Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2024.05.07. 17:14 emmausz

Érettségi írásbelik, tanulók, Karinthy

Háromnegyedes dolgozat
A magyar írásbeli egyik feladata Karinthy novellájának, (Az olasz fagylaltárus) elemzése. Hogy milyen az elemzés mai divatja, nem tudom.  De azt igen, hogy Karinthy Tanár úr kérem c. munkájában szereplő Skurek Ferenc VI. B. modorában mit kellene írnom.
Ezt:
„Mily csodaszépen látjuk itt ugyebár az egyszerűséget, mellyel az olasz fejére lő a magyarnak lelkesedésében!!... Már ezen is láthatjuk az ellentétet.
Ez Karinthy epikus munkája, mely az egész világ írói között nagy szerepet játszik ennek a gyönyörű aranykalászos nemzetnek dicsőségére!!...
                                                                                   Skurek Ferenc VI. B. oszt. tan.
Ugye nem is olyan nehéz az érettségi.
***
Kedd. Matematika. Megint csak Karinthyt idézem:
„Ápluszbészerámínuszbéegyenlő ánégyzetmínuszbénégyzet.” Ezt fogják kérdezni. Biztosan ezt fogják kérdezni. „Ha nem ezt kérdezik...”
A tanár leül, és maga elé teszi a noteszt. Ránéz. A rossz tanuló görcsösen mondogatja magában: „ápluszbészer…” veszi a tollat. A tanár ránéz.Készült? – mondja a matektanár.
–Készültem.
Ó igen, hogyne készült volna. A halálraítélt is készül: felveszi az utolsó kenetet, és lenyíratja a haját.
–Hát akkor írja.
A rossz tanuló koncentrál..

–Bénégyzetmínuszpluszmínusznégyzetgyökbémínusznégyácészerkétá…
 látja a tételt „éppen úgy, mint akkor éjjel” mikor elaludt mellette, és fogalma se volt róla, mit jelent az egész. Igen, ez az, homályosan sejti, valami másodfokú egyenlet – de hogy mi lesz ebből?”
Hát mi lenne, átcsúszik kettessel.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr7518398827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása