Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2010.03.17. 13:41 emmausz

Pihenőnapon

„Egy alkalommal azt mondta Jézus a zsidóknak: „’Az én Atyám szüntelenül munkálkodik, ugyanúgy munkálkodom én is.’” (Jn 5,17) – olvassuk a mai Evangéliumban.
Ha az Atya nem munkálkodna szakadatlanul, a világnak – mit a világnak, az egész univerzumnak – „annyi” volna.
Az ő gondoskodása tartja létben ugyanis a világegyetemet. Jézus fenti kijelentése két módon is hergelte a zsidókat: részben a Mester nem tartotta a szombatot, ha valami miatt felül kellett írnia a törvényt, részben kijelentette, hogy ő az Isten fia.
Maradjunk most csak a szombatnál.
A bibliai teremtéstörténet rögzíti, hogy Isten a hetedik napon „megpihent”. E szöveg rögzítése kb. 3000 éve történt. Nyilván korábban, már a szóbeliség idején is, létezett és az emberekre is vonatkoztatták e mintát: a hetedik napon illik (méltányos, emberi léptékű, méltóságunkhoz illő) megpihenni.
De Jézus azt mondja, hogy Atyja szüntelen munkálkodásban van. Az Atya lélek. Felette áll az anyagi világnak, következésképpen időn kívüli. Innen kell „nézni” a szüntelent.
Mondhatnám: az Atya tekintete előtt zajlik le időben a történelem, az anyagi világ mozgássorozata.
Ezek után pihenjünk-e meg a hetedik napon (a muszlimok pénteken, az izraeliták szombaton, a keresztények vasárnap) vagy munkálkodjunk szüntelenül?
Testünknek, pszichénknek (anyagi valóság) csakugyan szüksége van arra, hogy rendszeresen kikapcsolódjon és újraszervezze erőit.
Lelkünk azonban örök. Éjjel álmodik és éber a maga módján, nappal lelkiismeretünk vezérli tetteinket.
Miért munkálkodik folyamatosan az Atya? Mert „az Isten szeretet” (első János-levél). Szeretet-motiválta tetteknek pedig helye van a pihenőnapon is a munkálkodásra. De nem a pénzszeretetnek, a haszonszerzésnek van az ideje. A profithajhászás nem a szeretet cselekedete, hanem a társadalmi egyenlőtlenségek maximális fokozása. Ezért semmi jogosultságuk nincs a kapitalistáknak arra, hogy még a pihenőnapot (az Úr napját) is kizsigereljék mohóságukkal.
Egyszer szavazhattam az interneten: Legyenek-e nyitva vasárnap is a hipermarketek: igen vagy nem. Természetesen nemmel szavaztam.
De hajlandó vagyok változtatni szavazatomon, ha a hipermarketek bebizonyítják, hogy pusztán és kizárólag emberszeretetből nyitják meg vasárnap is kapuikat.
Áthidaló megoldás volna, ha vasárnap sokfélét lehetne vásárolni automatákból. Így egyetlen kereskedelmi alkalmazottnak sem kellene feláldoznia hétvégi pihenőnapját, és akik végképp nem bírnak magukkal, ezekből az automatákból mégis pótolhatnák azt, amit nem nélkülözhetnek az ünnepnapon sem.
Ötletemet – mint eddig mindet – INGYEN bocsátom az érdeklődők rendelkezésére.
Az ünnepnap pedig maradjon a szeretet cselekedeteire nyitott.
* * *
Érdeklődőknek: Tegnap este már egyáltalán nem vert hevesen a szívem. ezek szerint a frontot éreztem meg korábban. Most kutyabajom sincs, miután reggel 6, délben 2, este 4 pirulát bekapok. Mindenkinek köszönöm imáját, irántam kinyilvánított empátiáját. Drukkoljatok, hogy kitartsak a zsírszegény és egyébként is visszafogott étkezés és a napi rendszeres testmozgás mellett. Most pedig megyek sétálni.
Halihó.

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr105168845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása