Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.11.23. 16:55 emmausz

Jó egészséget!

POST
Ma Krisztus király ünnepe van. Az egyházi év utolsó vasárnapja.
Ilyekor (ma is) énekeljük:
Christus vincit, Christus regnat, Christus imperat. Akarjuk, hogy ez így legyen (Legyen meg a Te akaratod!)
Ma az egyetemi templomban részt vettünk egy beöltözési szertartáson, utána meg agapén.
Ma folytatódik a hófúvásos szeles hidegedés.
Ma ebédre feléltük a tegnapi nagykanállal való étkezésről magunkkal hozott maradványokat.
Igazából pihenni kellene, de találtam egy lapot, rajta kétféle fájdalommentes gyógyhatású akármit. Megpróbálom a lényegét ide másolni, hogy nyilvánosságot kapjon, hátha tényleg jó.
1. sz. Likőr fokhagymából, citromból. Agyi erek, szívkoszorú erek szűkülete, általános meszesedés ellen.
Harminc gerezd fokhagymát megtisztítunk a héjától és összenyomjuk. A zúzott fokhagymához öt egész citromot héjastul apróra vágunk, összemixeljük a fokhagymával. Hozzáöntünk egy liter vizet, és első buggyanásig forraljuk. A levet leszűrjük, hűtőben tároljuk. Naponta egy kupicát iszunk belőle étkezés előtt vagy után.  A kúra három hetes, majd nyolc nap szünet után megismétlendő. E két kúra egy évre ad védettséget. Nincs kellemetlen szaga. Oldja a meszet, mely kiürül a testből.
2. sz. Fehér mustármag. Érelmeszesedés, magas vérnyomás, aranyér, felfúvódások, gyomorégés ás epebetegségek anyagcserezavarok, köszvény, reuma, isiászok, pattanások és ekcéma esetén.

A fehér mustármagot megmossuk hidegvízben.
Naponta háromszor étkezés előtt egy csapott kávéskanállal szétrágás nélkül lenyeljük. A magot a gyomor kilúgozza, a mag pedig emésztetlenül távozik a szervezetből. A kioldott emulzióknak köszönhető a pozitív hatás. Makacs esetekben az adagolás emelhető két kávéskanálnyira naponta. A mustármag evésével kiváltható a fokhagymakúra is! Csökkenti az agyvérzésre való hajlamot, emlékezetjavító, és a körmök törékenységét megszünteti. Anyagcsere-szabályozó hatású. A vér megtisztul tőle.

A kúra időtartama hat hét.

Állandó használata nem káros.

A lapon Dr. Nébenführer László neve szerepel János Kórház felirattal
Egészségetekre!
PS: Utánanéztem a neten a piacon kapható fehér mustármagnak. Találtam egy két dekás kiszerelést: 49 ft-ért. Egy neten rendelhető 25 dekást 341 ft-ért, és egy agrárpiaci ajánlatot: ármegjelölés nélkül, de minimálisan rendelhető tétel 20 tonna. Ez talán túlságos méret. Bár ha az egész országból szövetkeznénk, akik rászorulunk egy-egy kúrára, talán megvehetnénk a minimális tételt. ;-) 

PRAE
Bezzeg az én időmben...

Pálfalvi nevű szolfézstanárom mesélte vagy ötven éve, hogy a szentendrei Duna-parton sétálgatott. Elmélázva itta be a vízen meg-megcsillanó fényreflexeket, fülelte a csendet, hagyta, hogy átjárja ez az időn kívüli környezet. Nyugalmát egyszer csak egy motorcsónak zúgása hessentette el, amint bejött látó- és hallóterébe, óriási ricsajt csapva. Derék tanárunk jelezni akarta, hogy nagy fokú tapintatlanságnak tekinti a csendjébe való ilyeténképpeni beavatkozást. Halántékához nyomott mutatóujjával jelezte, hogy szerinte a motorcsónakos kretén.    

2001 tavaszán a kiépített békásmegyeri gát rézsűjén heverek valahol a Lupa-sziget magasságában. Egyszer csak felbőg egy nagy motorcsónak, benne pöffeszkedik egy vastag aranyláncot és sárga-lila-fekete-zöld joggingot viselő pasi és egy nő. A csónak oldalán karvastagságú rúdba kapaszkodik még valaki, egy fiú, aki megirigyelve a Mestert, Jézust, csak úgy mezítlábosan – na nem séta tempóban – surran a víz tetején a rúdba kapaszkodva.
Namármost.
Nekem – tanult modellem szerint – mutatnom kellene ricsajcsináló felebarátaimnak, miszerint nem normálisak. Azt hiszitek, merném?

Mert valaha tanárom a csöndet birtokolta és védte annak elrablójától. A mai pöffeszkedő meg rocsót birtokol. És a mai meg van győződve arról, hogy ő a király, mert drága bádogteknőt tulajdonol.
Megváltoztak az idők, meg a szerepek. 

* * *
– Mit készítettek az orosz Pálehben?

– Pléhtányérokat.

– Ez tévedés, méghozzá fatális. Készült ott eredetileg pálehi ikon, később doboz, falra akasztható edény, sőt fa tál is.

Nomen est minden?

Mi: Olvasom a Magyar anekdotakincsben, hogy mit mondott Esterházy herceg és mit Deák Ferenc. Összegyűjti továbbá, hogy mit tartott miről Kossuth és Görgey, Széchenyi és Metternich. Arra jöttem rá, hogy az anekdotakincs zöme meglehetősen gyengécske. Ha nem tennék elé a notabilitások nevét, aligha volna hajlandó a halandó elolvasni az egyes történeteket. Eléggé hervasztó dolog ez. Azt jelenti, hogy a humorosság elismertsége a tekintéllyel arányosan nő. Nem abban áll a humor, amit mondanak, hanem annak a személyétől függ, aki mondja.
Tapasztaltam nemegyszer, hogy ha tekintélyes ember viccet mesél, illik röhögni. Ha nem tekintélyes, nem kötelező. Van ebben valami feudális csökevény. Csak a „főkutya” lehet humoros (másnak nem illik), az „alkutya” dolga a röhögés.

Arra gondoltam, hogy saját poénjaimat megpróbálom Mátyás királynak tulajdonítani, Deák Ferencét pedig sajátomnak feltüntetni. Vajon melyiknek fognak örülni. Megér egy kísérletet.

Hát akkor kapaszkodjatok:

1. Mátyás király udvari bohóca egyszer így kesergett: – Eldugult az orrom, pedig szabadon szeretném venni a levegőt.

– Miért akarsz levegőt venni, te szamár, mikor az ingyen van? – fricskázza meg a pojácát Mátyás király.

Ennek az eredetije így hangzott:

– Eldugult az orrom, pedig szabadon szeretném venni a levegőt – mondja Mica.

– Miért akarsz levegőt venni, mikor az ingyen van – kérdezek vissza.

2. Egyszer egyik látogatóm távozásakor véletlenül az én kalapomat húzta a fejébe, s a saját ócska fejfedőjét akarta nálam hagyni. Rászóltam, hogy tegye csak le, mert az az én kalapom. Ő mentegetőzésképpen megjegyezte, hogy körülbelül egyforma a fejünk. Mire én: – Lehet, hogy körül egyforma, de belül nem!

Namármost. Ha teszem azt: Deák Ferenc mondta (amiként valóban neki tulajdonítják) ezt a poént, másképp csattan. Nemde?

Hát csakugyan ő mondta, noha mondhattam volna én is (ha egyáltalán volna kalapom).  



Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr105168196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása