Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.04.17. 09:33 emmausz

Galambok

1. Abban az időben történt, amikor a szocializmust és a laktanyát építettük. Tehát szűk 40 éve. Az általunk alapozott, de már fedelet kapott csarnokban tanyáztunk mi, az építő brigád. Vártunk a munkakezdésre. Unatkoztunk. Felkaptam egy agyagdarabot és feldobtam a tetőhéjazatra, melynek párkányán galambok tanyáztak. Ez felélénkítette a társaságot. Mindenki göröngyöket fogott a kezébe, hogy aztán vadásszon a galambokra. Mátraházi honvéd telibe talált egyet. Az lepilinkézett. Azonnal kinyúlt. Én meg azonnal megbántam, hogy ilyen marhaságra indítottam bakatársaimat.
2. Abban az időben már Wartburggal jártam dolgozni. Nem azért, mert akartam, hanem, mert fogatos robottal tartoztam fizetségért. Kocsival szállítottam a Kft. vackait. Így egy alkalommal a Flórián Üzletközpontnak vittem valamiféle kertészszerszámokat. A piacnál kellett ráfordulni arra az egyirányú utcára, mely levitt a föld alá az áruátvételhez. Itt mentem úgyszólván lépésben, mikor is egy galamb – feltehetően nem akarta otthagyni uzsonnáját a flaszteren – a kerekek alá került. Észrevettem, mert szárnyaszegetten vergődött a kocsi mellett-mögött. Se megállni, se segíteni nem tudtam rajta. A struggle for life sajátos esete? Nagyon sajnáltam.
3. Az Üllői út és Ferenc körút kereszteződésében a lottóház tövében van egy sétáló nagyobb térség. Biztos, hogy van, mert egy alkalommal ott sétáltam, amikor arra lettem figyelmes, hogy egy csapat galamb fetreng a földön. Néhányuk már kimúlt, a többiek csapkodtak, furcsán viselkedtek. Valaki megmérgezte volna őket? Valami romlott ételt kezdtek együtt csipegetni? Nem tudom. Az újságok nem írták meg, hogy meg nem engedett módszerekkel irtja egy őrült Pest galambjait.
4. Egyik évben egy plakát – a karizmatikus találkozóé – egy anatómiailag hűségesen ábrázolt galambot mutat enyhén alulnézetben. Behúzott lábai leginkább a landolás előtti repülőre emlékeztetnek. Nem voltam megelégedve ezzel a képpel. Tudom, a Szentlelket szerette volna ábrázolni. Ehelyett egy biológiakönyvbe illő illusztrációt, egy tökéletesen megrajzolt madarat adott. A Lélek ugyan valóban galamb képében szállt le Jézus keresztségekor, mégsem az anatómiai precizitással való ábrázolást gondolom helyénvalónak. Meg is fogalmaztam annak idején: A röpte, a suhanása pontosabban jellemezné a Lelket, akit zúgó szélként, lángnyelvként is leírtak, aki maga a repülés, a meglepetés, a sokszerűség, a biztos eligazítás, a szószóló, a tudás lelke, a szeretet lelke.
5. Van még egyfajta olyan galamb, melyhez többszörösen is közöm van: a regnum belső lapja, a Galamb, mely még az illegalitás idején indult kőnyomatos formában, és azóta mind a mai napig megjelenik. Sokszor írtam bele rövidebb-hosszabb cikkeket, rejtvényeket, sőt egyszer egy alkalmi különszámát is összeraktam.
6. A környékünkön sok házigalamb él. Erkélyen, ablak előtt üldögélve lep meg némelyik, mikor zuhanó kődarabként húz lefelé az emeletek mentén. Bámulom szép mozgásukat, szárnyalásukat.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr665167910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása