Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2007.08.24. 09:19 emmausz

Derűre ború

Ma Bertalan apostol emléknapja van. Érdekes, hogy bennem laza fiatalként él ez a szent. Fiatalember, akit Jézus így fogad: Íme egy igaz izraelita. Láttalak a fügefa alatt. Nem tudom, mi történhetett a fügefa alatt, de ettől a jézusi kijelentéstől Natanael (őt azonosították később Bertalannal) szemei kinyíltak, és önkéntelenül így kiáltott fel: „Rabbi, te vagy az Isten Fia, te vagy Izrael királya!” Azért ez nem semmi azok után, hogy Fülöpnek előzőleg fitymálólag veti oda: „Jöhet valami jó Názáretből?” Tehát úgy él bennem, mint egy hosszú sovány, életteli és lelkes fiatal, akinek impressziói vannak, és ezeket azonnal megosztja másokkal. Ha pedig elképzelem őt a fügefa alatti jelenetben, akkor olyasvalakinek gondolom, akire figyelnek a többiek, aki szócsövük, aki vezérük, aki hangadó a társaságban. Egyébként mindig Rodin Calais-i polgárok c. szoborcsoportja jelenik meg lelki szemeim előtt.
Nos, ez a szerintem népszerűségnek örvendő tinédzser majd nagyhatású apostollá válik, aki Kisázsiában tevékenykedik, s egyes vélemények szerint eljut India határaihoz is. Mindenesetre az ő sorsa is a vértanúság lesz. Mindenki csak ebben bizonyos. Ám egyesek úgy tartották, hogy lefejezték, mások pedig hogy keresztre feszítették, utóbb pedig azt hogy elevenen megnyúzták. Az emberben a levegő is elakad ilyenek olvastán. Pedig nem egyszeri sorstörténet az övé.
A Bibliából tegnap Jefte sztorija olvastatott fel. Ő ószövetségi hadvezér volt, aki megígérte az Úrnak, ha sikerül szétverni az ellenséget, hálából feláldozza azt, akivel legelőször találkozik háza népéből. Pechére egy szem lánya jött elé táncolva a boldogságtól afeletti örömében, hogy apja sikeres volt a csatatéren. Két hónapig tartó búcsúzkodás után a lány sorsa megpecsételtetett. Nehéz okosnak lenni ebben a tragédiában. Szerintem Jeftének nem is sikerült. Tanulság: jobb, ha az ember nem beszél, mert hamar szamárságokat kezd el mondani. Gondoljunk csak a lépten-nyomon nyilatkozgató politikusokra.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr335167614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása