Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.05.12. 18:02 emmausz

Mi a Dia-lógus?

Valaki megkérdezte, mit gondolunk a párbeszédről? Mivel nem igazán jutottam volna szóhoz abban a társaságban, elmondom nektek, visszatérve a kaptafához, az én kaptafámhoz – a bloghoz, lejegyezve, amit lényegesnek gondolok a témáról.  Tehát
De dialogo

Egy ízben egy egzisztenciális problémákkal küszködő férfit hallgattam meg. Találkozásunk során végig ő beszélt, én néha bólogattam, néhányszor felhúztam a szemöldökömet, egyetértően hunyorítottam, olykor ráncoltam a homlokomat. Amikor lélegzetet vett, igyekeztem egy-egy nahát-tal, igen-nel, csakugyan-nal tarkítani-megtörni monológját. Az idő gyorsan elrepült, el kellett búcsúznunk egymástól. A férfi tőlem elköszönve így összegzett: De jót beszélgettünk!
A párbeszédhez két beszélő szükséges. Hogy értsék egymást, jobb, ha felváltva társalognak. A párbeszédhez két jelenlévő szükséges. Két személy, akik egy időre egymás számára vannak jelen.
A párbeszéd azok között gyümölcsöző, akiknek emberi méltósága általuk elismerten és kölcsönösen azonos.
Mert vajon párbeszéd-e az, ami a katonatiszt és a honvéd között létrejön.
Ritkán.
A tiszt parancsol, a honvéd jelzi, hogy megértette.
Vajon párbeszéd-e az, melynek során a beszélőt minduntalan megállítja a másik fél: „ne felejtsd szavadat, csak azt akarom mondani…”

A párbeszéd rendesen két személy valóságos találkozása. Jó esetben a személyiségcsere eszköze. De korunkban a virtuális párbeszéd is egyre nagyobb tért hódít. Először
a telefon tette lehetővé az egymással való közlekedést, majd
a mobil nagyon kiszélesítette e lehetőséget, és további elemekkel bővült a választék. Számítógépen lehetséges
a Skype-olás,
a chat-elés,  mobilon rövid üzenetek küldése
(SMS). Az utóbbi kettő csak átvitt értelemben tekinthető párbeszédnek, mert írásos üzenetek váltása valósul meg.
A kérdés, hogy a felsoroltak létrehozzák-e igazán a párbeszédet?
Válaszom: Nem teljesen, csak többé-kevésbé.
A párbeszédben ugyanis szerepet kapnak a gesztusok, a non verbális kommunikáció teljes arzenálja. Finom rezdülések, arcrándulások, a pupilla szűkülése, a mosolygás tudomásulvétele, a harag kiütközése az arcra, egyáltalán mindenféle érzelmek is jelen vannak.
Ezért nem teljes értékű a felek szemtől szemben való megnyilvánulásának a hiánya. Viszont ma már ugyanannyi beszélgetés folyik mobilon, ha nem több mint valóságos.
Nemegyszer megfordult a fejemben: Ha azt akarom, hogy XY csakugyan rám figyeljen, mobilon kellene beszélnem vele, mert nem tudom, mi okból, az vált általános gyakorlattá, hogy a tényleges beszélgetőt a legtöbb mobilos azonnal faképnél hagyja, amint megszólal a készüléke. Biztos, hogy a mobil információ fontosabb, mint két személy találkozása párbeszédben?
* * *
Muszáj tágítanom a kört. Párbeszéd létrejöhet a teremtmény és a Teremtője között is. Létrejöhet az imában. Pál megemlékezik erről: „Gyöngeségünkben segítségünkre van a Lélek is, mert nem tudjuk, hogyan imádkozzunk helyesen. A Lélek azonban maga könyörög helyettünk szavakba nem foglalható sóhajtásokkal.” (Róm 8,26) Nekünk ezzel kapcsolatban csak az a dolgunk, hogy figyeljünk a Lélek szavára; figyeljünk arra, hogy mit mond a Lélek. Sok helyet idézhetnék ide, csak még egyet teszek az előző mellé: a 94. zsoltár megfogalmazását. Bárcsak hallgatnátok ma Isten szavára! Népem, ne légy keményszívű!
Bárcsak …

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr1005168432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása