Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.08.25. 10:55 emmausz

Tévedések

POST
Sok közmondással szembeállítható egy másik, mely az elsőnek az ellenkezőjét bizonygatja. Pl. Addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér.
Ezzel szemben: Kaparj, kurta, neked is lesz.
Mások önmagukban sem állják meg helyüket, mert hamisságokat tartalmaznak.
A jó bornak nem kell cégér. Dehogynem.
Szemesnek áll a világ. Nem. A szemtelennek.
Eperjes Károly pedig erre figyelmeztet: Nem igaz az, hogy Jobb félni, mint megijedni. Szerinte épp fordítva áll: Jobb megijedni, mint félni.
Hm, hm – mondaná rá hümhühüm (Jaj, ez Dömdödöm plagizálása volt.)
Nincs ez a tévedés egyedül.
A természettudományok területén is akadt/akad ilyen. Pl. a Francia Tud. Akadémia annak idején kimondta, hogy márpedig a levegőnél nehezebb testek nem repülhetnek.
Később Blériot nem így gondolta.
A zenében is hány fals megállapítás akad.
Sokan úgy vélik, hogy a Monti-csárdás echt magyar zene. Nem az. Vittorio Monti olasz szerző opusa, aki valamire nagyon ráérzett.
Egyszer mint beosztott megemlítettem, hogy a pacsirta milyen szép román szerzemény. Felettesem – jó magyar lévén – odavágta: Azt már nem! Nem adjuk a románoknak. A pacsirta magyar zene. Hát? A szerzője Dinicu.
De hányan vélik magyar műnek a Brahms alkotta Magyar táncokat. Csakugyan magyar dallamok, de német szerzőtől.
És a Rákóczi indulóról ki gondolná, csak a zenét hallgatva, hogy a francia Berlioz zseniális feldolgozása.
Sok ilyen van.
Azt hiszem, külön blogot lehetne létrehozni a tévedésekről. Folyamatosan töltődnének rá a postok.
PRAE
Bő három éve halt meg II. János Pál pápa (2005. április 2-án este 21,37-kor). Nem mintha nem volna mindegy, hogy melyik napon, hiszen szegény agonizált már jó ideje. Mégis érdekes ez a szombat esti távozás a földi létből, mert vannak, akik szeretik nevezetes napokhoz kötni a születést és a halált vagy egy-egy jelentősebb esemény napját. A pápával kapcsolatban azt lehetett hallani, hogy biztosan megvárja az irgalmasság vasárnapját halálával, mert egy éve ő kreálta ezt az ünnepet. Én ezeket a várakozásokat bizarrnak tartom. Mint ha nem volna mindegy, hogy melyik napon hal meg valaki. Akkor célszerű meghalni – gondolom –, amikor a legalkalmasabb neki az üdvösség szempontjából. Azt pedig az áldott Isten tudja egyedül. Hiszem, hogy ez történt az ő esetében is. Mert hát nem várta meg a vasárnapot. Az sem számít, hogy mit mutatott az óra, de mégis. Ha már megtudtam a pontos idejét, miért ne írnám ide. Misén voltunk akkor éppen. Nem sokkal korábban a hívek könyörgése során azt kértem, hogy T. jó feleségem legyen, én meg jó férje neki, mert ekkor voltunk 33 éves és 6 óra 7 perces házasok. Még azt is kértem, hogy Isten a haldokló pápának tegye könnyűvé a Hozzá vezető utat. S tessék.
Hazamenvén, a CNN-re kattanva azonnal leolvashattam hiányos angoltudásommal a szalagszöveget: A pápa meghalt. Sokáig kapcsolgattuk az adókat. Folyamatosan kamera elé álltak a „neves emberek”, s mondták el legkülönfélébb indíttatásokból azt, hogy mit jelentett nekik a pápa, hogy kerültek vele kapcsolatba, s mit mondott nekik, mit mondtak ők neki. Sokuk valóban szépen és igaz szavakkal méltatta a pápát, ahogy kell ilyen alkalommal, sokuknál pedig azt éreztem, hogy ez itt a reklám helye. S a kis fehérruhás alak alkalmas eszköz arra, hogy saját maguk sütkérezzenek a népszerűségben, s ha lehet, még fokozzák is ezáltal elért ismertségüket. Ősképe ennek, hogy Tom Sawyer, Huck Finn és még néhányan barlangba záródnak. Holt hírük kelt. Az őket ismerő gyerekek mind elmesélik, milyen kapcsolatban álltak a „hősökkel”. Egyiküknek semmi érdemleges nem jut eszébe, így hát azzal áll elő, hogy ő Tom Sawyertől annak idején kapott egy pofont.
Egy alkalmas pillanatban megemlítem, hogy aki elment közülünk, valóban az Isten szentje volt. Ez a kijelentés felkeltette feleségem érdeklődését, rákérdezett: Ki mondta ezt?
– Én, most – válaszoltam a magam csendes módján. Pedig nem is egészen én mondtam ezt, hanem a szolgálattevő százados, aki Jézusról mondta, miután az meghalt, hogy „ez az ember valóban az Isten Fia volt”. (Mk 15,39)  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr175168064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása