Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.09.29. 09:06 emmausz

Ókula

POST
Mit lát azzal a vaksi szemével? – kérdezi dühösen Virág elvtárs Pelikánt, aki nem szívesen áll rá a hamis tanúzásra. És én mit látok azzal a vaksi szememmel. Ha reggel nem oda rakom az olvasó szemüvegemet, ahova rendesen szoktam, pl. olvasok még azt ágyban, aztán ott marad, akkor olyannyira ott marad, hogy nem hozom magammal a munkahelyemre, és aztán nézhetek. Van ugyan egy másik, ócska olvasószemüvegem is, melynek hiányzik a jobb lencséje (na és, nulladioptriás, így hát mindig „tiszta” a nem létező üvege), de hát snassz irodában mutatkozni egy ilyen lepukkant darabbal az orromon. Eddig nem vitt rá a lélek, hogy idehozzam. Akkor pedig marad a szükségállapot. Választhatok a szemüveg nélküliség és a bifokális okuláré takarékra tett lehetősége között.
Nagy élvezettel olvasom a kapott Márai-könyveket. A kisebbet közlekedés közben, a nagyobbat otthon. Egy a stílusuk, egy az időszak, hasonló a műfajuk. Ez az ember tudott írni. Humora is volt. Mégpedig olyan finom, hogy olykor alig venni észre, és ez a művészet. Fűszerezi az írást, de nem tolakodik. Körülírni nem érdemes, mert oda a finom varázs. Mindenesetre a nagyon kontrasztos tartalmakat teszi egymás mellé, így szórakoztat, így hökkent meg, így humorizál.
Egy helyen ilyesmit ír: Az éhezőművész tehát életmódszerűen éhezett, hogy éhen ne haljon. Másutt ezt:  Egy fiatal színésznő szíven lőtte magát. Szerencséje volt, meghalt.
Később: Valaki elment közülük, egy szép, fiatal nő, valaki tett közülük valamit: ... valaki nagyon őszintén megszólalt azzal, hogy örökre elhallgatott.
Élvezem.
PRAE
Korkép a 70-es évekből
- Bp, V. Régiposta utca. Hatalmas kátyúk a flaszteren, hatalmas záporeső, hatalmas tócsák. Ekkor jön egy nyugatnémet Opel – meséli sofőrünk, aki látta, hogy ez a kocsi lespriccelt egy gyalogost a járdán. A külföldi észrevette ezt, megállt, kiszállt a kocsiból, és sajnálkozva átadott a férfinek egy százmárkás bankjegyet, hogy tisztíttassa ki csuromsáros ballonját. Sofőrünk megjegyezte, hogy ennyi pénzért ő hajlandó lett volna meghengergőzni a dagonyában.
- A Népművészeti cég ablakából olykor őrültségeket lehetett látni. Az emberekkel teli sétálóutcán kék hasított miniszoknyában rohant egy nő, mögötte egy másik, aki kergette, és aki kiabált: Fogják meg, tolvaj. Valaki megfogta a szoknyáját, és... a szorítástól szétpattantak a kék bőrszoknya patentjei, a férfi kezében maradt a ruhadarab, a nőn meg alul semmi. Ez nem zavarta annyira, mert újra futásnak eredt immár Éva-kosztűmben. Mesélik, hogy az első mellékutcában kapták el egy lépcsőházban. Mire gondolt, meddig tud menekülni ilyen feltűnő és szokatlanul hiányos öltözetben?
- Máskor a Régiposta utca Váci utca sarkán több roma mászkált a havas úttesten mezítláb. Nagyon elszorult a szívem a látványtól. Lám, a nyomor nem is olyan új. töretlenül végigkíséri az emberiség történelmét.          
- Rendészünk március 15-én az ablakból integetett néhány bőrdzsekis embernek. Hatalmas kokárdát viseltek széles nemzeti színű karszalaggal. Ezek civil nyomozók. Onnan lehet megismerni őket, hogy ők viselik a legszélesebb nemzetőr karszalagot.
***

Jó lenne, ha territoriális törekvéseikből visszavennének a pasik – hangzott el egy szimpóziumon a minap. Szerintem is jó lenne. Módszerként több is kínálkozik, hogy ez megvalósulhasson.
1. Kapjon minden hapsi egy kis hőzöngést kordában tartó nyugtatót. Vegye is be, mert ha csak a szerények veszik be, fel se fog tűnni a változás. De vajon beveszik-e a nagypofájúak?
2. Kezdjük egyszerre az önmoderálást. Van-e erre remény? Mert ha csak azok moderálják magukat, akik korábban is, semmi változás nem következik be.
3. Igazán a nemi jelleg megszüntetése a megoldás. Avagy megtiltható-e a kutyáknak, hogy körbemaszatolják territóriumukat?
Lám-lám, mintha nem is volna megoldás, avagy tévednék?
Talán a konfliktuskezelés marad, ami megtanulható, megtanítható, és anélkül működik, hogy sérülést okozna annak, aki különben agresszív szokott lenni.
De sok dolga volna a pszichológusoknak, ha telne rá a pénzünkből.
* * *
A szerzetes lelkigyakorlatra készül. Válogat: ahova készül, ott a kaja nem annyira jó, de szép a környezet. Erdőben sétálgathat.
Érden a nővéreknél kiváló a konyha, de nincs erdő.
Megjegyzem: Tudod mit? Menjél Érdre, ahol jó a kaja, és olyan időszakban, amikor a bíboros is ott van, akkor az Erdő sem fog hiányozni.
Egyedülálló sorokat olvasok a Prédikátor könyvében:

Ne légy túlságosan igaz, és ne mutatkozz túlságosan bölcsnek! Mire való gyötörnöd magad?
(Idézi a magukat sanyargató jezsuitáknak Loyolai Szent Ignác.) Szerintem ez király.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr605168118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása