Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.06.19. 13:59 emmausz

Meddig?

Tegnap este elolvastam egy tizenöt oldalas SZAKÉRTŐI JELENTÉS-t melyet Hetesi Zsolt asztrofizikus, tanár készített bolygónk általa elképzelt közeljövőjéről. Olyanfajta apokalipszist vázol fel, mely nagyon is realisztikus, de valahogyan el nem fogadható pesszimizmusa folytán. Nagyon bele tudom élni magamat abba a helyzetbe, hogy elfogy az olajkészlet, és itt állunk villany és üzemanyag nélkül. [Apánk kortársa a pincelakásban magát meghúzó Bacsik bácsi is nagyon elképzelte, hogy kimerül a világ szénkészlete, és ezért telehozatta pincéjét szénnel. Így élt ő saját tulajdonú szénkupaca mellett. Azóta csaknem 90 év telt el, a szén meg nem akar elfogyni.] A hideg és a meleg gyengítetlen hatásának leszünk a jövőben kitéve. Megfagyhatunk, de meg is sülhetünk. Ám nemcsak mi, hanem mások is, nemzetek, elsősorban a nagy népsűrűségben élők, másodsorban azok, akik területét aszály fogja ellehetetleníteni, merthogy nem lesz élelmiszerkészletük. Kipusztulnak a növények, ki az állatok, és a mi sorsuk sem rózsásabb nélkülük. Sokan vízhiány miatt szenvednek majd krónikusan. Ny. Európa megfagy, mert ha megszűnik a Golf-áramlat, kontinentálissá dermed télen az Atlanti-óceán melléke.) Az általános felmelegedés miatt mi meg megsülünk.
A szerző azt tanácsolja, hogy a gyógyászat ellehetetlenülése miatt ismerkedjünk meg a növények gyógyító hatásával. A vízellátás fennakadása miatt kézzel működő fúrt kutakat mélyítsünk. Költözzünk falura, és tanuljunk meg földet művelni, a magunk eleségéről gondoskodni, tanuljunk minél több egyszerű kézműves szakmát, hogy megteremthessük saját világunkat manuálisan, merthogy távfűtés sem lesz. Álljunk át fafűtésre, mert fa még fog akadni egy darabig.
Nomármost. Alkossunk közösségeket, mert a falunyi 500 usque 1000 fős közösség jól kiegészíti egymást, kölcsönösen hasznára válik egymásnak.
Ezt azért mondja a szerző, mert megállapítása szerint milliárdnyi ember fog a kataklizmák során éhen, szomjan halni, vagy viszi el őket fertőző betegség, a maradék pedig az élhető helyekért egymás torkának fog ugrani.
Nos elképzelem, amint az 500–1000 fős faluk eredményesen megvédik magukat azoktól, akiknek semmijük nem maradt, akinek semmi féltenivalójuk nem maradt, akik a puszta létük fenntartása okán megpróbálják elfoglalni ezeket a falukat.
Hát ez aztán szép kis apokalipszis. És persze még csak van is benne némi igazság. Nemde az oroszok az Északi-sarkon elhelyezték a zászlajukat jelezve, hogy igényt tartanak a tenger alatti olajkincsre.
Erről viszont gyerekkorom egyik jelenete ugrik be. Adva vala egy tábla csokoládé, melyet igazságosan kellett volna elosztani. Az apróbbak így szájaltak: A kicsiknek kell nagyra nőni, ezért nekik jár a csoki. A nagyobbak pedig így érveltek: A nagyoknak saját nagyobb testük fenntartása miatt sokkal nagyobb darab jár. Igen és igen. És az oroszoknak is és a kanadaiaknak is, és a dánoknak is és mindenkinek. Szeretet nélkül csak az acsarkodás marad: az vár mindnyájunkra.
Ám eddig se a déli szél tartotta fenn a teremtett világot, hanem Isten gondviselése. Ha egy másodpercre megvonja tőlünk, akkor csakugyan itt lesz a világ vége, mert megrendülnek az ég erői.
Nekem egy másik kép is előjön. Jézus keresztútja. Amikor az asszonyok megsiratják őt, Jézus látja Jeruzsálem jövőjét, a kardélre hányt tömeget, a város feldúlását, lerombolását, pusztulását. Így beszél: Jeruzsálem leányai: Magatokat sirassátok!
A tegnapi olvasmány friss élményével a fejemben kezdtem a mai napot. A buszvégállomáson verőfény, enyhe szellő, a kukásautó gyűjti a szemetet, a szőke takarítónő sepri a csikkeket, élénk és folyamatos a megszokott gépkocsiforgalom, mindenki igyekszik dolgára. Vajon még meddig teheti?
Húsz évig, húszezer évig, húszmilliárd évig? Ki tudja?
Ugyancsak Jézus jövendölte: A végső időkben is úgy lesz, mint Noé idejében. A vízözön előtti napokban ettek-ittak... Az utolsó időkben is ez lesz. Két ember dolgozik a mezőn. Az egyiket felveszik, a másikat otthagyják. Etc.
Mindenesetre kúszik felfelé a benzin ára. És elkezdődött a mozgolódás is ellene. Halottja is van a nyugati fertályon megvalósított sztrájkhullámnak. Hát? Quousque tandem?

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr785167996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása