Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2010.01.19. 13:59 emmausz

Hogy is van ez?

Már sokszor elcsodálkoztam azon, hogy általam rendes embereknek ismert alakok mennyire nem bírják ki egymást – olykor kölcsönösen nem.
Nehéz kitapogatni, hogy mi áll ezeknek az enormitásoknak, irracionalitásoknak, kölcsönös ellenszenveknek a hátterében: öröklöttség, a követett példaképek idegensége, másképpen: a tanult viselkedésformák összeegyeztetésének a képtelensége, uralkodni vágyás, az empátia teljes hiánya, a meghallgatni nem tudás, irigység, s ki tudja, még hányféle akadálya van az egymáshoz való közeledésnek, pl. a massmedia, mely igyekszik mindenkit maga felé fordítani minden biológiai valakivel szemben.
Ahogy „egyirányú utcánkon” térben és időben előrefelé haladgatok, egyre inkább rájövök, mennyire fontos a lényeges dolgokkal, kapcsolatokkal foglalkozni, mert nem marad belőlünk meg más az örök jelen számára, mint az élet!? Márpedig az élet természeténél fogva viszonyok sokasága. A viszonyok pedig attól életteliek, hogy az előbb felsorolt negatív cselekvési és életmód-formákkal szöges ellentétben állanak.
Ha érted, miről beszélek, rájössz, hogy az igaz szeretetről. Arról, ami belőlünk örökre megmarad.
Azért foglalkoztat olyan sokat ez, mert folyamatosan beleütközöm az emberi hibákba, csököttségekbe. Na ezek nem szerepelhetnek örök jelenünkben (mely egyelőre jövőnek látszik). Szegény Tom Sawyer semmiképpen se vágyakozott az üdvösségre, mert rettenetesen fázott annak a gondolatától is, hogy örökkön-örökké hárfával a kezében kell sétálgatnia föl-alá. (Mindenki fázna tőle.)
De hát nem ez lesz odaát, hanem egymás szépségének, egyedi kiválóságának a felismerése és ezekből való folyamatos gazdagodás.
Megsokszorozódunk, mert mindenki mindenkit ismerni fog, jobban, mint az összehajtott tükörszárnyak közé szorult fizimiskánk, mely a tükröződések folytán jelentős mértékben megsokszorozódik.
Ott tényleg örülni fogunk egymásnak. De mivel itt nincs elég időnk megbékélni mindenkivel, és nincs időnk elfogadni más másféle szépségét, a szembesülésben kell lepusztulnia rólunk minden görcsös ragaszkodásunknak, minden szálnak, mely ideköt bennünket az árnyékvilágba.
Elég fontos volna a nagy találkozásra tisztességesen felkészülni, hogy minél zökkenőmentesebb legyen landolásunk egykor.
Az egész azért foglalkoztat, mert csakugyan sok olyan embert ismerek, aki üdvösségre vágyik, de életviteléből, irányultságából, modorából, kapcsolataiból nem tudom leolvasni ezt az eltökéltséget.
Persze nem is megy ez nekünk egyedül: az irgalmas Isten kell még hozzá.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr305168784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása