Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2007.01.05. 12:04 emmausz

Élünk és meghalunk

Élünk halunk

(és ez élet-halál kérdése)
Miért élünk? Miért halunk?
Miért halunk, ha élünk? Miért élünk, ha halunk.
Mert élünk, halunk.
A közelmúlt eseményei zömmel halálosak. A 4,1-es erősségű földrengés megrázott. Emberileg. Meg testileg, és lelkileg is, sőt, úgy még jobban. Elbizonytalanít mindenkit egy ilyen előfordulás. Mert ha volt egy, jöhet még egy. Ki tudja, hogy az erősebb lesz-e, s milyen kimenetele lesz számomra. Álmomban ér, autóbuszon ér? Panelek omlanak ránk? Összefutnak az autók a rázkódásoktól? Ki tudja? Egyáltalán: érdemes-e fülelni a gyanús zajokra, s szorongásoktól zaklatottan élni. 
Ezek figyelmeztetések. Az öregek halála is az. Mások összetöppedése is az, azoké, akik már készülődnek. Megint mások bizarr halála döbbent meg. Két gyerek bekötve a hátsó ülésen a kocsiban vár apjára, aki kompjegyet vált, s anyjára, aki a csomagtartóban matat. Eközben a komp előtti lejtőn elindul az autó, begurul a Dunába. Sose érnek át Mohácsra, ahogy tervezték, hogy a  gyerekek szocpolját elintézzék építkezésük befejezése céljából. Dunába fulladnak a gyerekek, mint egy baljós balladában. A Ladában [utólag láttam is a kocsit, nem Lada volt, hanem Fiesta]. Okafogyottá válik a szocpol, okafogyottá az építkezés. Ember tervez... Ugye ezután már csak az elnémulás jöhet. Mint a gyerekregény elején:

Tom!
Semmi válasz.
Tom!
Semmi válasz.
Semmi válasz, semmi válasz. ...
Ma is ilyeneken gondolkoztam, meg a nem szűnő pártharcokon, melyeket nem kevés cinizmus, olykor már-már a megátalkodottság jellemez. És akkor bevillant egy korábbi, reményteli megfogalmazás. A szeretet mindent felülír. A politikát is. A reklámokat is, a megélhetést is, a lakhatást is, a korrupciót, a propagandát, a markecolást, mindent.
Nem írnám ide, de muszáj, hogy lássam, hogy mindig az orrom előtt legyen, mert az élet egyszeri és gyors lefutású, mint az egy nap alatt elmúló influenza. Nem mindegy, hogy milyen lenyomatot hagyunk hátra, mint ahogy az sem, miket élünk meg. Nem számít sem kitüntetés, sem a börtön réme, sem hírnév, sem elfelejtettség. Csak az számít, megéltem-e mindazt, amire élnem adatott. Ennyi.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr685167395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása