Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.12.19. 08:08 emmausz

Minden kegyelem

a címe egy korábban megjelent műnek, amelynek egy Alexandriában élő jezsuita szerzetes a szerzője, Henry Boulad [a szerző francia, de neve arab, ejtése franciául bulá, de ő arab, arabul pedig bulad. Hát itt legyen okos a magyar, aki helyesen szeretné kiejteni nevét. Úgy hírlik, hogy maga buladnak mondja magát.].
Minden kegyelem a könyv utolsó fejezetének a címe is, mert az összes előzmény ezt a fontos mondandót készíti elő.
Az előzményekben Boulad azt a képet használja, hogy az ócskavasat beolvasztják, hogy tiszta fémet nyerjenek belőle. Ahogyan a rozsdás roncsból új, használható fém lesz, úgy, vagy még úgyabb alakít át bennünket a szentháromságos egy Isten, ha hagyjuk, hogy szeressen. De nem akarok elébe vágni a fejezetnek.
Minden kegyelem – mondja –, mert mindent átjár az isteni élet. Mert az Isten = ÉLŐ. Mi pedig az ő megajándékozottjai vagyunk, ha hajlandók vagyunk ezt tudomásul venni. Részesedünk az ő életéből. Rá kell jönnünk – újra és újra –, hogy a kegyelem Isten ingyenes ajándéka. Nem kell hozzá semmit se tennünk, csak elfogadni. A kegyelem Isten élete, szeretete. Arra vágyik az Isten, hogy engedjük meg neki: hadd szeressen. Ehhez persze nagy hit kell, teljes bizalom és ráhagyatkozás.
Már Izajással üzente:

„Rajta, ti szomjazók, gyertek a vizekre mind,

És ha nincs is pénzetek, siessetek ide!
Vegyetek ingyen gabonát és egyetek,

Vegyetek pénz nélkül bort és tejet!”   

Az Ő forrása ingyenes!
Boulad azt javasolja: ne várjunk arra, hogy tökéletesek legyünk! Sose leszünk azok a földi életünkben. Azonnal forduljunk Istenhez.
Azt ajánlja, hogy fogadjuk el magunkat úgy, ahogy vagyunk, mert Isten is elfogad bennünket jelen mivoltunkban.
A megsebzett Szent Pálnak üzeni: „Elég neked az én kegyelmem!”
„Uram, nem vagyok méltó…” – mondta Jézusnak a százados, és mondjuk az Eucharisztia vételekor mi is. Nem baj – vélhetjük válaszát –: majd ő átalakít. A koptok ma is mást imádkoznak áldozás előtt: „Nékünk adatik [Jézus] a bűnök bocsánatára!”
Boulad újra és újra kitér elfogadottságunkra. Így fogalmaz: Elfogadnak engem, ahogy vagyok, nyomorúságomban, ürességemben, ínségemben, félelmeimben, valamennyi hibámmal együtt… Mindnyájan elfogadottak vagyunk. És ha hagyjuk, újjáteremt bennünket az Úr. Újjáalkot bennünket kegyelmével, mert szeret, és ennyire szeret a minden kegyelem gazdája.  
Ezzel a fejtegetéssel kívánok mindenkinek áldott karácsonyt.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr185168238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása