Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.06.05. 09:00 emmausz

A Könyvhét elé

A könyvírásról beszélgettünk egyik vezetővel a SZIT-könyvhéten. Arról, hogy ki mindenki próbálkozik vele, ki mindenki dedikál, s mennyire nehéz értésére adni valakinek, hogy az olvasók nem az ő publikációjára várnak. Említette, hogy amolyan Kalandorok kíméljenek! típusú feliratokat próbál irodájában elhelyezni, de éppen azok nem akarják elolvasni, tudomásul venni, akiknek szólnak.
(A feliratok egyikéről megemlékeztem hajdanán, mely kb. így szólt a vállalkozói irodában megjelenő ügyfeleknek címezve az íróasztal feléjük eső részén: Tisztelt Vendégünk! A szíves marasztalást ne tessék komolyan venni.)
Nos, beszélgető partneremnek akkor ígértem, hogy küldök még néhány kitehető táblát. Az itt következő táblaszövegek jól mutatják: a probléma nem új keletű. A Parainesisből valók, melyet Kölcsey 170 évvel ezelőtt írt:
1. tábla: „Könyvet írni: ... egyike korunk betegségeinek. Ki kenyérért irogat, az méltóbb szánásra, mint a ki napszámért kapál. Kit hajlandóság vonz irásra, jusson eszébe: miképen hajlandóság és tehetség két különböző dolog; s ki a hajlandóságot tehetségnek veszi: az mindég csalatkozik.”
2. tábla: „Több kivántatik az irótól, mint a beszélőtől. Ennek szavai elhangzanak, az író pedig maradandó bötükbe önti gondolatait, s messze vidéken s jövendőben is óhajt olvastatni.” (észreveendő: „messze jövendővel komolyan vess öszve jelenkort...” [Huszt])
3. tábla: „Ha valaha könyvirásra kedved leend, vizsgáld meg jól magadat: gyűjtöttél-e elég erőt, tapasztalást és tudományt? Mert oly ember is, ki a maga életkörét híven betöltvén, jámborsága és szorgalma által tiszteletet érdemel, nevetséges leend, mihelyt azon pályára lép, mire természet őtet nem szánta. (!!!)”
4. tábla: „Kinek a közönségesen, a mindennapin felűlemelkedni erő nem jutott: az kitetsző helyre ne álljon. S ez intés itt az irónak adva, minden más helyzetbeli embernek szól.”
Hogy világméretű gond az írásművekkel való előtolakodás gyakorlata, arra egy távol-keleti történet világít rá. A kötelező udvariaskodás miatt a pancser firkász sem utasítható el kategorikusan. Alaposan be kell csomagolni a kritikát. Ilyesvalahogy szól:
Kedves Uram! Az ön írásműve oly mértékben zseniális, hogy szerény kiadónk fércműveivel nem vállalhat közösséget. Hogyan is nézne ki egy virtuóz elbeszélése a mi ócska ponyvatörténeteink között. Úgy véljük, hogy Önnel jó esetben is csak mintegy 60 év múlva válunk kongeniálissá. Addig szíves türelmét és megértését kérjük. Ígérjük: Jelentkezni fogunk.
Azért gondolom aktuálisnak ezeket a sorokat, mert a Millenárison tartott könyvhét után és a Szent István Társulat könyvhete után ma nyílik meg a szokásos Könyvhét a Vörösmarty téren 400 féle könyvújdonsággal bombázva a nagyérdeműt, mely a hírek szerint egyre kevesebbet olvas. Lehet, hogy emiatti lelkismeret-furdalása okán meg egyre több könyvet vásárol?
Szösszenetem végén megint Kölcsey hivatkozott művéhez fordulok, melyben így inti unokaöccsét, K. Kálmánt: „A könyvek száma végetlen, a te éveid pedig végesek; s óráidat s napjaidat oly sok egyéb foglalatosság kívánja magának. Mint az üres beszédű társalkodót: úgy kerüld a tartalmatlan könyvet. Sőt ne könnyen végy kezedbe oly művet, mely a zsení lángjegyét homlokán nem hordja.”

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr525167980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása