Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2010.04.21. 11:55 emmausz

Damaszkusz kontra Damasus

Ezelőtt 15 évvel történt. Már a Távlatok szerkesztőségében dolgoztam, amikor felmerült, van-e tökéletes kiadvány, vagy nincs.
Én a népművészeti vállalat tapasztalataira támaszkodva azt mondtam, hogy nincs hibátlan emberi tevékenység.
Miért?
Korábbi munkahelyemen többek között kézi csomózású szőnyegeket is forgalmaztunk. A termelők emlegették, hogy a gépi lehet, hogy egyenletesebb, lehet, hogy hibátlan. A kézi csomózást emberek végzik mustra alapján. Kizárt, hogy ha egy négyzetméteren belül százezer csomót kötnek, egy-egy szín hibás voltát ne lehetne kimutatni, ha a szakértő a fonákjáról vizsgálja a szőnyeget. 
Ugyanígy van ez a folyóiratok-könyvek esetében is. A gépíró beveri a szöveget, a korrektor nézi-nézi az írás-„szövet”-et, és a legtökéletesebb koncentráció sem elég ahhoz, hogy minden hibát kijavítson. Akármibe lefogadom, hogy marad benne hiba.
Én éppen azért kerültem a laphoz, hogy segítsek ezeket feltárni, persze sok más egyéb tevékenység mellett.
Így kaptam a feladatot: ha tehát nincs hiba nélküli lap, akkor keressek a tördelésre kész anyagban hibát. Több apró-cseprő elütés mellett megtaláltam, amit kerestem. Kb. a lap közepe táján, az ötvenedik oldalon szerepelt ez a szöveg:
„Congar megmutatja, hogy a hit eredeti lényegi egységét (ez organikus, szentségi vagy misztériumjellegű volt, Krisztus Testének egysége, amely magában foglalt sok különféleséget, feszültséget, sőt különbséget is) a pápák – Damaszkusz pápától (366-384) kezdődően – fokozatosan látható, teljes egységgé alakították, amelyet Róma verifikált.”
Húha – mosolyodtam el –: Ki volt az a Damaszkusz pápa? Halvány emlékeim szerint csak Damasus pápa létezett, Damaszkusz pedig csak földrajzi név. Persze, hogy persze…
A leiterjakabot időben kijavították, úgy is jelent meg a 20. számban, amelynek a digitalizálására való elkészítését éppen ma fejeztem be.
Éljen hát Damasus pápa!
Nélküle lehet, hogy nem sok sót nyaltam volna meg a szerk.-ben.

Bár ki tudja?

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr835168888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása