Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.05.04. 16:31 emmausz

A viszony felülírja az egyedet

Régóta tervezem, hogy készítek egy képsorozatot a hangyákról. Egyszer a templomba menet, láttunk a kocsiból kiszállva egy hangyabolyt. Távolról úgy festett, mint egy sötétbőrű afrikai rasztás haja, csak éppen mozgásban. Szemnek áttekinthetetlen módon nyüzsögtek egy csak általuk ismert program szerint. Akkor, ott persze nem volt nálam a fotósgép, de meg mikor ér rá az ember fényképezni misére menet?
Sose, hiszen elkésne.
Azt tervezem, hogy egyik házfal és talaj találkozásánál lekapom egy méterről az egyik barna boly „kitelepülés”-t. Majd egyre inkább ráközelítek a bolyra, mígnem egy makrofotóval zárom a sorozatot. Még így is hiányos lesz a sorozat, mert lehet, hogy bábokat cipelő dolgozókat sikerül lekapnom, de királynőt aligha. Márpedig ő a rendszer közepe.
Igen, rendszer, szisztéma – hangyaszisztéma. Mert egy hangya nem hangya, hanem csak a boly együtt egy „lény”.
Ha szociológus volnék, bizonyára megvizsgálnám, mit írtak össze idáig a hangyák életéről, a termeszek, méhek, darazsak életéről.
Mitől van az, hogy komolyan veszik a vitam et sanguinem jelszót (szlogent, hogy a maiak is értsék), és egyként hajlandók Dugonics hőstettére. Az utolsó katonáig harcolnak a betolakodókkal szemben, akkor is, ha nyilvánvaló a teljes kudarc. Ezt persze ők nem élik meg, csak mi, kívülállók látjuk, akár előre is.
Visszatérve kicsit a bolyhoz, csaknem komoly a kérdés: A boly egésze tekinthető-e egy egységnek, vagy külön az egyes hangya is? A hangya nem osztódással szaporodik, ettől kezdve az egy hangya nem hangya-kérdés eldőlt. Ám a magas fokú munkamegosztás egy működőképes rendszert alkot. Benne a királynő, a herék, a katonák, a dolgozó hangyák, a bábok gondozói stb. Most mindegy, hogy biokémiai vezérlés következtében jön létre mindez a differenciálódás, a lényeg: a működőképes szisztémához tökéletes összhangra van szükség, harmonikus összhangra, szabályozottságra. A bolyban megfigyelhető rend csodálatos.
Ám nemcsak a hangyák életében van ez így.
Saját bőrünkön kb. 50 féle mikroorganizmus, beleinkben hasonlóképpen nagy fajszámú (kb. 200) gombatenyészet, ún. bélflóra található. Ezek együttműködő magatartását hasi idegrendszerünk vezérli. A fajok egyensúlyáról is ez a vezérlés gondoskodik, miközben tudomásunk sincs az egészről: nevezzük jobb híján tudatalatti biotevékenységnek az egész bonyolultságot.
Élniakarásunkra azért van szükség, mert hiányában felbomlik a vezérlés zavartalan működése, és ez a mikrobiológiai egyensúly felbomlásához vezet.
Ez az élniakarás viszont már a makrovilágba vezet bennünket. Tegnap láttam a tévében Kopp Máriát és férjét, Skrabski Árpádot egyik kutatásukról beszélgetni.
Nagyon meggondolkoztatott, hogy egymással való bánásmódunk mennyire segít élni, illetve a kölcsönös megbecsülés hiánya mennyire döglesztő hatású. Nem véletlenül írom a közönséges szót. Arra akarja ez a megfogalmazás a figyelmet felhívni, hogy az életbenmaradás feltétele a kölcsönös megbecsülés. Az a fajta individualizmus, melynek mindnyájan naponta részesei és szenvedői vagyunk, kifejezetten pusztító.
Isten nem ilyen világot szeret, hanem olyat, amelyben a szeretet köteléke a meghatározó viszony.
Hol vagyunk mi ettől!
Pedig egy ember sem ember, legfeljebb egy pár, vagy egy közösség.
Érdekes módon beleszámolhatjuk a felettünk álló Teremtőt is.
Az Isten és egy ember, már egy közösség.
Csak a szentek közössége életképes. Minél szentebb egy közösség, annál inkább jellemzi a szeretetviszony és fordítva, eladdig, hogy ha a közösségi érzés kivész, végső halálra van ítélve az ember.
Önmagát ítéli arra.                       

Írva van: Ha meghasonlik önmagával egy város, az a város nem maradhat fenn.
Súlyos figyelmeztetés ez, különösen nálunk, ahol ha két ember találkozik, összevész, és ha hárman összegyűlnek, öt pártra szakadnak.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr505168423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása