Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2010.02.28. 15:52 emmausz

Képek és címeik

Tegnap azt pedzettem, hogy annak, aki ismeri az irodalmat, mást jelent egy ilyen cím: Kilátni, meg belátni, mint annak, aki nem ismeri Mikszáth novelláját. Ha valamiért, az elátkozott módszertelenségekkel operáló, letompító és értékvesztett, céltévesztett taníttatásuk miatt sajnálom gyermekeinket, és azok gyermekeit. Szellemi kirablásukat nézzük végig.
Mert mást jelent a tegnap olvasott könyv egyik fejezetét záró mottó annak, aki kórusban énekelt, és mást annak, aki a napi slágereken kívül semmi mást nem ismer. A politikusnő által idézett zárógondolat Erdélyi Józseftől származik, akinek a versét Bárdos Lajos zenésítette meg: Emberé a küzdelem, a munka, Istené az áldás.
Számos fotóm képe idézetet rejt, hivatkozás nélkül. Összeszedtem őket:
A folyó oly szelíden … Petőfi S.
Áll egy ifjú… Orosz népdal
Az út mellett itt-ott, Arany J.
Azt hirdeti a nap … (a muskátli stb.) Bárdos-Erdélyi J.
Drága napfény, Bródy J.
Ég és föld. Prohászka Ottokár
Eljött már az éjfél… Bródy J.
Felhőcápa … Weöres S.
Gyere, ülj, kedves, mellém... Rákosi János
Hogyha a hó rá fátylat ereszt Weöres S.
Hull a hó és hózik, A. A. Milne
Iam proximus Ucalegon.  Vergilius
Kilátni meg belátni… Mikszáth
Lila ákác. Szép Ernő
Más ez a nap… Népdal
Mi kék az ég, Petőfi S.
Nézzétek az ég madarait Názáreti Jézus
Non omnis moriar. Horatius
Oh Happy Day. Gospel
Széles a Duna. Magyar népdal
Szép kelet, Szép nap… katolikus népének
Szeresd a magyart, de ne faragd le… Arany J.
Tarlott bokrai közt… Berzsenyi D.
Unter den Linden. Fasor Berlinben
Van egy kis házam, A. A. Milne
Zöld Duna (merengő) – Kék Duna keringő után szabadon. J. Strauss
Kb. ennyi, de lesz folytatása..
Magyarázzam, hogy egy kóristának, aki a négy szólam egyikének részese volt, s akiben belülről szólal meg a hivatkozott Bárdos-mű, milyen képzettársításokat jelent a szövegrészlet felidézése? Magyarázzam, hogy aki szívesen megtanulta Berzsenyi Közelítő tél c. versét, annak milyen emlékei idéződnek fel egy sor vagy csak egy sortöredék kapcsán. Hogy hogyan erősíthet rá egy kép a belülről feltörő szövegekre, zenékre és viszont?
Nem magyarázom.
A látható, a hallható, illetve olvasható művészeti ágak konszonanciáját próbáltam meg az előzőekkel érzékeltetni.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr885168832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása