Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.08.31. 10:42 emmausz

Vész és művész

POST
Az idős férfi arca merő fájdalom.
Ínygyulladás.
Nagyon szenved, miközben büszkén mondja:
Fogaim mind saját fogak.
Mondom neki:
Az én fogsoraim is saját fogsorok. Kifizettem őket a fogorvosnak.
A különbség csak az, hogy ha az enyém elromlik, odaadom a fogtechnikusnak azzal, hogy csinálja meg. Ha lehet, azonnal, ha nem, várok rá egy napot.
És nem fáj neki a kezelés. De ha fájna, engem az sem érdekel.
Nem mindig jobb az eredeti, mint a mű.
Van egy tréfás nóta erről, de nem jut eszembe pontosan.
Nagyjából arról szól, hogy jobb a műkéz, mint a kéz, stb.
Ezt két példával magam is megerősíthetem.
Láttam képet egy műlábakon futó dél-afrikairól (Oscar Pistorius), aki a parasportolók között 100 (10,91 mp), 200 (21,58) és 400 méteren (46,34) is világcsúcstartó, és aki az épek között szeretett volna indulni Pekingben, de a Nemzetközi Atlétikai Szövetség nem járult hozzá, és a döntést a kölni sportegyetem biomechanikai és ortopédiai intézetében novemberben végzett, mindenre kiterjedő vizsgálatsorozat eredményeinek ismeretében hozta meg. Kiderült ugyanis, hogy a mechanikai előnye a többi sportolókéval szemben több mint 30%-os. Bármilyen morbid, a rugókkal ellátott műlábbal simán felvehette volna a verseny a „bio”-lábon futókkal szemben. És még meg is verte volna őket.
Más.
Lám-lám.
Pl. a vésznél mennyivel pozitívabb művész.
;-)
PRAE

Kölcsönösség
A legszebb történetek egyike A háromkirályok ajándéka, O'Henry-novella. Arról szól, hogy Della levágatja aranyhaját, hogy férjének ezüst óraláncot vehessen karácsonyra zsebórájához. Párhuzamosan megtudjuk, hogy férje eladta zsebóráját, hogy Dellának fésűkészletet vehessen aranyhajához. Szerintem jól jártak, mert a szeretet nem méricskél.
Szelíd változatát viszont magam találtam ki:
Míg Gyula szabira ment, Szabi Gyulára ment.

Önfelülmúlások
Alapjában véve kétféle módon képes felülmúlni az ember saját magát a kétféle lehetséges életállapota következtében.
A pap a szentmisében olyan minőséget hoz létre, de legalábbis jelenít meg, melyet nem következik képességeiből. Ti.
Krisztus testévé és vérévé változtatja a kenyeret, illetve a bort. Az ő közreműködése kell a dologhoz, de önmagában édeskevés. Kevesebb, mint az egér súlya az elefánté mellett ahhoz, hogy leszakadjon a fapalló alattuk.
A másik életállapot a házasság állapota. Ebben jönnek létre az emberek. A házasfelek közreműködése kell a dologhoz, de ez önmagában édeskevés az eredmény felől szemlélve. Ugyan mi múlik a házasfelek „tehetség”-én és mi a teremtő Istenén, aki a zsoltár szerint maga szövi testünket anyánk méhében.
Vannak azután kisebb fajta önfelülmúlások. Ilyenek azok a minőségek, melyekre az egyed képtelen. Képtelen négy szólamban énekelni, képtelen egy zenekar szólamait egy időben eljátszani. Az ebből a bonyolultságból előtörő harmónia minőségét tekintve több, mint az egyéni teljesítmény. De számos hasonló létezik. Közös bennük az, hogy „közösségi termékek” ezek. A szaltó mortále egyedül nem megy. A labdarúgás egyedül nem megy stb., stb.

 Bestseller
Minap fecsegtem egy kiadóval, s azon kesergett, hogy pang az üzlet. Úgy vélte, hogy kellene valami jó könyv, egy bestseller, az aztán fogyna, s megfordítaná az üzletvitel egyenlegének előjelét.
Hát ez az. Milyen egyszerű, milyen kár,
hogy eddig nem jutott eszembe.
Bestseller lesz megírandó könyvem címe. Az olyan nyerő cím, mint a lascaux-i barlang sziklarajzai. A vadászok a falra festett bikát leszúrva előre biztosították a sikert. Ha a mű címe bestseller, akkor az a könyv bestseller. Különösen azért tetszik, mert olyan
magyaros műszó, mint pl. a belletrisztika.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr495168072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása