Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.08.29. 10:34 emmausz

Világzene

POST
Mai témám a világzene. Az meg mi a kacskaringós fityegő? - kérdezte volna valamelyik Móricz-hős. Amikor először meghallottam egy világzenét, az első, amire gondoltam: giccs.
Ma árnyalom valamelyest, ám igazán ma is ezt gondolom alapvetően. Leginkább a giccsre emlékeztet. Szebb volna tán manierizmusnak nevezni.
Lehet, de a giccs szó erőteljesebben figyelmezteti a hallgatót: amit hallatsz, abban nincs semmi eredetiség.
Olyan, mint a tajvani Philips, mint a török Solingen-edény.
Olyan, de nem az.
Aztán olyan is, mint az egész fogyasztói társadalom. Kell valami, ami az érzékeit csiklandozza.
Ezért a hangszerelésben lop valamit a délszlávoktól, egy kicsit Afrikából, egy kicsit Indiából, egy kicsit akárhonnan, mert a legfontosabb, hogy a népinek látszó jól eladható legyen. Ha kell, tehát szólaljon meg a gamelán-zenekar gongsora, ha kell, a kauri kagyló, ha jobban eladható, legyen rumbatök, vagy jöjjön egy kis vokál.
Nagyon elszomorít, hogy betakarja az eredeti, még ma is fellelhető tiszta és erőteljes törzsi, népi zenét, és összemos mindent mindennel, amazokat tönkretéve, háttérbe szorítva, eltaposva.
Olyan, mint a jó étel helyett adott kaotikus trutyi. (petróleum, főzőkanál, liszt, meg cukor, szóda, szőr, zsír, lencse, lekvár, gyertya mind egybe van szórva.)
Jobb volna maradni a tiszta forrásnál, hogy lehessen tudni, mit hallgatok: japán zenét, arabot, kenyait, görögöt, magyart stb.

PRAE
Átigazítottam a falinaptár mutatóját 28-ról 29-re. Kissé szégyellem magam, hogy van időm ilyen szamárságokra.

Szürrealista
A Dunánál
A Dunán áll egy komp
A kompon áll egy
zeneszerző.
Komponál.
Műve egy szép korál.
Szép mint egy korall.
Ruhe ist überall...
Hogy betanulja, nekiáll
egy vokál.
A kórusban áll
s énekel egy sakál.
A szőre torzonborz – eláll,
mint egy borzas Szakáll
...

Innen szép győzni
D.-nél olvasom – Azt mondta Szűcs: Innét szép győzni.
Lehet,
hogy azt mondta, de én előbb mondtam, és így: Innen szép győzni!
Morr, morr...
Lopják az ötleteimet.
Legalább 22 éve javasoltam (VASÉRT),
hogy a szgk. oldala legyen reklámhordozó, s ezért fizessenek. Ma egy cég él belőle.
Javasoltam azt is (A MEZŐGAZDASÁGI kiadónak),
hogy adják ki Carnegie könyvét. Leintettek s fél év múlva – igaz másik kiadó (a KJK) – megjelentette.
Azt más el sem mesélem, hogy...

Hiánypótlás

Bár emlékezetem már csal, mégis újraírom egykor megénekelt témámat, mely valahogy így szólt s melynek valahogy nyoma veszett vagy 15 éve: „Kinai kisárúház”
A HÉV-megállóban van egy téglabódé. Többféle üzlet volt már a kb. 8 m2-es helyiségben: újságáruda, minisöröző, játékterem, lottózó... Ilyenek. A közelmúltban egy kínai vette bérbe vagy örökbe ezt az árusítási lehetőséget. A portálon ákombákom betűk hirdetik fekete alapon sárga olajjal festve: Kinai kisárúház. (Sic!) Olyan girbe-gurba a betűsor, mintha egy
magyar hajléktalan egy sörért csinálta volna oda.
Sose jártam benne, csupán elképzelem, miféle holmik cserélnek gazdát. Kínai áru: szépre festett semmi – így summáztam tapasztalataim alapján a kínai árut. Jól néz ki, és örülj, ha hazáig nem romlik el, nem válik le a talpa, nem lyukad ki, nem engedi a színét stb. (Azóta azért változott a kép, hatalmas ipari kultúra van ott, s tartok tőle, rabszolga típusú munka.)
Mindenesetre a kirakatban igen olcsó, fényes és ódivatú cipők sorjáznak gumipapucsok társaságában. Bent aztán nagy a zsufi. Textil textil hátán. (egy = 200 forint, sok = 150 forint) Tele minden polc bazári holmival.
Elképzelem, hogy az élelmes kereskedő kolumbáriumot nyit az egyik polcsoron. Urnácskáknak szorít helyet, s lyukat vágva a falon vállalja hamvak szétszórását is a szomszéd kertbe.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr835168069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása