Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2007.09.06. 08:26 emmausz

Azok és mi

Könnyű-e a lelkiismeret-vizsgálat?
Attól függ, kinek a lelkét kell vizsgálni. Tapasztalatom szerint „a többiek” kritikája, azaz lelkiismeretének megvizsgálása lelkesen és könnyedén megy. Ugye mindnyájan hallottunk parlamenti megnyilvánulásokat. Másról se szólnak, mint hogy a másik(ak) mit vétett(ek).
Mindenesetre a saját lelkiismeretünk megvizsgálása sehogy se akaródzik ugyanazzal a lelkesedéssel sikeredni. Pedig milyen közel vagyunk magunkhoz.
Tegnap olvastam Hatala István visszaemlékezéseiben (1922-ben a Délvidéken született nőgyógyász), hogy elutasította mindenki részéről a kritikát. Maga is árnyaltabban kezelte kollégáiról alkotott képét. Mint mondta, Iustitia bekötött szemmel mérlegel, és mérlegének két serpenyője van. Minden emberre vonatkoztatható, hogy egyaránt sorolhatók jó és rossz tettei, tulajdonságai, ha nem is egyforma mértékben. Mindenesetre ő a munkatársainak elmondta a jót is, és csak aztán a neki nem tetsző dolgokat. Úgy fogalmazott: méltatásra, és nem kritikára méltó az ember.
De hogy az értékelések is relatívak, azt az a vicc világítja meg, mely szerint: Az araboknak nem lehet cipőt eladni, mert mezítláb járnak a Szaharában – mondja az egyik vélemény. A másik szerint roppant nagy mennyiségű cipőt lehet eladni az araboknak, mert ma még mind mezítláb járnak a Szaharában. Magam is megtapasztaltam hasonlót, mert nekem el lehetett adni az Auchanban két szellős, nyári, fehér nadrágot. Sajnos mindkettőnek vége lett egy hónap alatt, mert a combjaim közé eső részek néhány hetes hordás után a dörzsölődéstől egész egyszerűen kilyukadtak. Lehetne mondani: Többet kellett volna venni belőlük, mert gyorsan tönkre mentek. Én azt mondom, egyet se kellett volna venni belőlük, mert méltatlan gyorsasággal tönkrementek.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr885167626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása