Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2011.04.22. 11:27 emmausz

Lábtyű

A lábtyű szó a kesztyűre hajazva képződött. Ha a kéz bírhat -tyűt, a láb is birtokolhat neki való -tyűt. De mi való neki?
Kezdetben volt a kapca. A láb köré tekert nedvszívó vászon. (A seregben még volt hozzá szerencsém. Szolgálatunk közben pusztult ki a divatja kb. 1970-ben.)
A kesztyűhöz hasonló kötött textília, mely a lábat burkolja, harisnya névre hallgat, svábosan zokninak mondjuk, vagy éppenséggel strumpánglinak. Anyánk még megkülönböztetett jó minőségű bokafixes zoknit és rossz minőségű „bokalöttyös” zoknit. Utóbbi körben szabadon lifegett-lebegett bokánk körül. Ócska gumija hamar elfáradt.
A harisnya mégsem olyan mint az egyujjas kesztyű, hiszen nincs a hüvelyknek szóló szeparé benne. Nem is kell, merthogy a láb hüvelykujja nem fordul szembe a többivel (normális esetben), minként a kezünkön.
Ám a komfortosságra és a piaci résekre hajtó újítók megalkották azt a zoknifélét, mely elöl öt ujjban végződött. Ettől kezdve számítom a fogyasztói őrület jelentkezését. Mert ugye, ekkor már nem mindegy, hogy jobbos vagy balos a lábtyű. Amiben kényelmesen elvan a kisujjam, abba nem fér bele az öregujjam. És ha már muszáj kétféle lábtyűt készíteni, igen fontos, hogy ne kacsásan húzzam fel őket, mert nem fogok elférni bennük lévén, hogy jobb és bal lábam elejének fordított az íve.
Megjegyzem, sose volt lábtyűm, nem is vágytam rá.
Azonban nótámnak még nincs vége.
Van új a nap alatt. Vannak olyan dolgok, amiket korábban sose láttam. Ilyen meglepetés ért ma délelőtt. Átvágtam a parkolón, hogy feladjam a csekkeimet a postán.
S mit látnak szemeim?
Egy utcai használatra készült lábtyűben pompázó férfit. Azért írom pompázónak, mert a lábtyű teteje olyan színes volt, mint egy kifestett körmű lábfej, s színes minták is tarkították. Alul kemény anyagból készülhetett, ezt kopogó hangjából megítélhettem. El nem képzelem, hogy az öt-öt ujjnak miért jó ez az atomizáltság, ez a fajta elidegenedés, s azt sem, hogy hogyan csuklanak a talpelemek a tíz ujjhoz külön-külön.
Kedvem lett volna lefényképezni, de hát „Nil admirari!” Vagy ahogyan a magyar mondja: Úri ember nem csodálkozik.
Lehet, hogy nem vagyok úri ember, mert én bizony nagyon elcsodálkoztam az újabb faxnit látván.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr645169338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása