Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2011.04.09. 18:32 emmausz

Gályázók

Ha napi csavargásomhoz kezdek, tapasztalataim ellenére valami azt súgja belül: Minek viszem a fényképezőgépet. Csak nyomja kilós súlyával a vállamat, mozgásomban némileg korlátoz, és ugyan már miféle témák felbukkanásában reménykedem, hiszen  már mindent lefényképeztem. Mindent, ami csak elém tolakodott a téma ígéretével, aztán vagy lett belőle valami, vagy nem. Előfordult néhányszor, hogy otthon maradt a gép.
Mindig megbántam, mert minden impresszió egyszeri. Minden látomás egyszeri, egy makrolehetőség megismételhetetlen, ha másért nem, mert mások a fényviszonyok.
Tehát velem a gép, ha terhes is.
Ma pl. XXI. sz.-i gályázókat örökítettem meg. A pünkösdfürdői kompmegállóhoz közeledve ütemes zajra lettem figyelmes. Olyasmire, ami a kocsikból szól, amikor még elég messze vannak tőlünk. A tuc-tuc zene basszusára emlékeztetett a hallott hang. Ahogy közeledtem a gáthoz, egyre nyilvánvalóbbá lett, hogy a Dunáról! szól ez a basszus. Mégpedig egyre erőteljesebben. Mire felértem a partra, elég közel került a kikötőhöz egy sárkányt formáló csónak. Az elején lány állt kezében jókora dobverővel, s egyenletes ritmust diktált vele egy üstdobszerű hangszerre. No ennek az ütemére húztak kétoldalt az evezősök. Gyanítom, hogy még fizettek is azért, hogy lankadatlan harcot vívhassanak a vízzel a Duna sodra ellenében. Hátul állt a kormányos. Lapáttal irányította a ladikot, s tartotta a jószágot a part mellett. Nem találtam köztük viszont a filmekből jól ismert korbácsos smasszert, aki erejét nem kímélve veri végig a  – természetesen mindig lustálkodásra hajlamos – rabokat. Talán azért nem alkalmazták, mert keskeny kis gálya volt ez a csónak. Egy pribék legfeljebb vízisízés közben ütögethette volna fizető vendégeit.
Nos, készítettem gyorsan róluk egy képet.
Most megkérdezhetnéd: mit kerestem én Pünkösdfürdőn?
A dolog egyszerű.
Induláskor magammal viszem a szemetet a szelektív gyűjtőhöz, és az első tömegközlekedő járművel elvitetem magamat a szélrózsa valamelyik irányába, hogy onnan aztán hazagyalogoljak. Ma Békásmegyer sarkáról indultam haza.
Hazafelé jöttömben számos szerelmespárt láttam. Kínálkozó és kedves téma egy-egy pár lefotózása.
De hát az emberi jogok.
Aztán szépséges kisgyerekeket is láttam, de hát megint csak az emberi személyiségi jogok. Így maradnak az épületek, a fák, a tárgyak, mert ők nem tiltakoznak. Viszont többnyire szimbólumértékük van. Nem haszontalan hát lencsevégre kapni ezeket. Arról nem is beszélve, hogy a természet is Teremtőjéről mesél, ha nem is olyan töménységben, mint egy-egy emberarc.
Szívem csücske volna a portrékészítés. De alighanem a legmacerásabb is.
Hogy miért?    
Mert a portréalanyok elkezdenek viselkedni. Ettől kezdve nem önmaguk lesznek: elveszítik természetes bájukat, hitelességüket pózolás közben.
Mindenesetre nem mondok le a portrékészítésről. Az ember arca az Isten képmásának a lenyomata. A legnagyobb misztérium, és egyben a legmélyebbek egyike is.
Hatalmas méltóság hordozója.
Mi más volna annyira méltó a megörökítésre, mint egy-egy sorsot visszatükröző emberi arc?  


2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr285169322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Samu 2011.04.11. 22:44:17

Jaj, nekem! A Pünkösdfürdő az egyik szívügyem! Szinte ott nőttem föl, azon a strandon! Még ma is a nyugalom szigete az számomra. Ha ott vagyok, elfelejtem minden bánatomat és visszajön a gyerekkorom. Jó, hogy nem rontották el, nem modernizálták meg túlságosan.

mick · http://emmausz.freeblog.hu 2011.04.12. 09:29:29

Azért fotóztam a strand kapuját, mert az iparos munka arról szól, ami. Hegesztett vas, mert ahhoz értenek, hal, mert a Duna mellett van, és kék, mert a vízhez rendszerint kékes tónust párosítanak.
süti beállítások módosítása