Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2010.11.26. 11:36 emmausz

A part aaaaaaaaaalatt

Tegnapelőtt készítettem néhány fotót az aquincumi töltésről. Az egyik képen három ember dolgozik motoros fűkaszával. A kép címe: A part alatt, 3 ember kaszál…
tegnap viszont gyereknótákról mondtam el, amit gondoltam. Többek között a part alatt címűről is.  A mondandómat szeretném kiegészíteni némileg. Mindenekelőtt lássuk a medvét.

A part alatt
a part alatt,
három varjú kaszál

három varjú kaszál.

Róka gyűjti,
róka gyűjti,
szúnyog kévét köti,

szúnyog kévét köti.

Bolha ugrik,
bolha ugrik,
hányja a szekérre,

hányja a szekérre.

Mén a szekér,
mén a szekér,
majd a malomba ér,

majd a malomba ér.

A malomba',
a malomba',
három tarka macska,

három tarka macska.

Egyik szitál,
másik rostál,
harmadik követ vág,

harmadik követ vág.

Szürke szamár,
vizet hoz már,
tekenőbe tölti,

tekenőbe tölti.

Tehén dagaszt,
tehén dagaszt,
kemencébe rakja,

kemencébe rakja.

Medve várja,
medve várja,
kisült-e a cipó,

kisült-e a cipó.

Tyúk a cipót
csipegeti,
hangya morzsát szedi,
hangya morzsát szedi.
A gyermek fantáziájának megfelelnek ezek az idétlenségek, mert elképzeli az állatok különféle lázas tevékenységét. Az ismétlések pedig segítik a szöveg rögzítését. Ami abszolút groteszkké teszi (és agyon is csapja) a dalt, az a ritmussal sokhelyütt ellenkező szöveg.
A negyed és nyolcadhangok hosszú, illetve rövid szótagokat kívánnának, mint ez rendesen lenni szokott a népdalok zömében.
Ebben a nótában nem így van.
Mindjárt az elején ez áll:
A part aaaaalatt, majd mén a szeeeeekér, és még: egyik szííííítál, majd: szürke szaaaaaamár… teeeekenőbe tölti.
És még mindig nincs vége a groteszknek: tehén daaaaagaszt, keeeemencébe rakja,…
A medve meg azt várja, hogy kííííísült-e a cipó.
A tyúk nem vár semmit, csak a cííííípót csipegeeeeti.
Ennyi „ritmuszavar” a szövegben persze hogy minden épérzékű emberben kiveri a biztosítékot, és minimum feláll tőle a szőr a hátán.

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr635169159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Samu 2010.11.29. 22:15:44

Hát főleg attól lesz ideges a család, ha a gyerek otthon énekli, mintegy bemutatva, mit tanult az iskolában. Ez volt nálunk a helyzet. Mert én vígan eldaloltam otthon. Mondták is, hogy szegény gyereknek miért kell ilyen hülye dalokat tanulni az iskolában? Azért örülök, hogy idemásoltad a teljes szöveget. Jól szórakoztam rajta. És így már emlékszem is rá.

mick · http://emmausz.freeblog.hu 2010.11.30. 12:08:32

Én se lettem boldog, hogy énekelhettem: Összegyűltek, összegyűltek az izsapi lányok, hő, hő hej, haj, az izsapi lányok. Kodály szándéka tiszta volt, de hogy fért volna bele az alapos néprajzoktatás a heti egy-két énekórába. Ráadásul a nép se énekelt összevissza. Ha jókedve volt, nem kezdett balladát fújni. Tőlünk meg a fene se kérdezte, hogy mihez volna kedvünk.
süti beállítások módosítása