Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.07.13. 12:25 emmausz

Fülszöveg

POST
Ez most nem a könyvborító visszahajtott részének a szövege lesz, hanem a saját füleimről szóló szöveg. Az utóbbi tíz évben időnként eldugul a fülem. Zömmel a jobb. ( A jobb tehát a rosszabb, és a bal a jobb.) Ilyenkor elmegyek a szakrendelőbe, ahol hol kérik, hogy előtte paraffinolajat csepegtessek bele, hol nem, csak kimossák. Ám a cifrája ma éjszaka volt. Azon kapom magam, hogy hol eldugul jobb fülem, hol nem. Ennek a fele se tréfa, hiszen hétfő reggel utazom. És hogy vidéken milyen az eü-ellátás, arról horrorisztikus cikkek szólnak. Summa summárum rászántam magam, hogy igénybe vegyem az ügyeletet. Ez egyik kórházban van vasárnap. Odanyomulok, várok, sorra kerülök. Mondom, mi a bajom. Megsüketültem az éjjel a jobbfülemre, noha megpróbáltam kitisztítani. Holnap meg vezetnem kellene. Félfüllel elég veszélyes. Nemde? Mire az orvos ilyet szól: A lehető legrosszabbat tettem, a zsírdugót nekinyomtam a dobhártyának, így nehezebb kitakarítani. Még hozzátette: a füldugulás nem tartozik a sürgősségi ellátások közé. Nem tudom, hányféle kezelésfajta létezik, és abból hány tartozik a sürgősségi ellátások közé. És egyáltalán: Miért kellene nekem ezt tudnom? Neki legyen mondva, azért megtette, amit szűkös lehetőségei engedtek. Én meg megköszöntem. És eszembe jutott az internetről lekapott párhuzamos témájú vicc a sürgősségi ellátásról:
A pasi látja, hogy széthordják a kocsijából a cuccokat. Telefonál a zséknek, hogy jöjjenek azonnal, de azok hárítanak: – Sajnos, nincs szabad kocsink.
A pasi levágta a telefont, majd két perc múlva megint felhívja a zsarukat: „Ráérnek kijönni, lelőttem a rablókat.” Mire letette a kagylót, ott termett a yard, és nekik legyen mondva, el is kapták a tolvajokat.
Ám a zsaruknak feltűnt, hogy élnek a tolvajok.
– Mister, nem azt mondta, hogy lelőtte őket?
Mire a pasi:
– Uraim, nem azt mondták az imént, hogy nincs szabad kocsijuk?
Ám még mindig nem fejezem be a fülszöveget. A magvetőről, az útfélre, a tövisek közé és a jó földbe vetett magokról szóló példabeszéd volt reggel az Evangélium. Ennek utolsó mondatára volt kihegyezve a prédikáció, amely így szól: Akinek füle van, hallja meg. Én szó szerint csak félfüllel hallottam. Sokan lehetünk félfülűek.
Részvéttel vagyok irántuk, hiszen megtapasztaltam többször a térhallás hiányát.
PRE
P. szereti a sorozatokat. Így pl. gyűjti a -li szótagra véágződő szavakat. Ezt jó játéknak tartja. Nyilván sváb szavak ugranak be neki s gyermekkorára emlékezteti a sámli a simli, a hóbli, a hokkedli, a nokedli, a nudli, a fásli.
Talán ezért nem volt sikerem a Bruce Lee-vel, amelyik igazán hiteles – kínai – Li, bár kétségtelenül más hagyományból nő ki, mint a puszedli. És a Zoli, Joli is máshonnan, mint a  Johnny, Fanni.
De ha tetszik neki a -li végű, miért nem tetszik neki a -tyú, -tyű végződésű. Dugattyú, töpörtyű, röppentyű, pattantyú és társai.
Vagy miért nem a -ni végű. Mert ami masni, az másutt masli, s a róseibni, másutt rósejbli, még akkor is, ha sose ejtünk ilyet, hogy dűzli, bógli, csak dűzni és bógni van, viszont cvekkedni nincs, csak cvekkedli, és svindni sincs, csak svindli, továbbá virsni sincs, csak virsli. Hát ezeknek a bóvli szavaknak se vége, se hossza.

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr245168025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása