Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2010.02.25. 11:18 emmausz

Művészek és megszállottak

Mindenki Azt keresi.
És kevesen találják.

Mostanában csaknem műfajt váltottam. Tapasztalhattátok, hogy írásaim mellett rengeteg fotót is készítek. Naponta ötöt-tizet.
Keresem azt. A többiek is ezt teszik. Az internetes fotók darabszáma közelíti a végtelent. Sokat megnézek közülük. A témák változatossága nem is olyan sokféle. A legtöbben tájfotókat készítenek, mert az valahogyan tükrözi a valóságot, a teremtett valóságot, és közvetve azt is, aki teremtette.
Utána következnek a házasságot megörökítő fotók. Adódik: ahhoz hogy Azt megtalálják, sokak közvetetten ösztönösen cselekedve a házasságban lelnek az Isten képmására. A jegyes jóságában, a jegyeshez fűzött reményekben bizalomra találnak.
Harmadik helyen talán az állatokról készült képek állnak a gyakoriságban. Ők is a természet részei, ezért a maguk módján tökéletesek. Ezért szeretik az emberek megörökíteni őket.
Majd ezt követik az események dinamikáját, eredetiségét megmutató képek. Ezek többnyire sportesemények, de vannak természeti és háborús katasztrófákat mutató fotók is jócskán.
Már ritkábbak a portrék. Lehet, hogy személyiségi jogok miatt, de lehet, hogy nem. Ki vállalja az arcát? Ki az, aki összhangban áll magával, a világgal, embertársaival? Ki meri megmutatni valódi énjét? Biztos, hogy ez is benne van a portrék számának viszonylag alacsonyabb gyakoriságában.
Vannak aztán kivételes technikával készült képek. Minap néztem meg 50 képet, melyet a Hubble-teleszkóp készített a világmindenségről. Elképesztő gazdagságot mutatott meg. Végül is azt, hogy nincs két egyforma „arcú” égitest, egyforma működésű, mozgású, korú, halmazállapotú, életfeltételeket biztosító, színű, hőmérsékletű, korú stb. égitest.
És Istennek mindegyikre gondja van.
Miközben nézegettem a „ködöket”, galaxisokat, fekete lyukakat, csakúgy röpködtek a millió fényévnyi távolságok. 
Ugyanilyen elképesztő a makrofényképek világa. Élőlények, ásványok bármiféle parányok szemmel sose látott részletei, a részletek harmóniája, szépsége. Legtöbbször lenyűgöző világ ez. Jelenleg még viszonylag ritkák e témában készülő képek, mert csak mostanában terjednek el azok a masinák, melyek képesek megmutatni a mikrovilág lényeit, fényeit, alakjainak változatosságát, gazdagságát.
Még ritkábbak a pillanatot megállító képek. Az én fényképezőgépemmel, majd ha nagy leszek, négyezred másodperces expozíció érhető el. Ez gyermekkoromban semmiféle technikával nem volt lehetséges. A legjobb Hasselbladok is csak a tized részét tudták ennek, később egyezred másodpercet. Ez a gyorsaság csakugyan röptében mutatja az esőcseppet kimerevítve, a puskagolyót élesben, a villámot éles kontúrokkal, és a sas madarat zuhanása közben. Magyarán képes megállítani az időt, a pillanatot.
Nos, művészek és megszállottak, előbb-utóbb megörökítenek mindent, ami megörökítésre érdemes. Mert keresik azt. A festő lefesti, a fotós képet készít róla, a zenész megénekeli, a költő rímekbe szedi.
Lehet, hogy elég volna magába tekinteni mindenkinek, hogy rátaláljon arra, akit keres. Lehet, hogy futkosunk mindenféle technikákkal, hogy elkerüljük a magunkba nézést?
Lehet.
De az is előfordulhat, hogy ezekkel a módszerekkel másoknak szeretnénk megmutatni valamit, amit megsejtettünk a valóságból és a VALÓSÁGBÓL.      
Én ma pl. ritmusokat fotóztam. Szép és rút ritmusokat. Azt akartam megmutatni, hogy a jó ritmus a harmónia része, a rossz pedig a hiánya.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr675168828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása