Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.11.16. 11:57 emmausz

Játékelmélet és -gyakorlat

 

POST
Freund Tamás (agykutató) ismerteti egy a Sándor Körben megtartott előadásában Neumann János matematikus – aki többek között a játékelmélet kitalálója – egyik kártyajátékát. Én most Freund Tamás ismertetését ismertetem. A kártyajátékot ketten játsszák. A játékosoknál két kártya van: egy önző és egy együttműködő.  A kettőből egyet ki kell játszaniuk.
Ha önzőt tettek mindketten, http://emmausz.blog.hu/media/image/200811/1-http://emmausz.blog.hu/media/image/200811/1 pontot kapnak.
Ha együttműködőt tettek mindketten, 3-3 pontot kapnak.
Ha egyik önzőt tesz, a másik együttműködőt, az önző 5 pontot kap, az együttműködő 0 pontot.
A cél: minél több pontot összegyűjteni.
Látszólag nagy jutalom jár az önzésért. A balek meg vesztes.
Ám hosszú távon leggyorsabban akkor szereznek sok pontot, ha együttműködnek.
Az együttműködő emberekből álló közösség összességében mindig nagyobb eredményeket tud felmutatni, mint az önzőkből álló. Miért kapjon mindenki http://emmausz.blog.hu/media/image/200811/1-http://emmausz.blog.hu/media/image/200811/1 pontot, ha kaphat 3-3-at is.
A kinyilatkoztatást hívők számára ez a kétféle életvitelszerű magatartás az önzés-szeretet párosa. Aki szeret, az együttműködő, az önző meg nem az. A szeretet társas életstílus, egymásból élés, melynek csakugyan velejárója az együttműködés. Feund megemlíti: „Akik nem hiszik, hogy a Biblia (ebben az esetben az Újszövetség) isteni sugalmazásra íródott, azok számára is elgondolkodtató lehet, hogy a Biblia írói, több ezer éves kulturális/társadalmi fejlődés tapasztalatával a hátuk mögött miért pont ezt tartották a legfontosabb parancsnak, és miért az önzést gondolták az emberi közösségek fejlődését legrosszabb irányba terelő evolúciós selejtterméknek.” (in: Vitalitásgenerátorok, Háló–Sándor Kör, 2008)   
Variációk Ernőre:

Ernő megbukik: esernő
Ernő bábáskodik: védőernő
Ernő szakít vkivel: ejtőernő
Ernőről fotó: képernő
Ernő megvilágosít: lámpaernő, vetítőernő
Ernő előtérbe helyezi magát: kirakaternő
Ernő csillog: napernő
Ernő pihen: kerti ernő  

SMS-novellák:

http://emmausz.blog.hu/media/image/200811/1. Sakál Vokál (saki voki) Pléh Gégével együtt megtörte a csendet, el is nyelte mindjárt.

2.Teljesen lepukkant. Nápolytól várta regenerálódását. Kiutazván ilyet szólt:

Nápoly, ápolj! s lőn. Azóta Napoli ápoli.

3. Ki akart minket az EU-ba betuszkóni?

– ?

– Silvio Berlusconi.

Reklámversikék
A Szentkirályi u és Bródy S. u. sarkán üzemelő zöldeséges bolt szamár rímecskéivel naponta szembesültem gimnáziumba igyekeztemben. Harminc év távolából ilyenekre emlékszem:

A Szóda

Maszek szódavizet igyon!

Nem rúg be, és nagyon finom.

Általános használatra

Ha jó forintját megbecsüli

úgy árainkat megfigyeli.

*

Vétkezik, aki

ebből nem étkezik.

*
Öröme lesz,

ha ebből vesz.

*

Sütni való tök

Édes mint a méz, A szem csak idenéz

Még ma vegyen s ebből egyen.

Netről pattant élcecske:

Egy paraszt vett egy Mercedes C http://emmausz.blog.hu/media/image/200811/180 D-t a Daimler-Chrysler-AG-tól. Sokat

mérgelődött az extrákért fizetendő felár miatt.

Nemsokkal később a Daimler-Chrysler-AG egyik vezetoségi tagja vett ettől a paraszttól egy tehenet a hétvégi birtokára.
A következő számlát kapta:
Számla:

http://emmausz.blog.hu/media/image/200811/1 tehén – alapmodell
Alapár 2.400 EUR
http://emmausz.blog.hu/media/image/200811/1 tehén - kétszínű (fekete/fehér)
Felár http://emmausz.blog.hu/media/image/200811/150 EUR
Marhabőr huzat http://emmausz.blog.hu/media/image/200811/100 EUR
Tejtartó nyári és téli üzemre 50 EUR
4 lefejtő szelep (à http://emmausz.blog.hu/media/image/200811/12,50 EUR) 50 EUR
2 lökhárító, szaru (à http://emmausz.blog.hu/media/image/200811/17,50 EUR) 35 EUR
Trágyázó berendezés (Bio) 60 EUR
Patkók minden szezonra http://emmausz.blog.hu/media/image/200811/100 EUR
Kétkörös fékrendszer (első és hátsó) 400 EUR
Légycsapó, félautomata 30 EUR
multivox hangjelző http://emmausz.blog.hu/media/image/200811/135 EUR
Becsukható halogénszemek http://emmausz.blog.hu/media/image/200811/150 EUR
Vegyes tápanyaglebontó http://emmausz.blog.hu/media/image/200811/1250 EUR
Teljes tehén a kívánt kivitelben 49http://emmausz.blog.hu/media/image/200811/10 EUR*

*Gyári ár.

A KÉ oKÉ-s vicce:

Reggel a házból kilépve Kovács összetörve találja a kocsiját, valaki hátulról belement.

Megkönnyebbülve veszi észre, hogy cédula van a szélvédőre tűzve. Ez áll rajta:

„Ötven ember figyel, miközben e sorokat írom. Azt hiszik, hogy a nevemet, a címemet, a jogosítványom számát és a biztosítóm adatait írom ide. Tévednek.”

* * *

– Hogy szabadulsz meg egy oroszlán elől, ha egy pusztaság közepén állsz, és egy alma van a zsebedbe varrva?

– ???

– Vársz türelmesen. A türelem rózsát terem. Nincsen rózsa tövis nélkül. Leszakítasz egyet róla, és felhasítod vele a nadrágodat, kiveszed belőle az almát. Eldobod az almát. Az alma nem esik messze a fájától. Felmászol a fára. Ezzel lóvá tetted az oroszlánt. Felülsz a lóra, és elnyargalsz vele.

VICCELNEK VELEM
címet adta Karinthy F. egyik rövid írásának. Körülbelül arról szól, hogy vendégségbe hívják az ismert humoristát, és jópofiznak vele. Megkérdezik tőle: – Igaz-e, miszerint a nadrágtartóját a szemölcsére szokta gombolni. Azután autogramot kérnek tőle, de a toll hatalmas pacákat ejt, a másik szétrepül, amikor kézbe fogja, stb., stb. Ez ilyen stílusban folyik jó darabig. Már rendesen belefáradt az eszetlenkedésbe, mikor egyszer csak a háziasszony a kezébe nyomja néhány hónapos csecsemőjét. A szerencsétlen humorista újabb trükktől tartva eldobja a pólyát gyerekestül.*
Jó viccekre nagy szükség van, a heccelődés, cukkolódás már gyanús. Valakit nem akarunk s.-be rúgni, helyette mondunk róla valami jó hangzású pejoratívat – esetleg ismételten. Ne számítsunk hatalmas hálára a részéről.

[*Ennek a gyökerei KF. gyerekkorára megy vissza. Naplójában emleget egy Körösy nevű tanárt, aki rendszeresen kekeckedett vele. Szerintem a két dudás egy csárdában, avagy ki a főkutya, ki az alkutya kutyakomédiáját szenvedték ott az iskolában. A tanár tiszteletet követelt, és elménckedett KF rovására a nála humorban biztosan jobb Karinthyval. Eladdig, hogy iskolaváltás lett a dologból.]

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr555168187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása