Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.01.14. 16:27 emmausz

A fejembe csúszott volna?

Aminek nem emlékezem az első felére, annak a második fele így szól: (Kuplé vagy operett betétdal vagy akármi, mely egy kisgyerekről mesél, akinek a felnőtt kalapja teljesen a fejébe csúszott... [„a fejébe csúszott a nagy alkotmány”]) Mire az apja így okítja ki:*
„Lásd, kicsikém,
nem neked való, (mármint a nagy kalap)
hadd legyenek
mások csillogók,
majd megtudod,
ha megkapod,
hogy a vágyad
becsapott.”
Mindezt apánk adta elő meglehetős sűrűséggel, noha egyőnket sem veszélyezetett a közismertség vagy bármilyen nem nekünk való feltűnési lehetőség, ami a nagyok utánzásából fakadt volna, és felsüléssel sem fenyegetett semmi. Bár, ha háromévesen olthatatlan vágy égett volna bennünk – mondjuk a klimpírozásra, vagy óvodás korunkban bőgve követeltük volna, hogy azonnal szeretnénk megtanulni hegedülni, akkor mi lehettünk volna a fiseranni vagy a jehuda mehuda (Jó, jó, de én így szoktam egyszerűsíteni a kimondhatatlan nevű Yehudi Menuhint).
Nos, nem lettünk azokká. És hogy szűkítsem a kört, ha a piaroktól kikerülve verem a nyálamat, hogy ELTE-újságírói szakot akarok végezni (és nem CSÉB-et [csoportos életbiztosítás] kötni), akkor talán. De csak annyi vonzódásom volt a grafoizéhez, hogy a 70-es években olvasgatván az ÉS-t, aszontam Siófokon feleségemnek egy üdülés alkalmával, hogy lerágom a fél bajuszom, ha bármikor nem írok bármelyik cikkel azonos minőségűt vagy jobbat. Ennyi. Aztán csönd.
Most meg… Nézem a Napút honlapját, hogy mi lett gépirataim sorsával, s olvasom, hogy ezernél több írást kaptak.
Most meg … Hallgatom a rádiót, ahol a huszonöt kötetes XY folyamatosan löki a frankót, csak győzzük befogadni.
Igazán nem értem magamat. Mit akarok? Minek nekem bármiféle közlés, bármiféle megjelenés.
Valójában nem ambicionálom, hogy én legyek a karó, akihez igazodni kell, mindenről az én véleményemet eméssze a nagyérdemű, s hogy bármiféle módon nagyképűsködjek öregkoromra. Akkor meg mit érdekel, hogy felkarolják-e füvészkertemet (Füveskönyv) vagy letarolják-e írásmezőmet?
Elmondom, amit akarok … és kész. A szöveg meg élje a maga világát, vagy ne élje, ha nem tudja, vagy nem akarja … Éééés punktum!

*Lábjegyzet: Nem kisgyrekről, hanem mókusról van szó, vagy ha mégis kisgyerekről, akkor mókusnak becézgeti az apja. Ancsa tudta az elejét is, ezért most kiegészítem vele:
„A mókus, a mókus
kapott egy kalapot,
amilyet, amilyet
a nagypapa hordott,
az orrára lecsúszott
a nagy alkotmány... ”
Persze ennek valamiféle dallama is volt, és én csak a „lásd kicsikém”-től emlékszem a dallamra:
l, dfl,
s, ff mmr
s, t,rs,
s, fmrrd
f, l,dfi,
s, dms
s,sss
ft, d

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr325167778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása