Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2010.11.05. 13:06 emmausz

Elkészült a Távlatok digitális archívuma

Mottó:
Elkészült munkánk, vidd hírül a jó kutatóknak,
megcselekedtük, amit megkövetelt a lapunk. 
Digitálisan is fellelhető immár összes néhai számunk,
Töltsd le a gépedről, ami tetszik ezekből az írásokból.
(Mickey)

Ez a spártai ihletésű csasztuska arról szól, hogy csakugyan elkészült a Távlatok digitális archívuma.
Mi a munkánk jelentősége?
Praktikusan az, hogy nagyobb fáradság nélkül kisebb-nagyobb terjedelmű szövegrészek egyszerű módon átmásolhatók, idézés céljából bármilyen kutatási anyagokba.
A repertóriumok lehetővé teszik a keresést, s az ingyenes hozzáférhetőség pedig az ingyenes letöltést, a forrás megjelölése mellett.
Jelentőségét az adja meg, hogy egy két évtizedes időszak vonatkozásában megmutatja, hogy a magyar jezsuiták az adott dologról, témáról, hogyan gondolkodtak. Ezzel a megszorítással azt is kijelenthetem, hogy korképet, olykor kórképet tükröznek a megjelent írások. Kérdéseket és azokra adott jezsuita válaszokat tartalmaznak az anyagok.
Még akkor is igen értékes ez az adatbázis, ha tudomásul kell vennünk: Az 50-es számnál korábban megjelent mellékletek nincsenek digitalizálva, s néhány a szerkesztőségben született tematikus füzettel ugyanez a helyzet.
A leghasznosabb volna valamennyi szerzőnk figyelmét felhívni arra, hogy nálunk megjelent írásaikat megtalálják további felhasználás céljára. Ennek azért van jelentősége, mert minden szerző emlékezik arra, hogy milyen témában alkotott, fejtett ki véleményt.
„Hangyaszorgalmú” törekvésünkkel elértük, hogy még év vége előtt CD-formátumban  megkaphatják előfizetőink a teljes anyagot.
Addig pedig letölthetik honlapunkról valamennyi őket érdeklő írásunkat.
www.tavlatok.hu

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr135169137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_5026 2010.11.08. 11:32:16

Ez jó hír - az viszont szomorú, hogy eltűnik egy papíralapú folyóirat. Lapozgatás helyett billentyűpötyögtetés, nem az igazi - mondom én, aki igazán nem vagyok a számtech ellensége, de tényleg elszomorít, ha megszűnik egy kézbe fogható olvasnivaló. Lassan így fog eltűnni mindegyik? :(

mick · http://emmausz.freeblog.hu 2010.11.08. 12:57:44

Nem, de a rend nem győzte anyagilag két lap fenntartását. A Szív nevű viszi tovább a rend írásait. Ez a lap kezd komolyodni, és olyan kemény témákhoz nyúlni, mint pl. a szegénység, stb. Szerintem sose tűnik el az írott sajtó. A könyv se. A múltkor kezembe vettem egy elektronikus könyvet. Le is fotóztam. Képzeld el azt az olvasnivalót, mely mindig ugyanaz a műanyag lap, sose vékonyabb, sose vastagabb, szagtalan, és nem érzékeled, hogy előrehaladtál az olvasással. A könyv lapjainak a fogytával a teljesítmény jó érzése mindig megvan az emberben. Hát ezért nem fog sose kipusztulni ez a fajta publicisztika s a könyvkiadás. A lelkendezésem annak szólt, hogy egy évi kemény erőfeszítésen lettünk túl. A digitalizálás egyebekben igen praktikus valami, kivált ha idézni kell hosszan. Akkor én is szeretem, de olvasni, s szöveget javítani papíron szeretek mindmáig. Üdv Mik
süti beállítások módosítása