Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.06.21. 23:45 emmausz

Kiváltság kontra kiválasztottság

Két napja valaki azt fogalmazta meg, hogy a szerzetes kiváltságos ember. Meg azt is, hogy imádkozzunk azért, hogy a hét végén szentelendő két új szerzetes érezze kiváltságos voltát. Be kell valljam férfiasan, hogy sem azt nem gondoltam, hogy a szerzetes kiváltságosabb, mint a nem szerzetes, s jó szívvel nem is tudtam volna arra kérni Istent, hogy érezzék kiváltságos voltukat a szentelendők. Csak reméltem, hogy nyelvi tévesztésről van szó (mármint a kiválasztott és kiváltságos szavak használatában). Jézus előbbit használja. Azt mondja: Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak ki titeket, és arra rendeltelek, hogy bőséges termést hozzatok. Ez rendjén is van. Így ógtam-mógtam magamban.
Ma Deskénél olvasom a Pio atya koporsója 40 év elteltével való megnyitása apropóján írt bejegyzésében: „…gyermekkorától kiválasz[ta]tott. Kiválasztott, vagyis nem akaraterő és aszketikus tornagyakorlatok. Csak igent mondott kiválasztottságára. Pál írja valahol, vagy talán a 129 zsoltár?, hogy születésed előtt kiválasztottalak...
Nem irigylem, úgy tekintem, munkamegosztás. Ezt ő csinálta végig, fájó, vérző, stigmatizált kezeivel, helyettem is. Én meg neki is festegetek, csinálok excel-táblázatot, és javítok meg elromlott kenyérpirítót.”
Én Deskével értek egyet. Isten mindenkit másra és másra választott ki.
Krisztus pedig nem osztogatott kiváltságokat, sőt követőinek azt ígérte, hogy inni fognak a kehelyből, de hogy ki ül Atyjának balján, jobbján, nem ő dönti el, hanem az Atya. [Képzeljük el ezt a morbid szituációt. Olyan, mint egy rossz vicc. Jézus arról beszél övéinek, hogy elfogják, megkínozzák és meg is ölik, de utána feltámad. Ebből az egész tájékoztatóból-próféciából az általa már évek óta tanítgatott követői csak annyit jegyeztek meg, hogy akkor itt valami haszon leeshet nekik. És rögtön vetélkedni is kezdtek a jobb helyekért. Hát elég szörnyű és elég emberi.] Nos, akkor vissza:
Azt fogalmaztam meg magamban, hogy az én kiváltságom az, hogy nincsen semmiféle kiváltságom. Ám kiválasztatásom bizonyára van, ez az a terv, melyet Isten mindünkről külön-külön elgondolt, és melynek megfutását reméli. Gondolom ezzel a tervvel fogunk odaát szembesülni, és az attól való elkanyarodásaink fognak irritálni. Ha ugyan bármi irritálhat valakit, amikor a mindent adó Szeretettel szembetalálkozik.
Szeretném megfutni a nekem rajzolt pályát. Teszem, amit teszek, s csak remélem: ilyesmire gondolt, aki megálmodott örök jelenében.   

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr725168000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása