Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.12.05. 12:21 emmausz

Advent, Sinkovits

POST
Adva a hetvenes évek, adva advent, adva a Régiposta utca és a Váci utca sarka. Egyik oldalon lemezbolt, meg egy trafik, a másikon édességbolt. Ide igyekszem a harmadik oldalról, a Népművészeti Vállalattól, hogy beszerezzem a mikulásra szükséges szajrét meglévő három lányunknak, egy fiunknak. Munka után immár fizetéssel a zsebünkben nagyon sokan összegyűltünk az édességboltban. (Úgy kell azoknak, akik hónapról hónapra élnek.)
A boltban hagyományos a kiszolgálás (abban az időben mindenütt ez dívott), azaz két nő kísérelte meg kielégíteni a boltban szorongó mintegy 30-40 vevő igényeit. Itt préselődtünk egyre közelebb kerülve a pulthoz, amikor hátulról egy szépen csengő hang szólt az eladóhölgyek egyikéhez. Alighanem már régen el volt készítve a művész úr pakkja. Sok kritikus tekintet követte Sinkovits Imre soronkívüliségét. Szólni senki nem szólt. Lehet, hogy rohan a színházba, hiszen idő van – gondoltam némileg irigykedve amannak az ismertsége miatti kivételezés okán.
Adva néhány évvel később advent, adva a Vörösmarty tér, adva az ORI hanglemezboltja, melyben a bejárattól balra hosszú pult mögött néhány eladó hölgy elégítette ki a folyamatosan érkező vásárlók igényeit. Nem volt túlságos a tolongás, merthogy bal oldalt – a hosszú pult mögött – a komolyzenei hanglemezek sorakoztak. Magam is érdeklődéssel élvezkedtem a sokféle gyönyörűséges zene lenyomatát őrző lemezek között. Akkor jelent meg Rácz Aladárnak az a hanglemeze, melyen néhány epizódot elevenít fel – mesél el – életéből az ő sajátos stílusában, kb. így: „Anserménél csimbalmozstam. Egyser csak ast látom, hogy ott van Stravinskij is, és megpróbálja a mancsettájára jegyzsetelni, amit én jáccsok. Na megájj csak! Amit én jáccsok, ast te nem fogod leírni...”
A lemez maga igazi kuriózumnak ígérkezett. Annál is inkább érdekelt az összeállítás, mivel akkoriban a nyócker.-ben laktunk, s minden lányunk cimbalmozni tanult. (Közülük akadt is, aki művész lett, a roma Farkas Rózsa.)
Éppen kérem a kiszolgálónőt, hogy hozzon egy Rácz Aladár-lemezt, mert azt szeretném megvenni, amikor mögöttem megszólal Sinkovits Imre ismert kedves orgánumán: „De jó, hogy kiadták Rácz Aladár lemezét. Drága édesanyámnak (ha jól emlékszem a 30 évvel ez előtti eseményre) keresek valami szépet karácsonyra. Legyen olyan kedves, hozzon még egyet, én is Rácz-lemezt kérek, ezzel szeretném meglepni őt.”
Ma már le sem tudom játszani az akkor újdonságnak számító lemezt. Elhaladt az idő a 70-es évek technikája fölött. Én még vettem normál lemezt, de igazán a mikrobarázdás korra esett felnőttkorom süreje. Most mindkettő elmúlt: már a CD is elavult, a DVD úgyszintén. Az MP3 még tartja magát, az MP4 is, de a láthatáron megjelent az blue ray, amely minden eddiginél többet tud. Mica meséli, hogy látott már terabájtos PC-t a kirakatban. Ennek tároló kapacitása kb. 1 millió kislemez.
Tán csodálom, ámde nem szeretem.
Szeretetem az élőknek szól.
POST 2
Kitty and Walnut
Walnut fiatal musztáng. Még nincs betörve. Kedvenc időtöltése, hogy szabadon futkároz a mezőn, a természetvédelmi övezetben, mint a vitézek lovai Balassinak a Végek dicsérete c. versében.
Kitty a menedékház keretein belül gazdája valamennyire két lónak, így Walnutnak is.
Meséli, hogy egy szeles hideg napon Walnut mint máskor is oly gyakran, megint csak elnyargalt. Hosszabb idő elteltével sem került elő. Kitty keresésére indult. Nyargalt ide, futott oda. Utóbb megtalálta egy horhosban, egy gödör alján a csikót. Nagy beszorultságban, magatehetetlenül vergődött a ló, nem tudott kiszabadulni fogságából. Rézcsatja a fején kettétört egy kővel történt erős ütközés során. A lovacska megsérült, ezért nem tudott kijönni a gödörből. Sokat szenvedhetett részben az ütődéstől, részben a hidegtől. Alig tudott lábára állni az érkezett segítség ellenére. Bár a saját lábán haza került, csak állt az istállóban, nem evett, nem is ivott. Kiderült, hogy állcsontja feltehetően eltörött. Ezért nem tudott enni. Valószínűleg az elkerülhetetlen véget várta.
Az jutott eszembe, hogy ha mondjuk néhány száz évvel korábban történik vele mindez, a farkasok megették volna a gödörben. Most azonban istápolóra talált.
Kitty vízben áztatott kenyérrel etette, saját kezűleg. Ugyancsak saját kezűleg tépett fűvel eteti, apró darabokra szecskázás után. Tőle elfogadja a ló az ételt, az italt.
Walnut korábban megzabolázhatatlan volt. Most ott áll Kitty ajtaja előtt, és nem mozdul onnan. Csak vele hajlandó mozgásba lendülni.
Lódoktor is látta, és a fejét ingatta.
Talán életben marad.

PRAE (Viccek az ezredfordulón)
Fuldokló ordít anyanyelvén a Balatonban: Help, heeelp!!!
Az arra halászó így szól társához. Hallod mit kiabál? Józsi, nyomd már meg az F1 -et!
* * *
Az erőszakos nyuszika az erdőben találkozik a medvével. Hozzávág egy palacsintát. Megmérgelődik a medve, de azért megkérdezi:
– Ide figyelj, nyuszi, ez szándékos volt?
– Nem, lekváros.
Hm. Ez egy góbé alapvicc, melyet így hallottam:
Két favágó dolgozik az erdőben. Egyszer csak az egyik levágja a társa lábát.
A vérben fetrengő favágó kérdi a haverját:
– Te, ez most komoly, vagy csak vicc?
– Hát, komoly!
– Akkor jó, mert viccnek túl durva lett volna!
* * *
- Balázs fiam sokfelé próbálkozik a francia nyelvvizsgával. Különféle vidéki városokban kíséreli meg letudni a vizsgát. Ahogy ő mondja: turnézik.
- Akkor ez Balázs egyedi Tour de France-a.
* * *
A szerkesztőséghez érkezett kéziratból:
„A penitencia szó nemigen fűlik a modern embernek.”
* **
– Mondd csak, mikor nem kell a mint elé vessző?
– Ha -ként toldalékos alak értelemben használjuk, egyébként kell...
– Én sokkal egyszerűbb kérdésre sem tudom az egyértelmű választ. Pl.: Kell-e a hosszú ó-ra vesszőt tenni.
– Hát persze, hogy kell.
– Ahogy vesszük. A hosszú Ó-n eleve van, ha még teszünk rá, jól néz ki, olyan mint egy ő betű.
* * *
– A könyvhéten kimentem megnézni a „fölhozatalt” – ahogy kell. Vettem is egy könyvet, ahogy kell. Az antikváriumban. Molnár Ferenc keménykötésű novellás kötetét 300-ért.
* * *
Egész évben nem ihatom a bulikban, a lagzikban, mert én vagyok az állandó sofőr. Feláldozom magam családomért, mint a pelikán (, aki – ha nincs élelem –, megsebzi mellét, s saját vérével táplálja kicsinyeit). De ezúttal kivételt teszek. Otthon hagyom a kocsit, nem áldozom fel magam, mint a pelikán, hanem iszom, mint a gödény. Meg kell jegyeznem, hogy egyazon madár két nevéről van szó. A pelikán másik neve gödény, s mily érdekes, hol vérét ontja, hol túl sokat iszik. Mint a jó sofőr műszak alatt és után.
* * *
A metró-mozgólépcsők plakátjait rendszeresen csemegézem. Utóbb olvastam, hogy színtévesztését eredményesen kezeljük. Az Orvos a családban c. munka leszögezi, hogy a színtévesztés állapot, s ez idő szerint nem gyógyítható, így a reklámozott klinikának Nobel-díjért kellene folyamodni, ha igaz, amit hirdet.
* * *
Hasonlít-e egymáshoz a csákó és a játék kaleidoszkóp?
...?
Igen. Az egyik papírsüveg, a másik papír s üveg.

* * *
Vicc Prohászkától 1921-ből: Istennek hála minden jó rendben megy. A valuta mégiscsak emelkedik s Hegedűs jól hangolja a húrokat s gondolom, ki is vágja a nótát. Tudja, hogy mit mondanak Hegedűs Lórántról? Azt, hogy a mi kátyúnk oly mély, hogy abból csak “Ló”-“ránt” ki.
* * *
Mit mond a tábori sereghajtó a gyerekeknek?
Utolsókat rúgom!!!
* * *
Ma egy sereg idegen hangzású név tolakodik be a hétköznapi nyelvhasználatba magyar neveket kiszorítva. Ilyen a non profit vállalkozás is. Én magyarul hívnám: haszontalan vállalkozás.
Hát ez nagyon durva – morogja valaki.
Miért? – riposztozok, a korlátolt felelősségű társaság szebb?

5 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr515168220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Samu 2008.12.05. 13:39:27

Miért nem tudod lejátszani a régi lemezeket? Lemezjátszód nincs hozzá vagy tű vagy ékszíj? Nekem még megvan a régi lemezjátszóm, működik is. Pár éve tönkrement az ékszíja, hosszas nyomozás után megtaláltam azt az üzletet, ahol még lehet kapni ilyesmit. Azóta is remekül üzemel az akkor vett, új ékszíjjal. Sajnálnám is, ha nem így lenne, mert nagyon sok jó, régi, fekete lemezünk van.

mick · emmausz.freeblog.hu 2008.12.05. 17:38:35

A mi lemezjátszóink nem márkás darabok voltak, talán tesla. Aki értett hozzá, mindre csak azt mondta, hogy „tökgyalu”, nem lemezjátszó. Amikor a kis tárhelyet fogalaló és komfortgosabb CD-kből hoztak a franciák vagy ötven komoly zenei anyagot, elhalványult a LP-k iránti érdeklődés. Alighanem lekerült a garázsba, és nem tudom, meg van-e még. A tároló helyiségben meg térdig járunk a lemezekben. Azt hiszem, egyszerűen belefáradtam a technikaváltásokban. Ki hallgat ma már kazettás magnót? Kazettáink is vannak még. Minőségük alighanewm romlik. Az PL-vel meg az a helyzet, hogy a legtöbbjük anyaga vagy hasonló letöltehető a youtube-ról. Mindenesetre van jó néhány, amely csak mikrobarázdás (LP)mód van meg. Pl. A Magyar Népzene többször 4 lemeze stb. Az ember belefárad a technikák kiszolgálásába. Nem nekik kellene minket szolgálni. Olykor az az érzésem, hogy saját komfortom rabszolgája vagyok. Segíteni akarásodat köszönöm.

mick · emmausz.freeblog.hu 2008.12.05. 17:42:26

Jaj: helyesen technikaváltozásokba öregszem: w törlendő PL helyett Long Play LP természetesen Nem nekik kellene minket szolgálni kérdőjel Hiába újra kell olvasni, amit írok és még akkor se biztos, hogy azt írom le, amit gondolok. Bocs.

Samu 2008.12.07. 15:10:04

Semmi gond, így is világos volt, hogy mit akartál mondani, hol kell kérdőjel stb. Egyébként lehet ám megint kapni régi lemezekhez lemezjátszót. Láttam már üzletekben. Tavaly pl. itt, nálunk, a Kaiser's-ben is volt egy akció keretében néhány napig. Jópofa szerkezet volt: Volt benne hagyományos lemezjátszó, CD-lejátszó és - ha jól emlékszem - kazettás magnó. Egy dobozban mindez. Csak néhány darab volt, vitték is, mint a cukrot. Most nagy reneszánsza van a régi, fekete lemezeknek. Külföldön pláne. Persze, sok felvételt meg lehet szerezni MP3-ban, de azért nem mindent. Sok olyan lemezünk is van, amelyeket azért féltünk úgy, mert máshonnan már nem lehet megszerezni a rajtuk lévő zenéket.

mick · emmausz.freeblog.hu 2008.12.07. 15:32:03

Kedves Samu! Ennyi biztatás után lehet, hogy meglepem magunkat egy újabb „tökgyaluval” karácsonyra? Üdv Mick
süti beállítások módosítása