a terület „jelölése”, egy másik a párzás előtti erőpróba, lett légyen az a hímek közötti vetélkedés bármilyen fajtája. Megmérettetés a repülés, az élet-halál küzdelem, a lényeg, hogy az Y-kromoszóma kiváltotta izgalmi állapotban bizonyítsam – bármilyen áron – hogy különb legény vagyok mindenkinél. Erről szól a létért avagy a fajfenntartásért való küzdelem. A harc eredménye a természetes kiválasztódás, amikor a valamilyen oknál fogva gyengébb elvész, elpusztul (a győztes csak később). Ide sorolom a legújabb kori politikai csatározásokat is. A cél szentesítette [tehát adódó alkalommal bármilyen nemtelen] eszközök használata után annak eredményeként az ilyenek vagy az olyanok kerülnek hatalomra saját klientúrájukkal egyetemben. Ez kísértetiesen hasonlít a törzsi villongásokhoz, törzsi csatározásokhoz, melyek állandósítják a harcot, miközben lábbal tiporják az emberi méltóság legalapvetőbb jogait. Olyan is ez, mint a végeérhetetlen vendetta, a családok, klánok között abba nem hagyható vérbosszú. Semmi közük sincs ezeknek a társadalmi valósághoz, az igazságossághoz, a joghoz, az általános emberi értékekhez. Politikai érdekszövetségek ezek rejtett önös érdekek érvényesítésére. Ilyen viszonyok között esélye sincs annak, hogy a közjóról essék szó a parlamentben, a társadalmi méretű felemelkedésről.  Olyan is ez, mint az egymásra mászó emberek a haláltáborban, hogy tovább éljenek. A továbbélés itt másodpercekben mérhető.
Véleményem szerint a politikai csőcselék [Ide kivételesen egy lábjegyzet kívánkoznék, és azért, hogy hangsúlyozzam: nem megvetésem jeleként nevezem csőcseléknek a politikai elitet, hanem azért, mert viselkedésével kiharcolta tőlem magának ezt a megtisztelő címet.] nem alkalmas a közjó elősegítésére, mert meghasonlott. Akkora a különbség a demokratikus célok megvalósításán értelmesen és hősiesen dolgozó politikusok és a politikai csőcselék között, mint a görög eposzok drámai hősei és a Helység kalapácsa macskajancsi szereplői között.
Nincs más megoldás, újra kell gombolni a kabátot. Lehet, hogy ez hosszú út, de nem látom át, hogyan lehetne megtakarítani az ezzel járó fáradságot.
Ha én volnék a parlamenti házelnök, egyetlen mondat sem hangozhatna el a közjó előmozdításán kívül. Azt, aki nem a témáról beszél, azonnal figyelmeztetném arra, hogy ne szemérmetlenkedjen itt, és főleg ne lopja 200 társának életét, idejét félrebeszélésével. De ezen túl ki is vezettetném, és néhány lotyogási kísérlet után végképp eltávolíttatnám onnan, a meg nem felelősség okán. Vajon a jelenlegiek hány percig maradhatnának helyükön? Érdemes ezen elgondolkodni.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr85167393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása