Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.10.19. 19:31 emmausz

Megválaszolható és megválaszolhatatlan kérdések

Ma csaknem befejeztem az Isten arcai c. könyv olvasását. Van az írásokban valami közös. Az első és legfontosabb, hogy mindenki a maga módján hisz, még akkor is, ha elfogadja egy vallás hittételeit magára nézve kötelezőnek. Azért a maga módján, mert
máshonnan,
más korból,
más génöröklöttséggel,
más tapasztalatok alapján szemléli a szemlélhetetlent.

Van, aki félvállról kezeli a kérdést, van, aki belemélyed.
Néhány kiragadott példát hozok:   
Popper Péter: „Kell lennie valamilyen mértéknek, ami nem emberi mérték, hogy mit lehet megtenni, és mit nem. Na most ha ezt elvágják, akkor nem marad semmi … A valódi hitnek viselkedésszabályozó szerepe van. … Az emberi viselkedés tisztessége csak transzcendens forrásokból tud tartósan táplálkozni. És ha ezt kihúzom alóla, lezüllik. Lezüllik az ember.”
Komment: Magam is így gondolom.
Bakács Tibor újságíró. „Én mindig pogányok között éltem, és azt szoktam mondani a keresztény testvéreimnek, hogy a pogányok a mi testvéreink.”
Komment: Odaát el fogunk csodálkozni, hogy ki mindenki részese az üdvösségnek. Jobb lenne már most is úgy tekinteni minden emberre, mint akiben az üdvösség csírája érik. Egyforma méltósággal rendelkezik minden ember. Ha tetszik, ha nem.
Jelenits István, piarista: „Fogalompárosok: Egyfelől van a világ, másfelől van az Isten. A másik érdekes pár, amitől az Isten szó értelmet kap, maga az ember. Isten képére teremtettünk.” Ő is megidézi: „Aki engem lát, látja az Atyát is.”
Komment: Az ember viselkedni kezd, mert nincs egyedül. Az örök Jelenlét (Én vagyok, aki Van.) színe előtt és a „benne élünk, mozgunk és vagyunk” hitével másképpen fog létezni, mint ha senki nem volna az „ég”-ben. Ami a képmásiságot illeti, nekem az idézett passzus (…látja az Atyát) továbbra is azt súgja: szembesül a tisztaságban, egy tiszta tekintetben olyasvalamivel, ami túlmutat rajta. Lehet az egy gyermek ártatlansága, a kutya hű szeme, az imádkozó arcának derűje, legteljesebben pedig az élő Jézus gesztusai lehettek ilyenek.
Müller Péter író: Istencsírák vagyunk. „Saját Lelkét helyezi belénk.”
Más.
„Gyerekkoromban mindenkitől azt kérdezték: te hiszel Istenben? Az egyik hitt, a másik nem, és az egyik vacakabb volt, mint a másik. Az is, aki hitt, és az is, aki nem. Nem ez dönti el. Hanem az, ami sokkal mélyebb ennél…”
Más.
„Bennünk van a fény és a sötétség, nem mindegy, melyik oldalra állunk.”          
Komment: Tetszik nekem ez a bennünk lakó Isten. A meditáció ennek a felfedezését célozza.
Hogy mi dönt el és mit, Isten dolga, aki csakugyan másképp gondolkozik és ítél, mint mi, és útjai sem a mi útjaink.
A harmadikhoz: Tényleg nem mindegy, hogy melyik oldalra állunk.
* * *
Ma egyetlen témát kaptam lencsevégre. A naponta használt rét egyik növényét. Két képet készítettem egy terpeszkedő, földre lapuló, minden más fajt elnyomni kész kétszikűről. Tudatosan adtam a kép címét: Érdekérvényesítés. Régóta figyelem a fajtáját. Már elég sok van belőlük a réten. Érvényesítik érdekeiket. Terjeszkedem a többiek elnyomásával.
Hát?       
* * *
Az utóbbi idők híre: Magyarországon ma 100 000 ember éhezik, ebből kb. 20 000 gyerek. Kérdéseim:
1.  Magyarország mezőgazdasági ország. Hogy fordulhat elő ez a nonszensz?
2. Van-e jobb megoldás, mint a karitászt felkérni az azonnali segítségre élelmiszerek elosztására?
3. Hova lehet pénzadományt küldeni, ahonnan garantáltan a mélyszegénységben élők létben tartására fordítódik az összeg? A kérdés nem véletlen ebben a hitelt vesztett térségben.
Figyelmeztetőül: Sokáig nem éhezhet senki, mert pusztán néhány hétig lehet kibírni.       

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr625168658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása