Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.03.19. 12:27 emmausz

Külön szigetre? ... de hisz ... Senki se sziget

A HÉV-en megütött egy párbeszéd-foszlány: „Nem kellene a nem kívánt jobbosokkal foglalkozni. Elég volna meglesni egy sötét helyen, aztán adj neki!” Mivel egymás között beszélgetett a két ember, nem szóltam bele. Persze máshogy gondolom én ezt több okból is:
Az emberi méltósággal teljesen ellenkezik a pogrom minden fajtája, akár a jobb, akár a bal ellen irányul, akár titkon követik el, akár nyíltan, mint nemzeti ünnepeinken immár rendszeresen a tüntetőket trancsírozó „rend”-őrök.
Egy ilyen indulatot úgy értékelek, mint a névtelen feljelentőét, vagy mint a nevét nem vállaló levélíróét. Jól megmondja, mert tudja, hogy rágalma következmények nélküli, pedig nem az.
A rágalmak romboló hatásúak. Akikről szólnak, azoknak esélyük sincs védekezni, miközben megbecsültségük csökken, s nem tudják, miért.
Ezek a vademberek nem tudják, milyen lélek lakik bennük. Olyan emberek, akik más emberek farkasai. Nem igaza volt Szolzsenyicinnek, aki egyszer megírta:
az ilyeneket egy külön szigetre kellene száműzni. Később eszébe jutott, hogy
az olyanokat is egy külön szigetre kellene száműzni. Majd tovább gondolkodva rájött, hogy
az emilyeneket is legjobb volna egy külön szigetre száműzni. De még itt sem nyugodott meg, mert alaposabb megfontolás kapcsán és hosszas latolgatás után megfogalmazódott benne:
az amolyanokat is egy külön szigetre kellene száműzni.
Ekkor magába nézett, nem is tehetett mást, mert már mindenki egy-egy külön szigeten tartózkodott, és magányában kénytelen-kelletlen elismerte, hogy
őt is egy külön szigetre kellene száműzni.
Ez persze nem megy. Szolzsenyicinnek nem volt igaza, márcsak azért sem, mert nincs a Földön hatmilliárd sziget. Lakatlan se.
John Donne írja (és még több százan, hiszen közhellyé vált):
Senki sem sziget.
Hat a közjóra, a társadalomra, arra a lolkalitásra (ahogy a helyi közösségeket, környezetet ma divatos titulálni), amelyben él, ahová szava elhallatszik. És minden tettnek, szónak, gesztusnak viselkedésnek, állásfoglalásnak, ráutaló magatartásnak globális hatása van. Még akkor is, ha nem mérhető közvetlenül.
Ezt nagyon hiszem.

6 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr815168357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

angyaljel · http://angyaljel.freeblog.hu 2009.03.19. 19:34:18

Ha már hospitalizációról, szocializációról és szigetekről szólunk, gondoljunk csak bele, milyen rettentően nehéz toleránsnak, elfogadónak lenni felnőttként, mikor egész gyerekkorunkban azt tapasztaltuk, hogy mindig mindenki megmondta, miről mit gondoljunk! Ha igaz az, hogy a nevelésnek enm egyik, hanem egyetlen módja a példamutatás, akkor a kör majdnem bezárult. A tolerancia, a másként gondolkodás elfogadása, urambocsá' tisztelete kis hazánkban alig 15 éves találmány. Kell még néhány generáció :)

Ismeretlen_11533 2009.03.20. 07:14:17

Kommentjével egyetértek. Persze, hogy az volt a legnehezebb, ami más szempontból a legkönnyebb: Mindennel egyetérteni, „beállni a sorba”. Csakugyan nagyobb időre van szükség az átálláshoz. Mózesék is negyven évig bolyongtak a pusztában, s nem is ment be senkki abból a nemzedékből az ígéret földjére! Örülök megjegyzésének. Üdvözlettel: emmausz

szerintem 2009.03.20. 11:19:52

Igen, minden tettnek, szónak, gesztusnak, viselkedésnek, állásfoglalásnak, ráutaló magatartásnak globális hatása van. Ezen azoknak a jobbosoknak is el kellene gondolkodniuk, akik temetőben, köztéren ordítozva gondolják úgy, hogy joguk van elvenni egy országtól a nemzeti ünnepeit.

néni 2009.03.20. 12:11:31

nekem spec. nem kell külön sziget. tudok olyan 6-8 embert, akivel megosztozunk egyen.és boldogan élünk amíg világ a világ...

Ismeretlen_11533 2009.03.20. 13:49:37

Nekem se. A külön sziget maga a pokol. És nem vágyom oda. Mindenkinek eminens törekvése, hogy körülvegye magát egy kiscsoporttal, melynek része, s melyben kimondhatja önmagát, miközben befogadja a többieket barátilag. Kívánom is hogy ki-ki barátokra találjon. Üdv. Mick

Ismeretlen_11533 2009.03.20. 20:27:28

Az emberi méltósággal teljesen ellenkezik a pogrom minden fajtája, akár a jobb, akár a bal ellen irányul, akár titkon követik el, akár nyíltan... Igen, a jobbosoknak is. Megírtam, nem?
süti beállítások módosítása