Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2007.05.09. 15:01 emmausz

Asszertívek

– A négyesülésre letelepedett a diák. Maga az ablak mellé ült, jobbján elhelyezte hátizsákját, bal cipőjét a bal ülésre, jobbat pedig a jobb ülésre rakta. Jó, nem esett az eső, nem volt sáros csak piszkos, mint az út maga. Így elhelyezkedvén a blikk olvasásába fogott. Később jött egy méretes nő, s majdnem ráült a fickó jobb cipőjére. Majdnem, mondeom, mert időben áttette a bal ülésre a másik lábát is. Majd egyszer csak leszállt. Megkönnyebbültem, mint az oroszok kivonulásakor.
– A HÉV-kocsi középső ajtaján szálltam fel. Átmentem a szemközti, zárt ajtóhoz. Nem voltam egészen nyugodt, mert egy bazi nagy hátizsák lógott gazda nélkül a lyukasztókészüléken. Maradjunk annyiban, hogy a berendezés emiatt nem volt alkalmas jegykezelésre. Míg ki nem derült három megálló múlva, hogy melyik legény a gazdája, megfordjult a fejemben, hogy normális vagyok-e a terrorista támadások korában, hogy egy gazdátlan tömött hátizsák mellett blokkoltam le. És ha felrobban? Belőlem semmi sem marad. Nem ez történt. Érte jött az asszertív nebuló, s leszállt a hídnál. Felszabadult a foglyul ejtett lyukasztó, s magam sem bántam, hogy gazára talált a böhöm csomag.
– Tovább is van. Mondjam még? Na jó. De már csak egy történet jön ide.
A HÉV-kocsik két végén plüsspad várja az utasokat. Előszeretettel veszem igénybe, mert nem vagyok annyira senkinek útjába terjedelmi okokból. Most is odacaplatok. Két-két tini ül egymással szemben. Jöttömre a szélső felkapja az ötödik helyet foglaló hátizsákját. És egy szemközti üres székre dobja. Helyet foglalok. Tény úgy kell foglalnom. Eddig jeles. Már majdnem megbékélek sorsommal, mikor a tinilány előkapja mindentudó mobilját, és ahelyett, hogy fényképezne vele, hangosra állítja, s valamiféle tuctucban részesít mindnyájunkat. Bár négyőjük életkora annyi lehet, mint az enyém egyedül: ők győznek. (Sok lúd disznót győz.) Megadom magamat. A maradék másfél megállónyit a kocsi másik végén töltöm el.
– Rossz lehet neked, mondhatnád, vagy gondolod is. Fene tudja. Amíg meg tudok mozdulni, addig elhúzódom a hangoskodóktól, elülök a rágógumizótól, még mielőtt mozogni kezdenek az én füleim is.
Summázat. Többet nem fogok foglalkozni az asszertivitás jelenségével, de itt most összefoglalom, mit gondolok róla. Mondják: Ha az ember az örök üdvösséget célozza meg, van rá esélye, hogy a tisztítóhelyre kerüljön. Ha az utóbbit célozza meg, elkárhozik. Ha tökéletes akar lenni, mint a Mennyei Atya, akkor valamelyest közelíteni kezd hozzá. Ha kevesebbet céloz meg, nem jut előbbre, hanem inkább lecsúszik. Ilyenek vagyunk. A Mester buzdított bennünket a tökéletességre, mert ismerte teremtményi mivoltunkat, kutyatermészetünket. Ha tehát teljes szívemből szolgálni akarok, nem fog sikerülni, de valamennyire igen. De ha csak azt célozom meg, hogy személyes érdekeim érvényesítésében csak addig megyek el, ameddig az mások kárára nincs, hát ne tudjátok meg, milyen eredmény várható. Olyan lesz a különbség, mint a tetszetős szocialista elvek és a megvalósult szocializmus között húzódott. Azért zárom ki tehát az asszertivitás elvét életemből, mert nem bízom benne. Azért, mert látom a gyakorlati megvalósulását, és az elég siralmas látvány. Köszönöm, én nem kérek belőle.     

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr925167507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása