Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.12.21. 11:55 emmausz

48 óra múlva (a tegnapelőtti téma folytatása)

Igazán kontrasztos volt a katolikus egyetemen az egyik előadó részéről elhangzó témafelvezetés, mely ilyesvalahogyan kezdődött: Tisztelt Hallgatók! Kérem Önöket, hogy feltételezzék tíz percre, hogy mégis van Isten! Ugye onnan a kontraszt, hogy noha katolikus az egyetem, a hallgatóság egyáltalán nem biztos, hogy istenes, egy részük biztosan nem az. Legfeljebb jó szándékú kereső, vagy közönyös. Pontosan fogalmazott tehát az előadó.
Ha világnézet szempontjából próbálunk tájékozódni a nyugati társadalmakban, szemérmes hívőkkel, keresőkkel és sok-sok közönyössel akadunk össze. A közönyösök nem keresik, hogy van-e Isten vagy nincs. A keresők szeretnék, ha lenne, de még nem látják át szükségszerűségét. A hívők optimisták. Már pedig ez az alapkérdés, melynek folyományai egész életvitelünkre döntő befolyással vannak.
A hétköznapokban úgy viselkedünk, mintha kicsit volna Isten, mi pedig nagyon élnénk. Pedig a valóság fordított a hívő számára. Nagyon van Isten, és a mi életünk esetleges.
Ha tehát a bolognai módszer emlőin növekedő egyetemi ifjúságnak az előadó megpróbálja értésére adni abban a tíz percben, amekkora időtartamra mégiscsak feltételezik, hogy létezik Isten, arra az időre a hangsúlyok teljesen felborulnak. Mert akkor nincs egyetlen rezzenése sem az életnek, mely következményei ne érintenék őket. Akkor minden cselekedetüknek örök értéke van, akkor megfontoltan jó élniük. Akkor létük növekvő pályán halad, mert a nagyon lévő Istenhez tart létük, Belőle, és Hozzá növekedve. Akkor nem ők a vonatkozási pontok, amelyekhez a többieknek igazodniuk kell, mert individuumok, és minden jár nekik, mert megérdemelték, hanem Isten a vonatkozási pont, melyhez mindnyájuknak igazodniuk kell, és lesni, hogy mit kíván tőlük külön-külön, és mit közösségeiktől.
Tegnap már leírtam, hogy Isten azt kívánja, hogy hagyjuk, hogy szeressen bennünket. Persze megkerülhetetlen az is, hogy viszontszeretetünkre vár azért maga is. A Mester meg megmondta, mit ért ezen: Azt, hogy tartsuk meg parancsát. Ezt aztán számos variációban lelkünkre kötötte. Ilyenekkel:
Szeressük Istent minden erőnkből, és az embereket, mint saját magunkat.
Tegyük másnak azt, amit szeretnénk, ha mások tennének nekünk.          
Részletezi is: szomjazónak inni, éhezőnek enni adni, ruhátlant felöltöztetni, beteget meglátogatni, rabot kiszabadítani és még folytathatta volna.
Kiemeli: Az szeret a legjobban, aki életét adja barátaiért. A legeslegjobban Isten szeret, aki Fiát adta értünk, hogy aki benne hisz, örökké éljen.
Nem kell ezeket belátni, mert alig beláthatók, elég csak elfogadni a hiteles Mestertől, és megpróbálni szerintük élni.

Mivel a lényeget most elmondtam, egy darabig nem kívánok mást ezekről a dolgokról feljegyezni.    

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr25168240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása