Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.12.16. 11:43 emmausz

Jelenidőben

A téren két daru áll. Ezek nem gázlómadarak, hanem gépek. A két daru gémjén kolonc. Az egyik kolonc világít, mint egy hamis Hold, mert bár éppoly sápadt a fénye, de nem abból a magasságból fénylik és nem abból az irányból, mint a hajnali szürkület Holdja. Fénye nem öncélú, ezt hirdeti: Office to let (vagy valami hasonlót). A téren minden szabályos. A takarító az irodában issza kávéját, a forgalomirányító éleset füttyent a beérkező busz sofőrjének jelezve, hogy ő itt a főnök, a sofőr meg készségesen hátrahúzta az üvegablakot. Valamit sebtében megbeszéltek.
Ezekről az engem naponta érő hatásokról azért írok, mert úgy hozzám tartoznak, mint Budapesthez a Vár sziluettje. Azért is írok róla, hogy igazoljam, jelen tudok lenni. Azért fontos a jelenlét, mert mindig az van.
A Hitelben Széchenyi azt fogalmazza meg, hogy a múlt elveszett hatalmunkból, de a jövendőnek urai vagyunk – amiben van némi igazság. Szerintem mégis ki kell egészíteni legalább ennyivel: A múlt (pl. a történelem) sok tanulsággal is szolgál. Nem szerencsés elfelejteni, mert akkor a semmit sem tudás ártatlanságával állunk kiszolgáltatva a jelennek. Ami pedig a jövőt illeti: nem tudom, hogy urai vagyunk-e a jövőnek. A próféták is csak félig-meddig látták a jövőt. Nekünk pedig legfeljebb reményünk lehet arra, hogy a múlt tapasztalataiból többé-kevésbé helyesen extrapoláljuk az események valószínű bekövetkezését.
Ezek együtt pedig azért foglalkoztatnak, mert Bouladnál olvastam tegnap két gondolatot. Az egyik: Nem szebb a Louvre minden remekműve sem a tengerpart kagylóinál. Csak meg kell látnunk környezetünkben a dolgok-emberek lényegét. Ehhez szem kell, de kétségtelenül mindnyájan eljuthatunk ehhez a lényeglátáshoz. Mint mondja, mindannyian művészek vagyunk; tehát művész vagyok.

A másik, hogy a jelenben zajlik egész életünk. Nincs sok értelme a múlton borongani, sem a jövőtől várni a beteljesülést. Itt és most van életünk. Ezzel a jelenben való éléssel lépünk a transzcendensbe, merthogy Isten is az örök jelenben él. Mégpedig igen intenzíven.            
Most a kettőt összeveszem és a bloggerekre vonatkoztatom. Azt írjuk legtöbben, ami most ér bennünket. És ez jó, mert a jelenben élésünkről árulkodik. Egy-egy postunk pedig akkor lesz művészi, ha a bennünket környező valóság elemeit lényegükben ragadjuk meg, és ez gyönyörűségünkre szolgál. Hát ez elég egy ars poeticának!
Még egy vonatkozásról kell írnom. A zenéről, mert kedvenc műfajom, mert időben zajlik le, mert szintén transzcendens. Azért az, mert csak azt érzékelem és élvezem, amit éppen hallok. Ha viszont ismerem az egész művet, akkor alapos lehet a reményem, hogy az újabb részletek korábbi emlékeim szerint fognak bekövetkezni. Emlékeim szerint, melyek a múltból merülnek fel, miközben a jövőből érkezik az a zene, mely reményem szerint meg fog szólalni. Tehát itt a múlt és a jövő teszi teljessé a jelent. Ha pedig csak a zene stílusát ismerem, túlságosan nagy meglepetésben akkor se lesz részem, mert hasonló valamiket fogok hallani, mint amire számíthatok. Az ettől való kisebb eltérések fognak kellemes meglepetést szerezni. (A zenéről írt hosszabb fejtegetésemet egyszer majd beemelem postjaim közé.)
Végül hadd jegyezzem meg, hogy az én képzeletemben a jelen olyan, mint a nyomdai nyomóhenger. Tengelye egy helyben áll, maga a nyomóhenger palástja forog, a két henger találkozási pontja a jelen. Az örök jelenben történnek az események. Pl. a múltban megtörtént eseményekről szóló hírek nyomtatásban fognak megjelenni. A jelenben rögzülnek ezek papíron. Addig a jövőből érkező tabula rasa (tiszta lap) várja a beteljesülést, esetünkben azt, hogy megteljen híradással, múltbeli hírekkel.        

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr975168233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása