Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.10.09. 14:30 emmausz

Vitalitás és őrület

POST
A hatvanas évek technikája nagyon elütött a maitól. Ha egy magnószalagon kerestél valamit, akkor vagy regisztráltad, hogy melyik sávon hallható, és milyen fordulatszámtól indul a kedvenc slágered, vagy pedig megjegyezted a felvett számok sorrendjét. A kedvenc Beatles számom egy Swinging Blue Jeans-szám után jött, így körülbelülre odatekertem, és a Blue Jeans-t legalább úgy megismertem, mint a lényegesen jobb Beatles-számot. Nem fokozom tovább a feszültséget, e szám címe A Saw Her Standing Here. Amikor hazajöttem a gimiből, ha tehettem, ráálltam erre, hogy jobb kedvem legyen, hogy mozgósítsa bennem az elszánást, hogy életvidáman kezdjek valamihez. Sokáig nem tudtam megunni. Meg kell vallanom, máig ez a helyzet. Időnként kikeresem a hálón és meghallgatom. Tele van vitalitással, ráadásul kifejezetten együtt van benne a banda. Egy zene szól, nem a hangszerek, egy vokál szól, nem az énekesek, és együtt a zeneszerszámok és az énekhangok is. Egyszerre, sokszínűen, sokszerűen. Érdemes hát meghallgatni őket. Érdemes volna továbbá eltanulni is tőlük ezt a valamit, melyet mások nem tudtak ennyire. Őrült világban élünk. Budapesten tanácskozik a NATO. Napokkal korábban tele volt a sajtó az útlezárásokkal, a teendő biztonsági intézkedésekkel.
Nem mondom, hogy korábban, ha az ország csatát vívott idegenekkel, a király lovagolt a sereg élén, noha ez is megtörtént. Ha jól emlékszem, a pozsonyi csata néven elhíresült ellenünk fenekedő nyugatiak hadjáratában az európai seregeket (100 000 fő) vezető uralkodó ellen fellépő Árpád és négy fia (40 000-rel) szállt szembe. A csatasorozatban Árpád halálosan megsérült, két fiát elvesztette, kettő életben maradt. Nyugat pedig 70 évig felhagyott zaklatásunkkal.
Tehát egykor az uralkodó jelen volt a csatában és irányította azt. Legfeljebb testőrei vették körbe, ám az övéivel összefogva a külsők ellen harcolt.
A NATO esetében is jogos volna ez, nemde? Vegyék körül a stratégákat a testőrök és kész. No de azokban az országokban, melyeket jelenlétével oltalmaz, talán nem kellene a védenceitől ilyen visszatetsző módon elszeparálódnia.
Egyébként is.
Mit fog tenni akkor, ha ellenség támadja meg a szövetségeseket, ha már a saját tagjaitól ennyire tart?
Ellenük hogyan fog harcolni?
Bunkerból?
Egy másik földrészről?
???

PRAE

A mi borunk villányi, a Tiborotok Kelényi – mondtam a jezsuitáknak egyik ebédkor, amikor bort is ittunk a saját egészségünkre. (P. Kelényi Tibor magyar jezsuita.)

Anális

BA jezsuita sokáig Brazíliában élt. Jól ismeri a focistákat. Ő mondja, hogy a brazil játékos, Kaká neve egész egyszerűen becenév. Mint nálunk a Kokó. Egyebekben Karcsit jelent, a Carlos-t becézik Kakának. Nálunk a Károly Karcsi vagy Csikar. De ha Csikar, akkor nincs Kaká, inkább csak szorulás. 

* * *

Aki sokáig időz külföldön, csak kb. tud magyarul. Ma azt találta mondani valaki, hogy afrikai bennlakókat hurcoltak rabszolgasorba.

A saját hangom

Lehet, hogy rekedt, lehet, hogy fanyar, de az enyém. Mától kezdve folytatom ugyanúgy, ahogy eddig is. Azt írom, és úgy, ahogy nekem tetszik. Ez nem lesz azonos senkinek az elvárásával, de épp ezért teszem. Azt olvastam ugyanis egy ta-ce-paón: Ha mind a ketten ugyanazt mondjuk, egyikünk felesleges. Ha egyikünk mindig ugyanazt mondja, az is felesleges. Ahogyan MZS-nek kifejtettem, meg még oly sokaknak: Ha van egy új mondatod, vagy öt, szívesen elolvasom, s valószínűleg leköt. De ha hetven variációban mindig ugyanazt írod, nem fogom egy mondatodat sem elolvasni, mert nem érdekel.

Megvertek a rendőrségen
Abban az időben nagyon sanyargatták a szegény jobbágyokat – fogalmazta felelet gyanánt GD, akárhányszor kihívták töriből felelni. Az alig bukdácsolónak tökéletesen igaza volt. Kínzaték … sub Pontio Pilato – szól a credóbeli ágazat Krisztus szenvedéséről. Abban az időben Poncius Pilátus alatt, ma néhány államelnök alatt kínzaték, kínzatnak emberek számolatlanul az ilyenektől és az olyanoktól. Most ilyen-olyan katonák kínozzák elfogott elenfeleiket. Kínozzuk egymást?
Legjobb, ha mindenki magába nézve keresi a választ,
hogy tenmaga örömére van-e szűkebb környezetének?
Mint ezerszer leírtam, Karinthy mindent megírt előttünk, előlünk, ezt a témát is. A Megvertek a rendőrségen c. krokijában leírja,
hogy egy urat azért vertek meg jó előre a rendőrségen, nehogy azt vallja majd  a bíróságon, hogy megverték. Azért verték meg, mert attól féltek, ha nem verik meg, azt vallja hogy megverték. De miután megverték – remélték –, hogy nem meri azt vallani, hogy megverték. Az irakiak is így jártak Amerikával. Nemde az amik azért mentek oda, hogy az őket kínzó Szaddamot kicsinálják, nehogy továbbra is kínozza saját polgártársait. Hja, szoktam mondani, az amerikai bomba éppolyan sz., mint az orosz. S tényleg.

Aztán csá!   

Nem az a baj, hogy nem jöttél le – ordít fel az utcáról a második emeletre a kiskamasz –, sem az, hogy nem enged le az apád, hanem az, hogy nem szólsz le. Csak annyit kellett volna mondanod nekünk, hogy gáz van, nem mehetek veletek, aztán csá!

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr175168133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása