Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.04.25. 10:22 emmausz

Isten szentjei

Karol Wojtyła
Olvasom Reményi Judit könyvét II. János Pál pápáról. A már nem élő szerzőnőt személyesen ismertem. Reményi J. Nicodem szerepel könyvén szerzőként feltüntetve (Nem bízott benne, hogy elfogadják, ha női nevet ír oda ő, aki a La Stampa c. olasz lapnál dolgozott évekig.)
A könyv egyebekben érdekes. Rövid sztorik mai élő nyelven megfogalmazva. Mindenféle előképzettség nélkül érthető anekdotázó stílusban megírt kötet ez. Egyetlen hibája, hogy kurzív betűket használ mindvégig. Ezt nagyon utálom, mert nem talpas betűtípus, és egyébként is nehezebb olvasni a döntött betűket. Feltehetően azért szerkesztette ilyenre, mert azt akarta, hogy jobban hasonlítson a kézíráshoz. Kár.  Mindenesetre jó humorral megírt összeállítás. Egy gazdag, sokoldalú, számos tehetséggel megáldott ember képe bontakozik ki az olvasó előtt Karol Wojtyłáról, akinek egyébként is csodás volt az élete. Miért mondom ezt?
A lengyel pap-püspök-érsek-pápa tele volt életigenléssel, vidámsággal, pedig előbb húgát, majd anyját-apját is elveszítette. Szerette a sportot. Kirándult, evezett, sízett, focizott. Szerette a filozófiát, az irodalmat, a művészeteket, maga is írt verset, drámát, igen sok elmélkedést, filozófiai értekezést. Szeretett előadni. Kellemes bariton orgánummal áldotta meg az Isten. Szépen énekelt. Szerette a zenét. Szerette a nyelveket. Félelmetes tempóban tanult meg igen sok nyelvet. Szerette az embereket. Érseki palotája őrizetlenül állt, s szívesen fogadott mindenkit. Megbízott a megbízhatatlanokban, tekintete a vesékig hatolt, de szeretettel nézte az embereket. S ha ez kevés volna, szeretem benne, hogy együtt lélegzett a transzcendens világgal is. Egy német katonai teherautó elütötte, agysérülést okozott neki. De utána memóriája befogadóképessége hatalmasan megnőtt. Igaznak tűnik, amit róla mondtak: Akivel egyszer találkozott, arra évtizedek múlva is emlékezett. A természetes képességeire épített a kegyelem. (Gratia supponit naturam.) Tetszett, hogy megbocsátott Ali Agcának, tetszett egy fiatalkori sztorija, mely esendőségéről szól. Egyik települést látogatta, de elkéste az utolsó buszt. Reggel pedig dolga volt, ezért kiállt stoppolni az esőben az országútra. Egyszer csak egy lengyel bm-es kocsi állt meg, s kérdezték, kiféle, miféle. A sofőr látva ruháját, rákérdezett: Aztán pap maga? Igen. Aztán békepap-e. Erre is bólintott, ha nem is mondta Wojtyła püspök, noha ez nem volt igaz! Ám szeretett volna hazajutni. Erre a sofőr megjegyezte: Hát akkor csak ácsorogjál tovább a zuhéban, te idióta! – és rátaposott a gázpedálra. Épp ettől olyan emberi, hogy maga is kísértést szenvedett. Hogy nem volt tökéletes. Sokan azt mondják, hogy Reagan, mások azt, hogy Gorbacsov érdeme a SzU megszűnése. Megint mások Máriának tulajdonítják ugyanezt, és vannak, akik Karol Wojtyłának. Mindegyikben van igazság. Az kétségtelen, hogy II. János Pál Ne féljetek! programbeszédével, látogatásaival ugyancsak hozzájárult a kommunista birodalom bukásához.
Ha mást nem is tekintek, csak azt a népvándorlást, mely halálakor indult Lengyelországból, de az egész világról is, mert mindenünnen özönlött a nép Rómába, nem véletlen, hogy önkéntelenül ugyanaz fogalmazódott meg bennem, mint egykor Longinus századosban, aki Krisztus halálakor jelentette ki: Ez az ember Isten szentje volt.
Érdemes elolvasni a 17 éve – még bőven a pápa életében – megjelent könyvet.  
Pio atya
Koporsóját most, 40 évvel a halála után nyitották fel. Meglehetősen közelről láttam a tévében újra meg újra a testet. Nemcsak a cipője fényes és sima, az arca is. Mondom Tücsinek: Te, ennek az embernek simább az arca negyven évvel a halála után, mint nekem, pedig én élek. Még hozzátettem morbid megjegyzésként: Ha a hét törpe elesne vele, ő is életre kelne, mint Hófehérke. Merthogy olyan mesebeli ez az előfordulás.
Csakugyan valószerűtlen ez a valóság, és csakugyan ez a valóság. Nekem azért nem új, mert már láttam Vianne-ben Viannei Szent János üvegkoporsóját. Olyan fényes az arca, mintha viaszból volna. Teljes épségben és szépségben mutatja a szentet, immár évszázadok óta. Ha nem hiszed, menj oda és nézd meg.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr705167922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása