Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.01.07. 19:49 emmausz

Elveszett, de megkerült

Az egyik legszebb parabola a tékozló fiúról szól (sokak szerint a tékozló apáról, aki túláradó módon szereti érdemtelen fiát, pusztán annak okán, hogy van). Ennek a példabeszédnek az egyik szövegrészlete kínálkozik mondandómhoz. „Elveszett, de megkerült.… együnk és vigadjunk.” Reggel, mint megírtam volt, az egyik rossz hírem, hogy nem találom a pénztárcámat (zömmel euró) és nem találom éves bérlettömbömet sem – együtt kb. http://emmausz.blog.hu/media/image/200901/140 000 Ft összegben. Se a munkahelyemen, se itthon nem akadtam a nyomára. Mivel minden ép ésszel belátható helyen alaposan keresgettem, csak egy megoldás látszott. Mindent tűvé tenni, hiszen akárhova besuvaszthattam azokat a nem túl nagy helyigényű vackokat. Magamban így ógtam-mógtam: Az nem lehet, édes Istenem, hogy ezzel az őrültséggel töltsem az időmet, hogy órák hosszat keressem az elgurult dénárt. Hadd ne kelljen kétségek között töltenem az estét. Megígérem, ha megtalálom a dolgokat, a bérletet megtartom magamnak, a forintokat a dévaiaknak küldöm, mert szükségükről számoltak be, az eurót meg Tücsinek adom. Bár ennek nem túl sok értelme van, hiszen bal zsebemből rakom át a jobb zsebembe. Ki is mentem az előszobába, hogy elmondjam Micának: Még szeretném megtapogatni a kabátodat, hátha tőled távoztomban eltévesztettem a kabátokat, és a tiedbe raktam a tárcámat. Kezdem hajtogatni a kabátokat, alattuk egy krémszínű rongy. Jellegtelen ing, de bevillant, mintha ez lett volna két nappal ezelőtt rajtam. Van ennek is zsebe. Megfordítom.
Majdnem felordítottam.
Ott volt a két valami, a pénz, melyet a megboldogult Babos atya az ördög ganajának nevezett nemes egyszerűséggel, és ott a nyugdíjas szelvények gyűjtőblokkja is. Leszámoltam Mica kezébe több mint http://emmausz.blog.hu/media/image/200901/13 000 forintot – a dévaiaknak. Odaadtam az eurókat számolatlanul az asszonynak. Visszatért életkedvem, és valószínűleg jobb színem is lett.
Talán csak nem ezért hívtak gyerekkoromban uzsorásnak?
Még egy öröm ért.
Régóta szervizben gyengélkedő PC-m ma gyógyultan távozott tőlük. Dec. http://emmausz.blog.hu/media/image/200901/15-én adtam be azzal, hogy ellenáll bekapcsolási kísérleteimnek.
Jó – mondta az asszonyka, aki átvette. – Majd telefonálunk, ha kész lesz.
Másnap nem telefonáltak. Harmadnap én érdeklődtem.
Mire ő: – Majd mi telefonálunk, ha kész lesz.
Teltek múltak a napok, a hetek, (az évek!).
– Húnnye a mindenit! – gondoltam, mire ezek visszaszólnak, teljesen elavulttá lesz a gépem. Mégiscsak megérdeklődöm, mi van vele. Bementem a szervizbe. Az egyik szerelő betessékelt a bűvészbarlangjukba. Ott áll az én gépem legatyásítva, tok nélkül.
Mondja, hogy valaki levette az oldalát, és ez arra vall, hogy megnézte. Ám semmi nem utal arra, hogy bármit elmozdított vagy cserélt volna rajta. Ekkor bekapcsolta.
– Ennek a gépnek ez idő szerint nincs semmi hibája – mondja ő –, lehet, hogy kézrátétellel gyógyította meg valamelyik kolléga.
Mindenesetre a kezembe nyomta ingyen és bérmentve a gépet sűrű szabadkozások között, amiért egy fél hónapja dekkol náluk a ketyere.  
Hazahoztam kocsival. Megy mint a rakéta. Most is rajta pötyögtettem, de abbahagyom, hadd pihenje ki magát, hiszen ennyi idő alatt szinte biztosan hospitalizálódott már.     
PS. Gyanítottam, hogy Grillusék csak hozzávetőleg énekelték azt, amit leírtam a felvidéki gyűjtés szövegeképpen dec. 7.-i postomban. Ma meghallgatva a Gryllus-féle dalt, kiegészítettem a korábbi postot az ő változatukkal. Lásd ott.

Alighanem szóról szóra ezt énekelte nekünk grószi.
Most pedig megígérem, hogy többé nem foglalkozom a karácsonyi dalokkal, de csak akkor, ha megjegyezhetem itt a téma lezárásaképpen: Lehet, hogy édeskés, rokokós, polgári ízlésnek megfelelő szövegűek voltak ezek a nóták, de mindenképpen el kell ismerni, hogy a jót jónak tudták, a szülőket az idézett dal jó szülőknek nevezi, s nem tartja snassznak, ha a kisgyerek kincsként értékeli a kapott babát, lovat. Akinek füle van, hallja meg. Még nem késő.       
     

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr145168260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása