Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2007.05.08. 12:07 emmausz

Juszuf

Bajom van a memóriámmal is. Mintha már leírtam volna egyszer. De vajon tényleg így van-e? Minap került kezembe egykori hittanárunk erkölcstani jegyzete, melynek egyes kitételeire negyven év távlatából is emlékezem. Hogyne emlékeznék rá, mikor annyira szemléletesen és sajátságosan tanított bennünket Medvigy Mihály – a diákemlékezet szerint – Juszuf, mely név azért ragadt rá, mert volt neki egy mozlim imám haverja, akit ekképpen hívtak, s akivel sokszor büszkélkedett előttünk. Nos tehát, összekacsintottam a most kiadott könyvnek az uzsoráról szóló soraival, hiszen máig sorolni tudom őket, áruzsora, béruzsora, kamatuzsora.
Nem emlékeznék rá, de Juszuf  megfogalmazásában abc-uzsorák léteznek. Úgymint ár-, bér- és camatuzsora. Hát ez az. Ez az ő humora, amely végigkísérte működését, s amely végigkíséri tanítványai életét is.
De mindez csak üres szalmacséplés. Mert egészen mást akartam a rá emlékezésben megemlíteni. Ez pedig az, hogy minden olyan asszonynak a kezébe nyomnám a hivatkozott jegyzetet, aki olyan piarista diákhoz ment feleségül, akit Juszuf tanított. (Márpedig sokakat tanított. Több ezerre tehető a számunk.) Azért adnám a felségek kezébe, hogy megismerjék, mely forrásból fakad férjük erkölcsisége, milyen vezérelvek motiválják cselekedeteiket a hétköznapokban még évtizedek elteltével is – a közéletben és a magánéletben egyaránt. Úgy vélem ugyanis, hogy ez az érdekes egyéniség mindannyiunkat megdelejezett megfogalmazásaival, joviális mosolyával, vissza-visszatérő mondásaival, hozzánk lehajló játékosságával. Mert játékos volt, mint Dick úr, a Copperfield Dávid (Dickens) regényhőse, de azonnal hozzáteszem, hogy vele ellentétben Medvigy M. bölcs volt és tudatos valamennyi alkalmazott módszerében. Egyszóval jó pedagógus. 88 évesen halt meg 2001 karácsony vigíliáján.  RIP.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr805167504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása