Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.06.01. 11:19 emmausz

Dackorszak: Azért is! – Azért se!

A londoni buszokon ez a hirdetés jelent meg: Probably there is no God, now stop worrying, enjoy your life! (Valószínűleg nincs Isten, hagyd abba az aggódást, élvezd az életedet!)

Még nem jártam Londonban.
Tegyük föl, hogy sokszorosítva megjelent ez a provokatív szöveg.
Próbálok hasonlóságokat találni a Bibliában.
Élvezd az életet – beszélte meg egymással „bölcsen” az első emberpár. Azóta nyögjük.
Hagyd abba az aggódást! Káin abbahagyta, és megölte öccsét.
Valószínűleg nincs Isten, hagyd abba az aggódást, élvezd az életed! – röhögtek Noéra kortársai: és aggódás nélkül elmerültek az élvezetekben, majd a habokban.
Élvezd az életet – mondták a gomorraiak a szodomaiaknak, és viszont. Élvezték az életet, majd végzett velük a vulkánkitörés. (Mintha hasonló történt volna a közelmúltban, Olaszországban. A szakembert büntették pánikokozás miatt, amiért figyelmeztetett a közeledő katasztrófára.)
Mózes felment tárgyalni a Hóreb hegyére, közben nemzete bálványimádásba kezdett. Egy hónapig se bírták ki hamis isten nélkül!
A mai evangélium szerint a gonosz szőlőmunkások kinyírták a szőlősgazda küldötteit (a parabola a prófétákról szól, sőt magáról a Mesterről) és saját fiát is abban a reményben, hogy így övéké lesz az egész nagy szőlőskert. Nem maradt el a gazda (Isten) válasza.
A XX. sz. eleje nagy szabadosságban telt, majd jött 1914. A harmincas évek a jazz, a táncmulatságok, a bárok, a mulatozások jegyében múltak el, olvassátok csak pl. Márai ide vonatkozó írásait. Fütyültek Istenre, majd jött a világháború.
II. János Pál pápa ellen merénylőt küldtek, akiknek útjában volt ő és az Istene, majd megszűnt a Szovjetunió. 
A történelmet végigkísérik az Isten elleni felhorkanások, és azok a hatalmas sokkhatások, amelyek elég rendszeresen követik ezeket.
Nem tudok elvonatkoztatni a globális felmelegedés, és az emberi önzés összefüggéseitől sem. Mintha az évek óta tartó szélsőséges természeti reflexiók a Gondviselő válasza volna gőgünkre, ostobaságunkra, mely arról szól, hogy majd mi elkormányozzuk magunkat a szabad piac által, az emberek kizsákmányolása által, a szegények megnyomorítása, eladása, megölése, végsőkig való kihasználása, majd eldobása által, a természet lerablása és elpusztítása által. 
A természet pedig, mintha megrázná magát, hogy helyrebillenjen a felelőtlenségünk okozta egyensúlyhiány.
Mindennap tanúi lehetünk ennek. Nem vélem, hogy csak azért sűrűbbek a katasztrófák, mert jobb a tömegtájékoztatás.
Fordítva gondolom.
A jobb tömegtájékoztatás alig győzi beharangozni az újabbnál újabb katasztrófákat.
Újra dackorszakban volnánk?

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr865168461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása