Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2011.07.06. 15:24 emmausz

Spirituálé

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy szocializmus, s benne volt egy vállalat, ahol dolgoztam. Annak a vállalatnak egy KISZ-titkára, olyannyira az, hogy a vadonatúj Ifjú Gárda egyenruháját is felöltötte néhanapján. A fiút nevelőapja támogatta kora gyerekségétől fogva, lévén, hogy szüleit a háborúban koncentrációs táborba hurcolták, ahonnan sose kerültek elő.
Ez a fickó, aki igencsak szerette az operákat, az osztályomon dolgozott. Később elvett egy ungvári származású izraelita nőt, még később gyerekei születtek, s legkésőbb New Yorkba települtek, ahol az utolsó értesüléseim szerint a bankszakmában helyezkedett el.
Nos egy alkalommal egy általa írt kottalapot adott át azzal, hogy nekem hozta. A lapon egy spirituálét találtam magyar szöveggel. Ezt:
Keresztre feszítés
1. Az Úr megtörve függ, íme nem szól ajka korholó szót.
A fán függ Istenünk,  íme nem szól ajka korholó szót.
Sose szólt, sose szólt, sose szólt.
2. Fölszegzik bűneink, íme nem szól ajka korholó szót.
Gyötrődve ránk tekint, íme nem szól ajka korholó szót.
Sose szólt, sose szólt, sose szólt.
3. Lehajtja szent fejét, íme nem szól ajka korholó szót.
Meghalt az én Uram, íme nem szól ajka korholó szót.
Sose szólt, sose szólt, sose szólt.
Ugyanezen vállalat negyedik igazgatóját koptattam középvezetőként, aki egyszer titokzatosan mosolyog, és közli velem, hogy olvasta a káderlapomon, hogy a piaristákhoz jártam. Emlegette, hogy ő is odajárt annak idején. Az ő káderlapján alkalmasint nem szerepelhetett ez a kitétel, hiszen igazgató lett. Az enyémre rákerült, vélhetően gondos utánjárás eredményeként, hiszen kit érdekelt egy középiskola a főiskola elvégzése után.
S hogy hogyan kapcsolódik a gimi a „spiri”-hez? Úgy, hogy a piarista gimnáziumban tanító Maklári Lajos ismert elég sok négyszólamú, férfikarra komponált magyar szövegű spirituálét. Ezeket kamarakórusa adta elő a különféle isklai ünnepségeken. És ezeket a kórusokat más könnyűzenei vallásos dalokkal együtt megjelentette Bécsben.
Itthon akkoriban se kiadni, se terjeszteni nem lehetett.
S hogy mi közük van egymáshoz a giminek, a spirituáléknak, meg a dirinek, ezek után egyszerű: A vállalatnál két ágon előkerült a piarista múltam, illetve az egyik spirituálé, melyet ML. többedmagával szerepeltetett ebben a bécsi kiadványban.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr75169433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása