Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.06.14. 10:33 emmausz

Kisiklatások

Megint vettünk tíz töpörtyűs pogácsát az Auchanban. Hazaérve megtízóraiztunk. Ahogy pattintgatok a pogácsa rücskeiből, Tücsi megjegyzi: Milyen ropogós. Valóban az. Idénye ugyan az ugyancsak ropogós cseresznyének van, de hát a pogácsa is ropogós. Azonnal ráhúzom a népdalra: Érik a ropogós pogácsa / viszek: a babám hadd zabálja /
Viszek a babámnak: za-ha-bá-hál-ja / ha éhes, jóllakjon, nahát, na.
A merénylet, amit elkövettem a dal ellen, az a szöveg egy ponton való kisiklatása volt. Ez történik az amerikai filmekben is. A valóságot alig észrevehetően kisiklatják egy ponton, és ettől válik abszurddá a történet, mert az eltérítésnek következményei vannak. Alig kell gondolkozni a történetsablonokon, mert attól függően, hogy egy alapsztori melyik valóságelemét térítem el a reálistól, attól függően kapok más és más történeteket.
Olyan ez kicsit, mint a kaleidoszkóp. Nincs esélye annak, hogy ugyanolyan alakzatra álljanak be a színes üvegcserepek, mint amilyennek egyszer már mutatkoztak. 
A regnumban hosszasan tanítgatott bennünket a pater, László Gábor. Tőle hallottam először azt a hasonlatot, hogy ha a váltót átállítják, a vonat szinte alig észrevehető pályamódosítást szenved. Ám ennek a kezdetben alig észrevehető eltérésnek később beláthatatlan következményei lesznek. Akár párhuzamosan is haladhat a két sínpár egy darabig. Aztán egyszer csak éles kanyarral teljesen más irányba térülnek egymástól.
Ismernem kell az igazi pályát, mely célba ér. Ha egy váltó letérítene róla, amint észreveszem, az első adódó alkalommal le kell ugornom a téves sínpáron haladó vonatról, és vissza kell térnem a bizton célba érő pályára.
Könnyű a vallásosnak, mert az ő fix vonatkoztatási pontja személy, akit célszerű követnie, hiszen ő maga az út.
De nehéz dolguk van a párttagoknak, mert emberi kitalációt kell követniük többé-kevéssé szorosan.
Ezért van nehéz dolguk az izmusok követőinek is, mert egy stílus (stb.)beli kinövést kell követniük kényszeresen. Pl. a grafikusnak az egy vonallal való ábrázolást. Pl. a dodekafon zenét szerzőnek szerkesztésbeli megkötöttségek miatt, az alaphang hiánya miatt (nincs viszonyítási pontja), pl. az absztrakt festőknek, akik nem ábrázolhatnak semmiféle felismerhető dolgot, pl. a liberálisoknak, mert mindent relativizálniuk kell, noha vannak megkérdőjelezhetetlen igazságok, melyek, ha nem volnának, az élet éppolyan anarchiába váltana át, mint a forgalom közlekedési szabályok nélkül.
Ha tehát irányt változtattam, tudnom kell róla, különben soha nem térek vissza a jó irányba, soha nem érek haza.    

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr265167990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása